Llibertat i igualtat

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Delacroix llibertat guiant al poble


El mateix les esquerres que les dretes, postulen que tot ésser humà hauria de tenir igual accés a les oportunitats -salari, participació política, educació, habitatge, recreació, etc.- variant les propostes metodològiques en funció del credo o l'entono específic de cada un dels postulants. El gènere proper entre el pensament comunal de l'Amèrica precolombina, la lluita dels revolucionaris del proletariat i els anti-burgesos de la França del segle XVIII, és justament l'anhel de gaudir d'una mateixa naturalesa el valor econòmic i en general de qualitat de vida hauria de ser el mateix. Cercar una similar circumstància que impedeixi ser discriminat per raó de gènere ha portat a moviments feministes a extrems que cauen en el mateix problema que s'atacava però a la inversa i potser sense tanta força, podem mirar aberracions resultat de respostes inimaginadas pels que reclamen igualtat de credo justament davant de catòlics que en una altra època van discriminar i fins van matar als no cristians.


Un estudi comparatiu de lleis en diverses latituds i temporalitats, ens permet trobar que pràcticament totes norman el reconeixement  d'igualtat d'éssers humans a partir de semblances que els feien comuns: els presoners de guerra, els que no comptaven amb patrimoni, els que no tenen habitatge , els condemnats judicialment -per tribunals civils o religiosos- els immigrants, els rics i fins als polítics; han estat considerats iguals en termes de: esclavitud, condemnats a mort, no subjectes d'impostos, mancades de seguretat social, possibles candidats a expropiació, rebuig col·lectiu etc.


A què igualtat positiva és a la que anhelen tots els ciutadans subjectes, per exemple, d'un procés democràtic que triarà governants en bona part dels països del planeta en aquest any?


Cadascú en funció del seu lliure albir està en la possibilitat de jutjar si aquests o aquells comparteixen en quantitat, qualitat, valor o forma alguna condició o qualitat característica i, si la llibertat és la facultat d'auto-determinar la pròpia conducta de tots els éssers racionals, el més savi ús d'aquesta capacitat de triar conscientment entre una cosa -postulat, regla, costum- i una altra, resulta d'admetre que la primera correlació a aquesta facultat és l'obligació de conèixer i per descomptat plegar-se a la normativitat estipulada en el sistema jurídic que regeix al territori, país o espai en el qual es troba [1] [1]. Segons la visió del dret natural, la llibertat és inherent a la persona, ja que els éssers humans neixen lliures, però l'exercici d'aquesta llibertat sempre està limitada per normes, per tal que aquest atribut sigui una eina de pau i no de contesa [1] [2]


Igual que en la visió de la majoria dels credos cristians Déu és un tot i que tres persones diferents, la llibertat és una, però alhora en una classe és natural, una altra és funcional -si s'exerceix o no- i en l'altra jurídica, no només per regular la seva convivència amb persones que els envolten, a les quals els pot o no reconèixer qualitats iguals i fins i tot amb altres éssers vius com animals o vegetals als quals se li imposa no hostilitzar ni destruir [1] [3] Què impedeix a un ésser humà com el científic David Goodall de 104 anys, de nacionalitat australiana, traslladar-se a Suïssa, per acabar amb la seva vida de manera legal? Com s'estableixen els límits, perquè els postulats de l'organització que li va permetre una mort assistida, no incrementi els suïcidis entre persones -joves i adults- que estan deprimits?


Quina és l'altre de la llibertat d'expressió de subjectes que fan servir les xarxes per hostilitzar, difamar i fins i tot fer apologia de delictes?


Persones lliures han promogut la ignorància, els linxaments, l'explotació sexual i laboral de nens; en nom de la llibertat comercial internacional, que sembla tindrà una fi similar al de la proclama "Proletaris de tots els països, uniu-vos", s'ha augmentat la distància entre el pocs molt rics i els molts molt pobres sobretot els habitants dels altre temps anomenats "països sub-desenvolupats semblen condemnats a la degradació, la fam, les massacres i la desorganització com si fossin un" lumpen proletariat". La inestabilitat del capitalisme globalitzat [1] [4] ha considerat l'efímer -el lliure mercat va durar tot just una generació a Anglaterra- del liberalisme anglès del segle XIX? A on es ficaran els apologistes del TLC paladins de l'individualisme i el lliure mercat? Quin tant de rigor victorià hi ha en aquests defensors del comerç global? Tornaran les petites granges, el sastre i la costurera de la colònia i fins al suport als ejidataris per contenir al capitalisme agrari? La poca creativitat d'alguns aprenents de política, unida al gruix d'una població desinformada, està proposant per a Mèxic sistemes parlamentaris [1] [5] el fi ulterior és accedir al poder, sense importar els anhels de les majories. A dos-cents anys del naixement de Karl Marx, gairebé tres segles de la revolució francesa, poc més de dos centenaris de moviments revolucionaris a Mèxic, la recerca sense fi sembla tornar als mateixos desitjos: Pau i harmonia en igualtat i llibertat.[1] [1] La llibertat d'exercici d'aquells drets que es considera es tenen, no només obliga els conciutadans sinó els seus visitants -turistes, migrants no legals etc.- i la seva ignorància no excusa el seu compliment, i potser l'exemple més clar ha estat la condemna a mort de mexicans que van comerciar amb droga en un país d'orient.
[1] [2] El respecte al dret aliè és la pau Benito Juárez.
[1] [3] Matar per esport, serrar boscos només per negoci etc.
[1] [4] Fals alba obra de 1998 John Gray.
[1] [5] El poder sense fre de parlaments europeus en els qual no està representada la majoria del poble, haurien de ser analitzats no només per anglesos, grecs o francesos, sinó pels que repeteixen la història d'anhel de l'aliè en detriment del que és propi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH