diumenge, 17 de octubre de 2021

El filtre de la bombolla: un Internet a la teva mida

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Internet


Alguna vegada has considerat la possibilitat que la informació que reps a través d'Internet no sigui objectiva sinó adaptada exclusivament per a tu? No tens la sensació que la teva navegació per les xarxes sempre discorre per senders familiars i propers a les teves preferències i interessos? Mai has pensat que podries estar tancat en una bombolla d'informació en la qual et sents còmode? Aquesta és la tesi que defensa l'activista nord-americà Eli Pariser en el seu llibre El filtre de la bombolla. Com la xarxa decideix el que llegim i el que pensem .


En el seu plantejament Pariser es remunta fins a l'any 2009, quan Google comença a personalitzar els resultats de cerca en funció dels interessos dels usuaris. Llavors entrem en una nova era d'Internet en la qual les grans empreses digitals -la pròpia Google, però també altres com Facebook, Netflix o Amazon-, s'adapten cada vegada amb més precisió els continguts que s'ofereixen en funció de les preferències de cada navegant. A qui no li ha passat que, en buscar vols barats a Roma en portals com eDreams o Expedia, les setmanes següents li han bombardejat des de diferents llocs web no relacionats directament amb el turisme amb ofertes de viatges a la ciutat dels set turons?


Els algoritmes que s'utilitzen en les xarxes permeten recopilar tots els rastres d'informació digital que va deixant cada cibernauta (les "molles de pa" que porten fins a ell) -des cerques a Google a "M'agrada" a Facebook-, aprenent sobre els seus usos i costums per oferir-li una visió del món ajustada a les seves preferències. Eli Pariser demostra que un mateix terme introduït per dues persones diferents en un motor de cerca no llançarà ni la mateixa quantitat ni els mateixos resultats per a una i per l'altra, sinó que els s'adaptarà en funció del que coneix de cadascuna, gustos personals , creences, orientació ideològica ...


L'autor ha definit aquest fenomen com el "filtre bombolla", és a dir, una selecció personalitzada de la informació que rep cada individu que l'introdueix en una bombolla adaptada a ell perquè es trobi còmode, però que està aïllada de les dels altres . La imatge d'un Internet d'abundant informació objectiva per a tots es dilueix des d'aquesta perspectiva. El problema és que la bombolla de filtres ens impedeix conèixer altres idees, altres formes de pensar, que poden enriquir el nostre coneixement del món i fins i tot estimular la nostra creativitat, en poder accedir a disciplines que en principi ens són alienes. A més, el nostre filtre fa que ens centrem en un nombre d'estímuls molt limitat.


Tothom tendeix a donar-li un "m'agrada" a un meme graciós, a un vídeo entranyable d'animals oa les fotos del viatge d'un amic. És més difícil que la gent contribueixi a difondre o viralizar un article sobre una matança a Darfur, per posar un exemple. Per Pariser, "en un món personalitzat, qüestions essencials encara complexes o poc agradables -el nombre creixent de reclusos, per exemple, o les persones sense llar- és menys probable que ens cridin l'atenció".


Eli Pariser hi haurà el proper 19 de juny a Madrid per presentar el seu llibre dins el cicle Tech & Society d' Aspen Institute Espanya i Fundación Telefónica.


Article publicat originalment a PressDigital.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH