Falsedats

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Bandera mexico foto estudi ruffled bellesa vertical primer pla
Bandera de Mèxi / Freepik

Si alguna cosa desconcerta les persones són les mentides. Repetir fins al cansament, que les finances públiques “estan bé” es converteix en incongruència quan per altra banda els empleats no poden cobrar els seus salaris o els beneficiaris constitucionals de programes com la pensió universal tampoc no poden rebre els seus beneficis constitucionals per ocultar-nos que gairebé 150 milions de pesos han estat robats dels bancs del benestar[1][1] Es van fer denúncies i hi ha responsables? Podran observar-se els autors de tals delictes des de les pantalles del búnquer que va deixar construït García Luna?

 

El robatori sembla ser acceptat per tots, des del realitzat per veïns quan s'accidenta un vehicle de transport de queviures, fins al perpetrat per aquests pobres que “són primer” i que arrisquen la seva vida en introduir-se –per consigna- a escoles tancades per la pandèmia, hospitals als quals se'ls retiren mobles de banys i fins i tot cable de coure que impedeix el bon funcionament de Metro. Com es van normalitzar les classes presencials a escoles sense llum, aigua, banys, ni banques, ni ordinadors? De quina manera es vigila el patrimoni de la nació? Per les mentides sobre la liquiditat és que no se'ls dóna manteniment a les instal·lacions d'aigua, transport -incloses carreteres, camins, ponts- i d'electricitat? Hi ha qui intenta justificar tot el que s'ha convertit en falla permanent culpant els responsables del passat, com si fos acudit que durant la gestió de JLP s'hagi invertit en instal·lacions elèctriques fins a l'últim poblet, mentre que avui es deixa sense servei a poblacions senceres perquè el municipi no va pagar les quotes.

 

Diversos llibres han estat escrits per experts en conducta sobre les diferències de l'ús de la mentida en diferents cultures, però en el cas de la nostra nació s'està convertint en malaltia col·lectiva. Es pot planejar sense un coneixement verídic de la realitat? és possible avançar -en el teu negoci, obra de beneficència, o assumptes públics- amb circumstàncies de força major que s'interposen com és el robatori constant dels elements amb què ho has de fer? La història explica el deteriorament dels béns d'una nació, que fa ús de l'incendi dels mateixos actius com a recurs quotidià per cobrar assegurances a falta de productivitat. També és cert que per evitar l'alça d'impost predial, els particulars deixen de pintar o resanar les façanes, que bardes o vehicles són danyats per arbres sembrats inadequadament als quals mai se'ls dóna la conservació de poda i quines instal·lacions de tot tipus – metre, trens elèctrics, autobusos, pals d'enllumenat, rentadores, camions d'escombraries- es deterioren acceleradament a causa de l'ús dels pressupostos de manteniment en altres menesters, com és la publicitat, les campanyes d'imatge i altres que no poden suplir la cura de els béns amb què es produeix.

 

El problema no obstant es torna greu, quan són els responsables del bé col·lectiu els autors de les enganyifes, puc confiar en la procuració de justícia quan són els mateixos afectats els que han de fer la investigació per localitzar els seus desapareguts. És per manca de recursos o és el silenci còmplice el que amaga la veritat del pillatge?

 

En un tema que pot semblar de diversió -el cine- s'ha dit poc o res de l'ús dels diners estalviats en fideïcomisos, amb els quals diversos milers de mexicans tenien feina i per tant ingressos. Sovint s'explica com és que ciutadans audaços han aconseguit fons per a la producció de cintes que fins i tot han aconseguit premis. estímuls no desapareguin? Detalls d'aquestes veritats van ser explicades en detall, per un advocat de la generació 1965[1][2], que ha dedicat la seva vida a defensar el patrimoni d'aquells ocupats al cinema a partir de la seva experiència de com a mínim 3 generacions.

 

I ja que el mateix dia que escoltem veritats en aquesta matèria, se'ns va informar de la partida d'aquest meravellós Mèxic de l'actor Ignacio López Tarso, he de comentar amb gratitud, les vegades que acordi el que va ser la seva ètica, generositat i professionalisme, va donar suport organitzacions filantròpiques. En el cas personal van ser dues de les que he aconseguit mantenir malgrat les múltiples agressions sofertes per delinqüents que roben i vandalitzen amb la certesa que la simple negació encara que se'ls aturi “amb les mans a la massa” serà excusa suficient per a evitar no només el càstig sinó a reparació del dany causat no als promotors de les organitzacions sinó als beneficiaris. A finals dels 70 i mitjans dels 80 el senyor Ignacio va participar en l'arrencada d'una campanya de l'UNICEF i en la recepció del premi al primer lloc per les tasques de prevenció a favor de la infància per disminuir els accidents per cremades que va atorgar l'Associació de Radiodifusors del Districte Federal. A diferència de les persones que com ell van estar sempre disposades a recolzar, van arribar els destructors, que igual que amb els fideïcomisos, només van buscar enderrocar per apoderar-se dels esforços ciutadans. Sabem que López Tarso, la família i els amics estem en pau. Tant de bo els responsables de cuidar-nos no segueixin ocultant la seva incompetència atordint-nos amb falsedats.

 


[1][1] Al maig del 22 es van obtenir detalls dels 65 robatoris en efectiu, 16 de mobiliari un a caixer i nou actes vandàlics, la qual cosa dóna si més no 137 milions
[1][2] Alfonso Roses Priego, conferencista a la reunió del Col·legi Nacional d'Advocats Fòrum de Mèxic.
Més autors

Opinadors