Amb la Renda Garantida de Ciutadania assolim una vella reivindicació nascuda de CCOO

Javier Pacheco
Secretari General de CCOO de Catalunya

ILPRENTAMINIMAGARANTIDA


La Comissió Promotora de la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania ha signat l’acord amb el Govern de la Generalitat per impulsar aquesta vella reivindicació que va néixer del nostre sindicat l’any 2003.


Amb aquest acord, la Renda Garantida de Ciutadania suposarà ingressos equivalents a l’Indicador de Renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que s’estableix en la Llei de pressupostos. Actualment 664€/mes i congelat des de l’any 2010. Per a la implantació de la RGC hem acordat un període transitori fins a l’abril del 2020, de manera que les quantitats començaran sent el 85% de l’IRSC i s’assolirà el 100% el 2020.Com a resultat de la negociació, hem acceptat que la RGC tingui un tram de 150€ que només es rebrà si hi ha la disponibilitat de fer un procés d’inserció social o laboral. És a dir, si l’administració proposa una activitat d’aquest caràcter i no es fa, es perdrà el tram. Si existeix la disponibilitat però l’administració no el proposa es mantindrà. Aquests 150€ es rebran des del primer moment i no s’hauran de sollicitar a banda. Aquest tram es mantindrà durant sis mesos després de trobar feina, encara que es superi la RGC.Un dels aspectes més destacats d’aquest nou dret és la seva complementarietat amb les rendes del treball. Amb l’evolució de la situació socioeconòmica no és equitatiu deixar a les persones que treballen en precari fora de la protecció de la RGC, i això ens va portar a defensar i, finalment, fixar aquest objectiu. Per això ha estat important incloure en l’acord la complementarietat amb les rendes del treball des del principi als nuclis familiars o de convivència monoparentals amb fills. També a les persones que accedeixin a la RGC a partir de 15 de setembre de 2017 des de la condició de beneficiaris de la Renda Mínima d’inserció, i que ja estiguin compatibilitzant la RMI amb rendes de treball a temps parcial. I inicialment, els primers sis mesos, la persona beneficiària de la RGC que signi un contracte a temps parcial, en el cas que les rendes de treball que se’n derivin siguin inferiors a la quantitat de la RGC.Pel que fa a la resta, l’Acord estableix que cal arribar a la plena complementarietat amb totes les rendes del treball que estiguin per sota de la RGC, però remet a una Comissió –i allà estarem CCOO- perquè determini com i quan fer-ho.


Cal que el que hem acordat es transformi en text articulat i s’aprovi abans que acabi aquest període de sessions. Cal que el govern posi en marxa els circuits administratius per començar a aplicar la RGC el 15 de setembre d’enguany. CCOO vigilarem de prop aquest procés.Cal que la Comissió que desenvoluparà la implantació de la RGC desenvolupi de forma ràpida i efectiva allò previst per la llei i també allò que queda per desenvolupar, com ara la compatibilitat amb les rendes del treball. CCOO tenim una important tasca a fer en aquest sentit.

Des de CCOO volem agrair la gran tasca feta per totes les persones i organitzacions que han format part i han treballat, i molt, en la Comissió Promotora de la ILP Renda Garantida de Ciutadania.També hem de posar en valor el treball fet per CCOO, amb les desenes de milers de signatures recollides per la nostra gent, les resolucions de comitès d’empresa en el mes de juny del 2014, impulsades per les nostres seccions sindicals, i tots els pronunciaments fets de manera persistent en favor de la RGC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH