Meteorits: viatgers del sistema solar

José Vicente Díaz

meteorit


Al llarg de la història de la humanitat hi ha hagut milers d'impactes de meteorits, produint impressionants cràters, algun d'aquests cràters encara perduren en l'actualitat altres han desaparegut per l'erosió, l'atmosfera juga un paper important per esborrar les empremtes de meteorits i per evitar que molts arribin al terra, podem veure en altres planetes sense atmosfera o amb una atmosfera molt lleugera com estan poblats de cràters com és el cas de mercuri o del planeta Mart.


Però en el la Terra podem veure algun cràter, per exemple el cràter Barrenguer d'Arizona (EUA), ocasionat per un meteorit fa uns 50.000 anys, meteorit d'uns 50 m de llarg i que amb una velocitat estimada d'impacte de 12 km / s provocar un enorme cràter de 1,2 km de diàmetre i 170 m de profunditat. Altres meteorits també van ser la causa de l'extinció dels dinosaures del cretaci terciari a causa de la caiguda de dos trossos d'estel en diversos punts de la Terra que van provocar un canvi climàtic i la consegüent extinció gradual dels dinosaures.


Teories recents sobre l'aparició de la vida a la Terra diuen que va poder venir de l'espai, és el que s'anomena la teoria de la Panspermia, en les etapes de formació de la Terra va haver un gran bombardeig de meteorits i les col·lisions en el Sistema Solar eren contínues, va poder ser que meteorits impactessin en planetes com Mart i poguessin arrencar material que vagués errant pel sistema solar fins a impactar a la Terra, en aquestes èpoques.


Segons estudis recents, a Mart hi havia oceans i potser vida microscòpica, pot ser que éssers microscòpics provinents de Mart arribessin a la Terra en forma d'espores i conreessin la Terra a la "sopa primordial", de manera que els marcians seriem nosaltres ... (com diu el professor Fernando Ballesteros en el seu llibre "Astrobiologia, un pont entre el Big Bang i la vida"), bé són teories però la veritat és que això explicaria l'aparició tan primerenca de la vida a la Terra, a més a la Terra ja han arribat meteorits procedents de Mart i fins i tot de la Lluna amb el que no seria del tot desgavellada aquesta teoria.


Vegem a continuació que estan compostos aquests meteorits recollits a la Terra ja sigui després d'un impacte o després de ser recollits i identificats com meteorits. Els podem dividir bàsicament en rocosos i metàl·lics, però la classificació és molt més llarga i complexa, veurem els més significatius segons la seva abundància de caiguda a la Terra.


Bàsicament podem dir que poden ser metàl·lics, acondrites o contrites, els de tipus de condrita són els més comuns són el 86% dels recollits en Terra, els segueixen les acondrites que seria el 8% i la resta serien de tipus metàl·lic. Però hi ha la classificació de Bischoff de l'any 2001 els divideix en dos tipus "diferenciats" i "no diferenciats" segons hagin patit o no processos de fusió.


Seguir llegint l'article publicat originalment en 'Univers Bloc'

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH