diumenge, 25 de agost de 2019

Preservació de la fertilitat

Ramon Aurell

Un dels més grans avenços en el camp de la reproducció assistida, ha estat la possibilitat de "congelar" amb tècniques de vitrificació dels oòcits de les dones. Això ha estat possible en l'última dècada gràcies a noves tecnologies que fan possible que la cèl·lula en si es mantingui intacta en més del 98% dels casos.


La vitrificació d'òvuls consisteix en l'estimulació de l'ovulació, extracció dels òvuls i posterior vitrificació dels mateixos. La taxa de supervivència dels òvuls vitrificats és del 97%, la taxa de fecundació del 80% i d'embaràs aproximadament el 35%.


Els tractaments de Preservació de la fertilitat tenen 2 opcions en l'actualitat; preservació de la fertilitat en pacients amb càncer, o en dones que desitgen "posposar" la seva maternitat.


PRESERVACIÓ DE LA FERTILITAT EN DONES AMB CÀNCER


En casos de dones joves amb càncer, avui és possible estimular l'ovulació amb medicaments específics, sense riscos per a la dona ni la malaltia, i congelar òvuls abans que la quimioteràpia els faci malbé de manera temporal o permanent. La fertilitat d'una dona pot reduir-se durant el tractament, tot i que els cicles menstruals es mantinguin regulars i també poden restaurar-se després del mateix. Els tractaments del càncer poden causar menopausa precoç, escurçant la vida fèrtil de la dona. Si un cop finalitzat el tractament del càncer, acostumen a ser 5 anys, la fertilitat no es recupera, la dona pot aconseguir un embaràs utilitzant els òvuls congelats previ a la quimioteràpia.


PRESERVACIÓ DE LA FERTILITAT "SOCIAL"


És ben conegut el fet que en l'actualitat, les dones retarden la maternitat; motius socials, econòmics, laborals, familiars, fan que la dona d'avui esperi a tenir el seu primer fill, per sobre dels 37- 38 anys. El problema és que la biologia de la dona fa que els seus ovòcits siguin de bona qualitat, per sota dels 35 anys. Per això, es planteja com a "solució" congelar els òvuls ha edats joves i decidir la maternitat quan és convenient per a elles.


Tot això, si bé és possible, planteja un problema social molt important, retardant la maternitat i tenint fills per sobre dels 40 anys, amb els problemes familiars, metges i altres que tot això comporta.


Fins i tot algunes companyies internacionals, Google, Facebook, han fet campanyes per facilitar la congelació d'òvuls, de manera que les dones dediquen els millors anys i els més productius a la feina, i més endavant poden ser mares gairebé sense problemes. Tot això penso llança un problema social molt interessant, quan les mesures adequades serien adaptar els treballs a la maternitat en les edats adequades.Ramon Aurell és el director de la Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Quirónsalud Barcelona. 


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH