La Mesa del Parlament va obviar "tràmits essencials" en aprovar la resolució independentista

|

TC4 2


El Ple del Constitucional ha valorat que la resolució de la Mesa del Parlament que va resoldre portar a Ple la resolució independentista el passat mes de novembre va vulnerar el dret a la participació política dels diputats de Ciutadans, el PSC i el PP a Catalunya a l'obviar " tràmits essencials "del procediment parlamentari.


En les tres sentències donades a conèixer aquest dimarts pel tribunal de garanties, acordades per unanimitat, s'estimen parcialment els recursos presentats pels tres partits polítics i es reconeix el dret dels seus integrants a la participació política establerta en l'article 23.2 de la Constitució .


Així, es declara la nul·litat de l'acord la Mesa del Parlament de 3 de novembre de 2015, per la qual es va desestimar la reconsideració plantejada l'acord del mateix òrgan de 27 d'octubre de 2015. No s'estimen, però, altres motius dels recursos com els que denunciaven vulneració d'altres drets per considerar que es va admetre una resolució de contingut contrari a la Carta Magna.


El recurs es va interposar el 4 de novembre pels líders de Ciutadans, el PSC i el PP a Catalunya, Inés Acostades, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, respectivament, els qui van acudir per presentar sengles recursos d'empara contra la tramitació al Parlament de la proposta de resolució abans que alguns grups, com el Popular, s'haguessin constituït formalment.


"Els drets dels parlamentaris han de ser respectats en tot cas, qualsevol sigui el propòsit dels que legítimament els exerceixen", declaren les sentències, el contingut és molt similar. El TC considera que la resolució de la Mesa es va adoptar amb l'omissió del tràmit essencial d'aquest procediment intern de garantia que és la prèvia audiència a la Junta de Portaveus.


"Aquest tràmit és un element central del procediment", per al TC, que afegeix que posseeix a més "una connexió immediata amb les facultats dels representants pel que al ometre-es va produir" la lesió del dret "dels diputats recurrents.


NO VAN PODER MANIFESTAR FORMALMENT LA SEVA OPINIÓ


Conclou que la Junta no va ser escoltada, ni els grups van poder desplegar degudament la funció que se'ls atribueix en el procediment a través dels seus portaveus. Per aquest motiu no es pugui compartir l'asseveració de la presidenta Carme Forcadell que "tots els grups han pogut manifestar la seva opinió".


El TC no accepta altres motius dels recursos com l'assenyalat pels recurrents que l'admissió a tràmit de la citada proposta de resolució hagi violat el dret fonamental dels recurrents per haver donat curs la Taula a una iniciativa manifestament contrària a la Constitució.


En aquest sentit, assenyala que no hi ha un dret fonamental a la constitucionalitat de les iniciatives parlamentàries, ja que això "no només difuminaria els contorns del dret instituït en aquell precepte (el 23 de la Constitució), sinó que alteraria alhora la pròpia configuració del recurs d'empara i fins i tot, de cas, tot el sistema de la nostra jurisdicció constitucional ".


Malgrat admetre aquest assumpte per estudiar el fons, el tribunal de garanties no va acollir la petició de mesura cautelar instada llavors per Ciutadans i el PP de deixar en suspens el tràmit per tal d'evitar que arribés a produir-se el debat de la proposta independentista.


En les tres sentències, en què han estat ponents el president del Constitucional, Francisco Pérez dels Cobos, i els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol, es fa esment a l'extensa jurisprudència que regula la funció de les taules de els governs autònoms en pro de "controlar la regulació jurídica i viabilitat formal o processal".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH