Eulen admet que "acatarà" les decisions de Marc Peña malgrat els acomiadaments i les sancions

|

ColasElPrat

Per a Peña el més important es trobar solució al conflicte.


Eulen ha assegurat aquest dimecres que "acatarà el que el senyor (Marc) Penya decideixi" en la seva resolució com a àrbitre del laude d'obligat compliment sobre la vaga a l'Aeroport de Barcelona dels treballadors de l'empresa, responsable dels filtres de seguretat del aeroport.


Un representant de l'empresa, que no ha volgut donar el seu nom davant els mitjans de comunicació, ha explicat després de reunir-se amb Penya que els ha "demanat informació de tot el que ha passat" per poder argumentar la seva decisió sobre la vaga indefinida, que els empleats van suspendre després dels atemptats.


El portaveu d'Eulen ha informat a més que hi ha hagut sancions a treballadors per "no complir amb els serveis mínims" durant la vaga.


No obstant això, no ha confirmat ni desmentit que aquestes sancions siguin acomiadaments, situació per la qual els treballadors decidiran diumenge si convoquen una nova vaga.


També ha explicat que el laude pot introduir la retirada d'aquestes sancions, com ja va passar amb la proposta de mediació realitzada per la Generalitat.


"NINGÚ ACABARÀ CONTENT"


"Sabem que ningú acabarà content però el més important és minimitzar el conflicte", ha assegurat Marcos Peña, l'àrbitre designat pel Govern central per dictaminar la resolució del laude.


"Aquí no té ningú raó, l'essencial és conciliar interessos i veure quina solució pot tenir el conflicte", ha afegit Peña a l'afirmar que la reunió ha servit per escoltar, aprendre i comprendre que un conflicte també es basa en la salut i en la capacitació dels treballadors i la qualitat del treball.


Peña ha destacat "la importància del tema de la dona", ja que els treballadors es van queixar què les condicions de les treballadores als filtres de seguretat són especialment dures".


L'àrbitre vol reunir-se amb Aena i la Generalitat abans de redactar la sentència. Peña ha dit que el conflicte del Prat no es redueix només a aquest aeroport, ja que "tots els grans aeroports tenen conflictes similars". Tenen deu dies per a emetre el laude d'obligatori compliment per a Eulen i per als seus treballadors".


COMITÈ DE VAGA


El comitè de vaga ja va anunciar que es reunirà amb l'àrbitre designat pel Govern per traslladar-li les seves reclamacions i posar en el seu coneixement la situació laboral dels treballadors de seguretat al Prat, tot i que rebutgen el laude per considerar-lo "il·legal" pel que tenen previst recórrer als tribunals.


La plantilla, que va desconvocar la vaga indefinida després dels atemptats de Barcelona , esperarà a conèixer el laude però ja ha indicat que estudia convocar una vaga contra algunes "sancions i acomiadaments" produïts per la direcció de la companyia.


Per la seva banda, i a l'espera de rebre la notificació, la direcció d'Eulen es posa a "disposició" de l'àrbitre designat pel Govern fins que acabi el procediment per tal de desencallar el conflicte dels vigilants dels filtres de seguretat del aeroport de Barcelona-el Prat.


La proposta de la Generalitat, rebutjada en dues ocasions per la plantilla d'Eulen, suposava un increment salarial màxim de 200 euros en 12 pagues -acceptat per la companyia- i incloïa un augment de 25 vigilants en cada lloc de control, que sumaven 76 persones més, davant els 100 efectius exigits pel comitè de vaga i els 21 de la proposta inicial d'Eulen. El salari base d'un treballador de seguretat de l'aeroport és de 1.100 euros bruts (907 euros més plusos).


LAUDE A 10 DIES


El Govern va recórrer a l'arbitratge obligatori després del fracàs de les negociacions entre l'empresa i els treballadors i de la mediació de la Generalitat, com a solució a la convocatòria de vaga de 24 hores indefinida dels treballadors d'Eulen, encarregats dels controls de seguretat de passatgers del Prat.


Tal com recull el Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, es recorre a aquesta figura quan concorren les següents circumstàncies: durada perllongada de la vaga o que es derivin greus conseqüències de la mateixa; que les parts mantinguin posicions irreconciliables; i perjudici greu per a l'economia nacional.


Davant la falta d'un acord entre treballadors i Eulen per consensuar un àrbitre, el Govern va designar, a proposta del Ministeri de Foment, a qui va ser mediador de la negociació de l'estiba per emetre el laude en el conflicte del Prat, figura que no rebre cap al·legació per part d'Eulen o els treballadors.


No és la primera vegada que Peña, actual president del Consell Econòmic i Social (CES) i especialista en negociació col·lectiva, actua com a mediador en conflictes laborals però sí serà el seu primer laude d'obligat compliment per a les parts que ha de redactar i que haurà de tenir a punt per al 31 d'agost.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH