dimecres, 18 de setembre de 2019

El cost del Saloufest

Albert Vicente

Torna a ser primavera a Salou, per tant ha tornat el Saloufest. I amb ella l’allau de crítiques i laments per part de l’Administració, la Patronal , els mitjans de comunicació i els veïns.


Nosaltres no ens dedicarem a fer crítica del model turístic que defensa la Costa Daurada amb el que realment practica, això ho deixem als professionals del sector, però d’ulls a la cara en tenim i des de la nostra vocació volem revisar els perquès que un propòsit com Saloufest i d’altres afins funcionin com a producte mentre banalitzen un estil de consum de risc:


- Una oferta feta a mida: ja s’ha dit, però ho repetim, a Salou es promociona el Sol, platja i alcohol barat en una tanca publicitària mentre que a la del costat es promociona el turisme familiar, la tranquillitat i Port aventura. Tothom és benvingut mentre hi deixi calers.- El profit per a tothom: restauradors, hotelers, locals d’oci i concretament l’ajuntament de Salou, que n’està traient profit de la recaptació que se’n fa cada nit mitjançant sancions per consumir alcohol a la via pública o per comportament inadequats (orinar, escàndol, destrosses ) i en canvi no destina diners a fer una prevenció real i efectiva. Ni més presència de cossos de seguretat per a prevenir aldarulls, ni una formació i reglamentació específica per als locals d’oci per tal que puguin decidir quan no administrar més begudes en cas de creure-ho necessari, ni aplicar uns requeriments a l’agència organitzadora de l’esdeveniment, encara que sigui un augment del cost del producte. Creiem que prevenir no és evitar incidents mitjançant la pressió policial, sinó transmetre uns valors i una actitud adequada cap a l’oci nocturn que passi per conèixer els límits i el respecte a tothom. I si el públic que acudeix a Salou no ho té en compte, no podem deixar d’insistir.- L’alcohol com a marca autòctona: per molt que es vengui com a setmana d’esdeveniments esportius, l’experiència demostra que d’esport se’n fa poc. Es tracta de cremar la nit ( i fins on s’arribi ). I ara amb el Karibean Springbreak ja no es tallen, festa també durant el dia, no cal l’excusa d’anar a fer esport, turistes alcoholitzats a tota hora, animant-los a més a cometre qualsevol comportament del que s’han estat reprimint durant l’any, perquè ja ho diu l’eslògan “What Happens In Salou.... Stays In Salou!”. El perfil que accedeix a aquestes ofertes és jove, busca una ingesta desmesurada d’alcohol en breu temps i no tenir que assumir responsabilitats pels seus comportaments, tant li fa el que ha de pagar per un cubata, doncs sigui el que sigui, és més econòmic que a la seva terra. Es tracta d’un consum de risc pel que fa a patir accidents, comportaments agressius i sexuals inadequats, és a dir, tot allò pel que ens posem les mans al cap quan que es surt de festa un dijous o dissabte a la nit i ho veus a sota casa teva.Hi ha estudis que parlen d’una disminució de l’hàbit de consumir alcohol quan es surt de festa entre els joves entre 16 i 24 anys (Statistical bulletin: Adult drinking habits in Great Britain: 2014 ) en pro d’uns hàbits més saludables, es fa més esport, millor alimentació, no es fuma tant de tabac... I potser per això i per com comença a remoure’s la població catalana amb aquest tema, aquest 2016 hi ha hagut 2200 joves menys que vinguessin. Però no es conformem amb aquest descens, hi haurà una revisió del producte per a atraure públic similar. És el que passa amb el nouvingut Karbean Springbreak, més del mateix i que segurament deixa encara menys benefici económic a la localitat.


Però no es decebem amb els organismes públics, al cap i a la fi es tracta d’un producte privat i mentre es mantingui aquest inmovilisme des dels hotelers i comerciants que si volen el Saloufest i no se n’amaguen, aquests es repetiran. Psicolab proposa diferents actuacions efectives que poden tancar portes al tot s’hi val dels últims anys i anar a la cerca d’un turisme de més qualitat.


- Un d’ells ja l’han dut a terme diferents ajuntaments dels voltants, es tracta de no cedir les installacions esportives per a que hi facin res. No donar peu a males interpretacions i males informacions. Ser congruents amb el missatge.- Mà ferma amb els aldarulls i respecte a la convivència veïnal. Si realment es rebutja aquest model de turisme, ja fa anys que Salou ( i d’altres localitats d’arreu ) haurien d’haver posat fre a comportaments incívics, negocis enfocats a la venta d’alcohol, a l’omissió de les reglamentacions en quant a consum de begudes per part dels menors, hauria creat programes de prevenció per als hostalers i restauradors, introduït educadors de carrer per a fer prevenció en els propis consumidors, simplement hauria d’haver imitat el que ja es fa a d’altres llocs per tal de promoure un oci nocturn de qualitat. Però no s’ha fet, i creieu-nos, publicar un díptic amb la informació necessària per a prevenir una sobreingesta, el policonsum sense un criteri o comportaments sexuals indesitjats no és la solució definitiva, però ajuda i no costa massa diners.- No ens és possible intervenir a la comunitat anglesa o francesa, però bé que les agències organitzadores dels viatges deuen pactar preus i condicions del producte adquirit amb negocis d’aquí. A aquests els animem a revisar-se, no transgredir la seva pròpia identitat i no vendre dos missatges contradients. Sabem que es prioritzen els números, però de ben segur que si el conjunt dels negocis del territori adquirissin el mateix propòsit es podria vendre com un replantejament, aquest cop de debò, del tipus de turisme d’oci i incentivaria a un públic de qualitat.Animem a tots els òrgans de la Costa Daurada a escoltar als moviments veïnals, als professionals de l’àmbit i també, es clar, al sector privat i a moure fitxa cap a un model d’oci més saludable. 

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH