L'intent de cop d'Estat a Turquia va ser perpetrat per terroristes, segons el govern d'Erdogan

|


Consulturquia2


Carmen P. Flores.- La nit del 15 de juliol, Europa va sentir que alguna cosa molt greu estava passant en un lloc estratègic com és Turquia, que segons anaven informant els mitjans de comunicació, una part de l'exèrcit recolzat per altres sectors de la societat estaven duent a terme un intent de cop d'Estat en diverses ciutats del país, principalment a Ankara i Istanbul. Però la reacció dels seguidors d'Erdogan, que es van enfrontar als colpistes, i la del propi govern van fer que fracassés.


Si l'acció dels colpistes va ser un fracàs, la planificada intervenció del govern amb les massives detencions de persones en tots els sectors de la societat va ser perfectament organitzada. Estava el govern assabentat de les intencions dels colpistes? Va fracassar el cop per fer-ho abans d'hora perquè algú els havia delatat? La veritat és que, a hores d'ara Turquia es troba en estat d'emergència, de moment per tres mesos, i segueixen a la presó els milers de detinguts.


Per conèixer alguna cosa més de tot el que ha passat a Turquia, en CatalunyaPress hem entrevistat al Cònsol General de Turquia a Barcelona, Emir Salim Yüksel.


Com està la situació de Turquia?

La situació a Turquia, a hores d'ara, és molt estable però, no podem negar que hem tingut una situació molt traumàtica des que el passat 15 de juliol, una minoria de l'exèrcit realitzés un intent de cop d'Estat. Però, gràcies a la reacció de la nostra gent, govern i el parlament del nostre president, el cop d'estat va fracassar i la majoria de l'exèrcit va estar en contra dels colpistes. La situació està controlada, però no oblidem que l'intent va ser molt sagnant. Va ser una amenaça molt seriosa contra la nostra democràcia, contra les nostres estructures d'estat. Els colpistes han bombardejat el nostre parlament, casernes de la policia a Istanbul i, a Ankara han mort 246 persones, de les quals 176 són civils i hi va haver més de 2000 ferits. El que s'està veient ara a Turquia és una unitat de tots els partits per poder superar aquesta situació el més aviat possible.


Qui hi ha darrere del fallit cop d'estat?

Va ser una minoria la que es va involucrar en el cop d'Estat, que va ser orquestrat per l'Organització Terrorista d'Fethullah Gülen.


Aquesta organització portava dos dècades treballant i, per això, tenen a gent en l'exèrcit, en la justícia, en l'ensenyament i en altres sectors de la societat col·laborant amb ells. Per això, el govern està treballant ara per netejar el país d'aquesta gent, molt infiltrada en les arrels de les estructures del país.


Gulen

(Foto: Fethullah Gülen)


El fallit cop d'Estat sembla que no estava ben organitzat i ha fracassat. No obstant això, la reacció del govern sí que estava ben coordinada i va reaccionar immediatament detenint part dels que vostès consideren culpables. Tenia notícia el seu govern que aquest fet es produiria?

El govern no sabia que s'anava a produir un cop d'Estat. El que sí teníem notícia és que, des de fa temps, aquest grup terrorista estava treballant per establir un estat paral·lel a Turquia. Aquest grup estava fingint i estava treballant en el sector de l'educació, però, al mateix temps teníem informacions de què disposaven d'una agenda oculta per fer-se amb el poder a Turquia. Per això, ja fa uns anys que veníem investigant i disposàvem d'informació de gent que estava infiltrada en l'exèrcit, en la justícia, en tots els sectors.


De fet, aquest grup terrorista, fa uns anys van intentar acusar membres del exèrcit amb proves falses amb l'única finalitat de desestabilitzar. També al govern, realitzant gravacions il·legals de ministres, sempre amb la mateixa finalitat. Per tot això, vam descobrir que aquest grup estava actuant com una organització criminal il·legal i vam saber moltes coses més la nit del cop d'Estat, gràcies a les confessions d'alguns dels detinguts.


Per això es van produir tantes detencions, però només contra aquest grup. La majoria són per investigar, per disposar de més dades i entendre les vinculacions. Només s'ha detingut contra aquest grup per intentar atemptar contra la democràcia de Turquia.


S'han produït moltes detencions i de tots els sectors de la societat. Si eren terroristes, com estaven tan introduïts en la societat turca?

El que volem explicar és que aquesta gent estava treballant a les escoles -més de 800-, tenien empreses, negocis, mitjans de comunicació. També col·laboraven en associacions no governamentals i diferents organitzacions de caritat. Per això, fingien que treballaven només en temes d'educació i caritat per tal d'educar una generació de joves en els seus principis. Mentrestant, seguien una agenda molt fosca per controlar a Turquia a través dels seus infiltrats en totes les jerarquies, com si creessin un estat paral·lel.


El normal és que si es té aspiracions polítiques, es constitueixin en un partit polític. Però no, actuaven per darrere, en escoles, mitjans de comunicació, etc. amb les seves cadenes de comandament per donar ordres.


Turquia sempre ha estat un exemple de convivència i de respecte entre religions i amb l'estat. Hi ha qui diu que el cop d'Estat s'ha produït perquè el govern i el país s'han islamitzat en excés. Què hi ha de cert?

No és cert. Turquia encara és un exemple de convivència de tota mena de religions i societats. Quan parlem d'islamització ¿què vol dir? Cal parlar amb criteris, amb coneixement. Turquia té un 99% de musulmans, però hi ha altres religions. Turquia és un país secular que està treballant amb aquests principis. Per tant, considero que aquesta valoració és incorrecta.


S'han tancat més de cent mitjans de comunicació. Per què?

Són mitjans que estaven controlats per aquesta persona, per aquest grup, per aconseguir els seus objectius polítics. Abans del cop d'Estat ja s'havien dut a terme investigacions sobre aquests mitjans. El tancament no és una mesura arbitrària ni presa a la lleugera, sinó en contra de tots els sectors en els quals ha incidit aquesta organització terrorista.


Vostès han demanat als Estats Units l'extradició de Fethullah Gülen. Creuen que serà possible?

Hem d'esperar. El nostre govern ha envido un expedient molt gran amb tot tipus d'informació sobre aquesta persona i estem a l'espera d'una resposta.


Turquia2 2


Turquia estava a les portes d'entrar a la UE. Amb aquesta situació, creu que igualment serà possible el seu ingrés?

És una pregunta molt hipotètica. El que puc dir és que l'entrada de Turquia a la UE és un objectiu estratègic, que estem negociant i que encara queden capítols oberts. És un procés molt llarg i hem d'esperar a veure el que passa, però sí que tenim la voluntat política de continuar amb les negociacions.


S'ha manifestat ja la UE o estan esperant a veure com evoluciona el país?

Un país ja ha dit que cal seguir amb les negociacions amb Turquia però, una altra persona, ha manifestat que és un tema complicat i que cal esperar.


Fins quan el seu govern va a mantenir l'estat d'emergència?

L'estat d'emergència és un tema important. No oblidem que l'intent de cop d'Estat va ser molt sagnant i la gent està molt traumatitzada. Va ser per això que el parlament va decidir declarar l'estat d'emergència durant tres mesos.


Per tant, si comparem aquesta situació amb els atemptats de França, on el govern del país va declarar un any d'estat d'emergència, considero que la decisió a hores d'ara és molt raonable. La voluntat del nostre govern és la d'acabar amb l'estat d'emergència el més aviat possible, perquè és un estat d'emergència contra l'estat i no contra el poble.


Per tant, passats aquests tres mesos, els drets i llibertats del poble turc tornarien de nou?

Per descomptat que si. L'estat d'emergència no vol dir suspensió de llibertats ni de drets, sinó que vol dir que s'han pres una sèrie de mesures que permeten realitzar més ràpidament les investigacions i eliminar aquesta amenaça el més aviat possible.


Què passarà amb les persona detingudes?

Turquia és un país democràtic i les persones detingudes seran jutjades respectant la llei, amb les seves garanties. Alguns mitjans han dit que aquesta situació ha servit perquè el govern faci una purga contra l'oposició però no és cert. El govern vol eliminar únicament a la gent d'aquest grup terrorista, que treballava a l'ombra i que van atemptar contra l'estat democràtic.


Tenen por els partits de l'oposició?

No, els partits de l'oposició estan amb el govern. Aquest cap de setmana es va convocar conjuntament una manifestació , la més gran que mai s'ha vist a favor de la democràcia i en contra dels colpistes. Tots estan units a Turquia.


Turquia 1

(Foto: manifestació històrica a Turquia a favor de la democràcia i pels màrtirs morts durant el cop d'Estat)


La UE va signar amb el seu país un tractat de col·laboració en el tema dels refugiats. Es trencarà per la situació que viu el seu país?

De moment s'està complint. El que esperem ara és la resposta de la UE. Nosaltres seguim. Recordo que el tractat té tres punts, dos s'estan complint i esperem que el tercer, que és molt important per a nosaltres, també es compleixi. Estic parlant de la derogació dels visats per als ciutadans turcs per entrar i circular lliurement per Europa. Esperem que la UE compleixi.


Una de les majors fonts d'ingressos és el turisme. Com s'ha vist afectat?

En aquests moments estem superant ja aquests petits problemes que teníem. L'economia de Turquia és molt fort i en la borsa no s'han produït massa fluctuacions. Estic convençut que el turisme creixerà. És més, ja teníem algun problema abans del cop d'Estat amb els atemptats, però crec que en poc temps el turisme tornarà a créixer.


Pel que fa a la seguretat, no hi ha problema. Les persones poden viatjar amb total seguretat a Turquia.

1 Comentaris

1

Trobo que entre els culpables ihi falten els comunistes i els maçons, per acabar d'omplir la cistella.

escrit per Joan Maria Romaní 09/ago/16    18:05 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH