A FALTA DE POLÍTICA PÚBLICA D'HABITATGE, LA PAH

Redacció Catalunyapress

consol prats 2

Entristeix que la Constitució sigui utilitzada com a arma llancívola , o com a propietat exclusiva que pensen alguns. I que mentrestant siguin vulnerats alguns drets fonamentals com és el dret a l'habitatge, recollit a l'article 47, on també s'especifica que els poders públics han de promoure les condicions per garantir el dret i regular la utilització del sòl en benefici de l'interès públic i evitar l'especulació.

Segons un informe del Col·legi de Registradors, només el 2012 es van produir a Espanya 30.000 desnonaments. Diferents factors, entre ells polítics i legislatius, han provocat la coneguda bombolla del totxo i el desastre actual. Però no és l'objecte d'aquest article entrar ara en les causes, sinó mostrar que no són els poders públics els que estan afrontant el problema des de la responsabilitat constitucional que els correspon, sinó la iniciativa ciutadana organitzada, com és el cas de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.


El Tribunal Europeu de Drets Humans ha paralitzat el desnonament de 43 persones que ocupen un bloc de pisos a Salt, com a mesura cautelar i com a aval per al compliment de la Convenció de Drets Humans, gràcies a l'acció de la PAH. No és la primera vegada que Espanya rep una colleja de la UE, el Tribunal de Justícia ja va advertir al Govern que calia canviar la llei hipotecària perquè els actuals desnonaments per impagament contradiu la legislació comunitària.


Aquests dies he escoltat a algú defensant el desnonament com a salvaguarda del dret a la propietat privada. I he escoltat silencis econòmics i polítics, no sé si per falta de resposta, o perquè són silencis segrestats o avergonyits. La propietat del bloc és de SAREB, el banc dolent, amb un 45% de fons públics. Es pot permetre , social i políticament , famílies sense llar ni solució mentre exisitir pisos buits en mans de bancs rescatats amb fons públics ? Crec que no.


Els " èxits" de la PAH , el suport ciutadà i el seu desenvolupament , és gràcies a l'acció propositiva i proactiva , i que treballa des de la mediació del conflicte i la recerca de solucions . La Iniciativa Legislativa Popular per un canvi en la Llei Hipotecària amb propostes com la dació en pagament i el lloguer social , va rebre el suport d'un milió i mitjà de signatures . O l'ocupació d'habitatges buits en mans de bancs rescatats amb fons públics , sota el programa " Obra Social de la PAH " . Presència , xarxa , proposta i protesta , del que participen afectats i voluntaris en defensa del comú, i que omple buits d'un sistema qüestionat , estancat i superat pels mateixos esdeveniments .


Les polítiques han estat guiades fonamentalment per interessos immobiliaris i financers , i no per criteris d'interès comú i dret social , excepte algunes actuacions bàsicament del món local . Sobretot des de les mesures de liberalització i la llei del sòl de 1998 (recordem , ministre Estona , que després va gestionar Bankia precisament , tota una trajectòria , ... ) .


El # BlocSalt és una de les tantes realitats . És per tot això que la política i els poders públics haurien de sentir-se ineludiblement interpel·lats .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH