diumenge, 17 de octubre de 2021

SECRETÀRIES INTERNET

Luis Moreno

Professor d'investigació del CSIC en l'Institut de Polítiques i Béns PúblicsLes màquines no només aprenen, sinó que desenvolupen tasques funcionals fins ara reservades als humans. La intel·ligència artificial possibilita que les màquines s'instrueixin (machine learning) desenvolupant programes i algoritmes mitjançant el subministrament d'informació no estructurada. Les ciències de la computació ia faciliten recursos per a un aprenentatge automàtic facilitador, per exemple, de diagnòstics mèdics, de la descoberta de fraus en l'ús de targetes de crèdit o dèbit, o de la identificació del llenguatge parlat o escrit.


Respecte a aquestes última aplicacions de reconeixement de la veu, s'ha estès l'ús en alguns telèfons mòbils de l'anomenat / a Siri. Es tracta d'un assistent comunicacional que processa la veu de la persona que parla i li pregunta. Per a bona part de les demandes efectuades, Siri disposa de respostes en forma d'informacions o recomanacions. Així, podem saber no només la temperatura ambient o com trucar a un taxi o anar a un restaurant. L'assistent virtual personal també s'emmotlla a les nostres preferències amb el transcórrer del temps i personalitza les nostres recerques manifestades oralment.


A més de contestar preguntes d'oci o informació bàsica, les secretàries internet del tipus Siri, Google Now, Cortana o Echo són capaços de realitzar tràmits respecte a un vast conjunt de serveis disponibles a la Xarxa. Pot demanar-se-, per exemple, que indaguin sobre els preus de bitllets d'avió segons les preferències ja establertes en recerques anteriors de l'usuari. Complertes les seves expectatives de compra, el client podria no només pagar l'import del bitllet aeri amb càrrec a alguna de les seves targetes de compra, sinó que se li facilités telemàticament el codi de barres per a l'accés a la porta d'embarcament de l'aeroport a l'aeronau assignada.


El servei interactiu amb prou feines descrit serveix d'il·lustració dels canvis en curs i les seves considerables efectes en l'organització de les nostres societats. Podrà pensar-se que es tracta de situacions de "ciència ficció" allunyades de la realitat de la nostra vida quotidiana. Potser es pensi que són mutacions tot just latents en una època en constant transformació, però que encara no ens afecten en la pràctica. Lamentablement --per aquest autor- es discuteix poc de les implicacions tecnològiques de l'època de canvi en les ja estem immersos. Què està succeint, per exemple, amb els milions de llocs de treballs auxiliars o administratius afectats per les noves secretàries internet?


Entre la plèiade d'efectes per la irrupció de Siri i assimilats artefactes comunicacionals 3 ocupen ara la nostra atenció. En primer lloc, cal esperar una sobrecàrrega en les tasques dels empleats amb funcions directives que comptaran sempre amb menor suport gerencial de les altre temps secretàries de carn i ossos. Es perdran llocs de treballs, especialment en el sector serveis, com el d'aquells dependents bancaris, posem per cas, sol·lícits per oferir-se a realitzar qualsevol gestió d'ingressos, transferències o d'abonament de rebuts domèstics. En qüestió de pocs anys, els clients de les grans companyies subministradores d'electricitat, telefonia o serveis municipals hem assumit nosaltres mateixos la tasca --¿Més còmoda? - De fer telemàticament tota mena de pagaments i consultes des de la terminal dels nostres ordinadors casolans.


Una segona observació relativa als processos tecnològics aquí ressenyats, és la que fa l'efecte multiplicador de la ineficiència en els tràmits administratius d'administracions públiques i privades. Com a reacció defensiva a la nova allau tecnològica, no són pocs els empleats emparats per les seves organitzacions sindicals generadors de més "paperassa" en la tramitació d'assumptes sovint trivials, com poden ser la petició de certificacions automatitzades o la gestió de viatges com l'exemple abans esmentats amb el cas Siri.


Una tercera reflexió fa a la difícil adequació dels sindicats a l'emergència dels nous escenaris laborals. De vegades sembla que la seva estratègia de reivindicació per al manteniment dels llocs de treball amenaçats pel desenvolupament de la intel·ligència artificial fos anàloga a la proposta en temps passats pels ludites. Cal recordar que el moviment de treballadors artesans de principis del segle XIX al Regne Unit plantejava la destrucció de les llavors novíssimes màquines de filar industrial, les quals feien superflu el treball mecànic de no pocs assalariats de menor qualificació. Seria adequada una actitud semblant de resistència en els temps que corren?


Compareixem a una progressiva i creixent mercantilització en clau individual de les expectatives de la gent i dels seus futurs professionals (a més dels seus àmbits privat i personal). Com és sabut, gairebé un 80 per cent de les llars a Espanya ja tenen accés a internet ia la xarxa. Qualsevol "navegació" que es realitzi amb els grans motors de cerca comporta en parallel una extracció d'informació amb fins de màrqueting (mining consumer data). L'any passat, Facebook va comprar per la "marejant" xifra de 17.000 milions de dòlars la companyia de servei de missatgeria mòbil WhatsApp. Més enllà dels efectes de concentració empresarial, s'ha de considerar la maximització que suposa l'obtenció d'informació dels usuaris amb l'objectiu primordial d'incrementar els guanys (data monetization).


La rendibilització monetària de les informacions disponibles a la Xarxa afecta a activitats de descoberta, captura, emmagatzematge, anàlisi, disseminació i utilització de les dades compilades. Tot allò disponible a internet és susceptible de ser monetaritzat, processos que per al comú de la gent són opacs però que ja conformen un dels recursos fonamentals en la propagació del model socioeconòmic anglo-nord-americà de individualisme possessiu. Davant tal evolució, el nostre model social europeu es debat en discussions de taverna alimentades per interessos rancis i petits entre els països continentals.


Parafrasejant l'exemple de les secretàries internet, assistim a una creixent fractura de lleialtats. La nostra ja inexistent privacitat agonitza entre potenciar les noves tecnologies facilitadores de l'eficiència i la productivitat, en nom dels beneficis corporatius, o en el seu aprofitament pel conjunt ciutadà representat pels nostres sistemes de benestar social. Mentrestant, les secretàries prossegueixen la recollida dels seus efectes personals en les cada vegada més fantasmagòriques oficines d'antany.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH