Veneçuela: El tarannà de l'ANC

Alex Fergusson
Ecòleg. Professor-Investigador. Universitat Central de Veneçuela


Els decrets recents, emesos per la directiva de l'Assemblea Nacional Constituent (ANC), així com els discursos, propostes i accions dels líders oficialistes, mostren amb tota claredat el tarannà de l'ANC, els seus propòsits i prioritats.


El decret presidencial que va convocar l'ANC, va establir els següents objectius:


  1. Reafirmar els valors de la justícia, guanyar la pau i aïllar els violents en una constituent per a la pau.
  2. Ampliar el sistema econòmic veneçolà per deixar un sistema econòmic post petrolier.
  3. Constitucionalitzar les missions i grans missions creades
  4. La justícia, el sistema judicial i penitenciari, la guerra contra la impunitat, el terrorisme, el narcotràfic. Augmentar les penes per a una justícia severa.
  5. Constitucionalitzar les comunes i els consells comunals per portar-los al rang constitucional més alt per ser noves formes de la democràcia participativa i protagònica.
  6. La defensa de la sobirania nacional i el rebuig a l'intervencionisme.
  7. Nova espiritualitat cultural i venezolanidad, el caràcter pluricultural i la identitat cultural.
  8. Drets i deures socials, educatius i culturals de la joventut veneçolana.
  9. El canvi climàtic, l'escalfament global i la supervivència de l'espècie al planeta.


No obstant això, fins ara, totes les decisions tenen a veure amb l'anomenada Comissió de la Veritat, la qual sembla ser l'instrument per a l'assoliment de l'objectiu 1 i part del 4, pel que fa a "augmentar les penes per a una justícia severa ".


El conjunt d'accions preses fins a la data: inhabilitació política i actuacions de detenció contra els principals alcaldes opositors; amenaça de presó per als membres de l'ANC elegida el 2015; destitució de la fiscal general de la República; persecució als més destacats dirigents de la MUD i la seva inhabilitació per participar en les eleccions regionals amb targeta pròpia.


Amenaça d'una nova llei que penalitza la protesta amb penes de fins a 25 anys de presó; amenaça de càstig fins amb 15 anys de presó per a tots els que van participar en el que ara anomenen "crims d'odi"; presó per als que van enderrocar arbres per usar-los com a obstacles als carrers, sota el terme de "crims ecològics", i altres amenaces diverses; sembla indicar que la Pau que l'ANC es proposa aconseguir és més del tipus de la "pau dels sepulcres", i que l'esmentada Comissió de la Veritat no és més que una versió pos moderna de la santa inquisició.


Mentrestant, per atendre els assumptes relacionats amb la major calamitat dels veneçolans, és a dir, la més gran crisi econòmica en la història del país, (objectiu 2), només s'ha anunciat la creació d'una Comissió d'Economia -presidida, per cert, per un personatge sense qualificació en la matèria- però encara no se sap quan començarà a funcionar i quina és la seva agenda. Sobre aquest aspecte, el que més ens afecta, s'ha dit molt poc i no s'ha pres cap acció.


La resta dels objectius estan en "pausa límbica". Per a alguns serà suficient un article en la nova constitució, per a altres caldrà esperar millors temps.


Així doncs, en vista de l'anunci que el president de la República serà qui presenti la proposta definitiva del text de la nova constitució, perquè l'ANC l'aprovi per unanimitat -i probablement sense discussió-, els seus propòsits s'hauran reduït a ser el executor del desmantellament de la dirigència opositora, l'instrument per fer callar la protesta per la via de la repressió legalitzada i de la submissió del poble al millor estil del "mar de la felicitat cubà".


He allà la Pau que es pretén, una a la qual el govern tindrà el monopoli de la violència. He allà el tarannà de "caçador de bruixes" de l'ANC, d'aplicar justícia severa (inhibir, trencar i desmobilitzar) als seus enemics, com a propòsit principal.


Els altres assumptes: el saqueig de més de cinc-cents mil milions de dòlars per part d'empreses fantasma associades al govern; els obscens negociats amb les importacions i obres inacabades; l'ominosa deute extern; la dilapidació de les reserves d'or; la incompetència burocràtica; el narcotràfic que ens va posar al radar del món; les tortures i altres importants violacions als drets humans.


El deslligui de la delinqüència; la inflació de 1.200% interanual; l'escassetat el 75% dels productes alimentaris, medicaments i de gairebé tota la resta; la fallida del sistema de salut pública; el racionament permanent de l'aigua potable; el lliurament dels nostres recursos naturals -el Arc Minero- i l'acumulació de passius ambientals per males pràctiques en l'explotació dels recursos minerals no renovables, així com la pèrdua de més del 40% dels nostres boscos; poden esperar, entre 2 i 6 anys més.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH