Andorra recupera banc

Robert Pastor

Aquest dimecres, dia 11, puntualment a les nou del matí ha obert portes Vall Banc (VB), la nova entitat financera andorrana que ha recollit els fons «nets» de l'antiga Banca Privada (BPA). Els primers clients han estat rebuts amb l'oferiment de café i pastes i la majoria, segons expliquen fonts de la nova direcció, han arribat per a demanar informació sobre «lo seu».


L'obertura no és el final d'una història lamentable. Les operacions encara no són completes, s'aniran ampliant progressivament i, fins i tot, ha estat nomenat un president provisional, César Goyache, per l'organisme públic que és l'Agència de resolució i estructuració bancària (AREB), mentre se'n fa càrrec definitivament de la gestió el fons americà J. C. Flowers, que ja ha signat el contracte d'aquisició, però no el farà efectiu fins el mes vinent o el juliol.


A la pràctica, VB funciona ja, però com a banc públic, i amb una activitat limitada. A tall d'exemple, en el primer mes els clients només poden retirar un 15 per cent de la quantitat total del compte, entre 15.000 i 25.000 euros. Mes a mes podran continuar les retirades, fins al 80 per cent a la sisena mensualitat, i sense límit a partir de la setena.


També comencen altres operacions pròpies de banca comercial: ingressos, retirades de fons, transferències, domiciliació de pagaments... Pel que fa a les accions, es preveu que comencin a negociar-se a final d'aquest mateix mes, perquè un cop superada la sanció del FinCen del departament del Tresor dels Estats Units disposa ja de corresponsals legalitzats a l'estranger que Goyache, en una llarga entrivista publicada al Diari d'Andorra, ha identificat com a espanyols, però sense desvetllar els noms. Dies enrera altres fonts havien assenyalat La Caixa com a principal entre aquests collaboradors.


El nou president no negava la possibilitat d'una retirada massiva d'efectiu per obrir comptes nous a d'altres entitats, però explicava, amb el lògic optimisme de cara al públic, les garantíes de sortida: un 26 per cent de rati de capital i una liquiditat del 141 %, pràcticament el doble de la mitjana de la resta de bancs del país, que és del 71%.


Pel que fa al nombre de clients lliures de sospita i amb comptes admesos, els xifrava en 25.000 dels 27.000 possibles, perquè uns 2.000 tenien un saldo zero i shan cancelat.


A més dels terminis i limitacions provisionals de les activitats a Vall Banc, que manté els pocs més de 140 treballadors previstos, BPA continua oberta per la seva banda, amb una quinzena d'empleats i uns dos mil clients. Dels usuaris investigats, s'espera que uns 1.100 vegin ratificada la legalitat dels seus diners, i puguin passar també a la nova entitat, a més de part dels 900 que continuen sota investigació judicial, si la superen.


Mentre le banc inaugurat continua progressivament l'activitat i arriba la nova propietat, el president provisional calculava la pèrdua principal de la BPA en els 170 millions que va suposar la fallida de Banco Madrid, reduïda en el conjunt a 130, mentre que el cost de la transformació a VB ha suposat una despesa de tres millions, que seria la tercera part del previst inicialment.


Tot això, a expenses de la càrrega de les pèrdues als propietaris de l'entitat antiga, i dels titulars de preferents i d'altres productes, una mesura que els afectats, naturalment, rebutgen. Els socis principals, els germans Cierco, han tornat a demanar a la Batllia (jutjat) l'anulació de tot el procés seguit fins ara, i són desenes els demandants de compensació dels danys (pèrdues i paralització d'activitats) derivats del tancament del que era el seu banc.


Les oficines ja han obert, amb els cartells nous. El futur ja ha ha començat, com les diverses operacions autorizades, però continua l'incertesa i, per alguns dels afectats, diversos graus de malfiança.
G. C / Diari d'Andorra


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH