dissabte, 18 de setembre de 2021

¿Nacionalismes perpetus?

Carmen P. Flores

Passats uns dies per deixar reposar la qüestió que ens toca, em poso mans a l'obra, és a dir vull comentar un tema del que alguns polítics li han volgut treure profit. M'estic referint a la conferència que va organitzar l'eurodiputada del grup ALDE, Teresa Giménez Barbat, al Parlament Europeu, amb el títol ¿Nacionalismes perpetus ?, dins de la plataforma Euromind, amb l'objectiu d'apropar la ciència a la política, que tan distanciades estan. La intenció de la plataforma, segons em van explicar, és la que la política ha de basar-se en teories solvents i fets comprovats, cosa que em sembla perfecte, opinable i respectable, és clar.


L'esdeveniment tenia el propòsit de donar a conèixer teories que pertanyen a la psicologia evolucionista, la neurociència i les ciències de la conducta que expliquen la conducta humana grupal, en la mesura que aquesta és el fonament de fenòmens més recents, com el sentiment nacional.


Però com alguns tenen massa presses, no miren els continguts dels mateixos i deixen anar més del compte, em refereixo als també eurodiputats, Tremosa, Maragall i Terricabras que van demanar la suspensió de l'acte .Anem que només es van quedar amb el titular i la interpretació que van fer res tenia a veure amb el que es escolto en boca dels molt il·lustrats conferenciants. Mai vaig veure tantes ximpleries juntes aquestes per tres instruïts independentistes.


A la conferència van assistir convidats d'altres llocs d'Espanya i al costat del grup de periodistes que havíem anat de Barcelona, es trobava també estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, amb el seu professor i periodista Toni Aira al capdavant. Aquest escolto els conferenciants i quan va començar el torn de preguntes, va sortir de la sala seguit dels seus deixebles .... Si no m'equivoco, no ha fet referència escrita o comentada a la conferència, el sabrà les seves raons, però el món és com un mocador i aquí estava aquesta que escriu i que no s'amaga del que fa. Podria explicar la seva versió de la mateixa, podria ser interessant, però ¿ho farà? Sincerament no ... perquè potser no li interessa ni que se sàpiga ......

La veritat és que els assistents vam passar gairebé tres hores coneixent les reaccions dels individus, els grups separats per sexe davant determinats actes, successos de tota mena que ens ajuden a conèixer millor les reaccions humanes, tot això en un llenguatge molt comprensible i didàctic ... en més d'una ocasió als assistents se'ns escapava un somriure provocada per les apassionades expressions del professor Tobeña de la UAB que no deixa indiferent a ningú.

Dit això i resumint molt els continguts que poden llegir a la seva pàgina web, només em queda ressaltar el paper de Teresa Giménez Barbat, i el seu equip per l'organització, el tracte i per tenir tan bona idea d'intentar d'apropar el Parlament Europeu, seus polítics, la seva estructura a la ciència que fins ara estaven d'esquena. El coneixement mutu sempre és bo i saludable, encara que en ocasions generi polèmica que no és dolent. Que el cicle de conferències, i taules rodones segueixin tenint continuïtat en la institució europea és molt necessari aquest binomi.

Deia Louis Pasteur que "la ciència és l'ànima de la prosperitat de les nacions i la font de vida de tot progrés".
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH