Ni rialles, ni llàgrimes

Miquel Escudero

llàgrimes


Assabentar-nos del que ens passa és una exigència del viure de cadascú. Ortega va formular que la destinació concreta de l'ésser humà és reabsorbir la seva circumstància. Aquest és un projecte per curar amb la claredat.


Diguem que en psicologia s'entén per resiliència la capacitat que una persona sacsejada per una greu desgràcia pot desenvolupar, per superar els seus efectes anímics. Tasca per a la qual es requereix de cada individu un desplegament adequat dels seus recursos, al costat d'unes influències benèfiques del seu entorn. Una ajuda terapèutica, 1 tenir cura a l'ésser humà davant les greus i diferents seqüeles que afectin el seu projecte personal.


humor

El record que es persegueix així del que ha passat no consisteix a recrear el sofriment viscut ni els seus atroços conseqüències, cosa que ens portaria a un cercle viciós i masoquista, sinó a buscar transformar: que el irrevocable pugui ser revertit. En tot això, l'humor juga un paper important, ja que no és el mateix instal·lar-se al mal humor que pugnar per viure amb el millor bon humor possible. La psicòloga francesa Marie Anaut ha escrit Humor, entre el riure i les llàgrimes (Gedisa), un llibre sobre trauma i resiliència. L'humor, dotat de l'encàrrec de protegir-nos del que patètic i desesperant.


Parlem d'una incapacitat que afecta la major part dels autistes, encara que no només a ells. Porta des de 1972 un nom enrevessat: 'alexitímia'; un neologisme que va encunyar el psiquiatre d'origen grec Peter Sifneos i l'etimologia suposa no tenir paraules per a les emocions. Va més enllà de la comuna pobresa lèxica, es tracta d'una radical carència d'imaginació, és un viure sense paraules i sense símbols per identificar tan sols els propis sentiments i manifestar-los.


És comú citar el següent exemple jocós: Un revisor li demana amb respecte a un autista si pot veure el seu bitllet de tren. El autista respon: "No, no pot vostè veure-ho, està en la meva butxaca". Sí, resulta groller però posa a prova el bon humor i la intel·ligència del revisor. Es mostrarà el revisor com algú imaginatiu i temperat, arribarà a preveure que no li estan prenent el pèl, sinó que té davant a algú estrany amb qui el millor seria no enfadar-se ni renyar-lo i formular-li un "doni'm el seu bitllet, si us plau'?


Sempre resulta preferible l'eficàcia d'una intel·ligència folgada, flexible, assossegada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH