divendres, 3 de abril de 2020

Siguem responsables

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

aigua


Dissabte que ve -segon del mes d'octubre- per mandat de l'ONU, el món celebra un Dia Mundial de les Aus Migratòries. Històricament les aus, són associades amb elements romàntics: rossinyols que alegren a les noies de quinze anys, canaris o cotorritos que acompanyen persones grans, contes que tracten de reforçar en els nens les importància de mares que tenen cura el niu i alimenten als pollets, cigonyes , que porten nadons als nuvis; encara que en el cas particular de les migratòries tenim un clar exemple del que significa l'autocura -si fa fred busques el temperat- el treball en equip -com es relleva el guia perquè tots arribin amb bé- i pràcticament tot l'indispensable per a la continuïtat de l'espècie.


Quan escoltem que aquesta o aquella au es troba en perill d'extinció, gairebé sempre pensem en caçadors furtius o traficants d'espècies; però en un món absolutament interrelacionat, són múltiples els factors que poden propiciar la tràgica extinció, com en el cas dels flamencs rosats que per causa d'un cicló, gairebé van desaparèixer de les costes mexicanes. Les contingències greus [1] van ocupar l'atenció d'especialistes de diverses nacions en el "decenni per a la reducció dels desastres naturals", on es van considerar alguns vinculats amb l'acció humana, com les radiacions, els enverinaments -de rius i mars per abocament de residus, plàstics i escombraries en general-, els conflictes socials, la drogoaddicció, els incendis entre d'altres.


Va precedir al decenni que inicia aquest 2018: l'haver decretat el 1992, un 22 de desembre, com el dia internacional de l'aigua i, el 2003 com l'any internacional del vital líquid, per seguir amb el 2005 al 2015, com un "decenni del aigua font de vida "en el marc el 2008 va ser un any internacional per al seu sanejament i el 2013 com el de la cooperació en l'esfera d'aquesta font de vida.


Poden sobreviure les aus migratòries sense aigua en els seus llocs destí? L'aigua potable és només un dret humà? Quantes espècies s'extingeixen si l'eufòria per les construccions turístiques, destrueixen aiguamolls costaners?


En el marc del setantè setè període de sessions, el Consell Econòmic i Social de l'ONU, va decidir entre moltes altres accions, el encoratjar nacions, organismes -locals, regionals i internacionals, empreses a contribuir a aquest propòsit de l'aigua com causal per el desenvolupament sostenible. Ordenar els recursos hídrics, passa per aconseguir que els serveis de subministrament es basin en l'interès dels éssers vius de manera molt especial els humans, que tenen dret a aquest bé. Mirar la distribució de l'aigua potable amb criteris mercat lògics, on es tracta de manara discriminatòria als beneficiaris -perquè viuen en una colònia tasada cadastralment com puja o en l'altre extrem baixar la freqüència i la qualitat perquè es tracta de persones pobres- és violatori de drets i garanties fonamentals.


Com es caracteritza a gerents, directius o secretaris d'una cartera obligada a complir amb els objectius i metes del decenni de l'aigua vinculat amb el desenvolupament sostenible? [2] Què tal si pel tall d'energia elèctrica no pots fer servir la bomba que puja l'aigua al teu domicili?


Promoure l'ús eficient de l'aigua a tots els nivells, implica no només complir els compromisos internacionals que hem subscrit -per al mil·lenni, l'agenda 2030- sinó garantir, el suport, la seguretat i la salut de la població de Mèxic i els que ens visiten com són les aus migratòries. Què és més important milions de dòlars documentats com pèrdues d'una empresa de classe mundial o milions de vides -humanes i animals- que no arribaran als nivells d'expectativa mundial?


La setmana que va concloure, va estar plena de documentals, notícies, records del que va passar en la nostra pàtria fa mig segle i en molt d'aquest material sembla que hi ha "forces" obstinades a no deixar-nos sortir del vèrtex de la víctima Qui vam estudiar a la dècada dels 60, esperàvem que per la màgia de la democràcia nostres reptes s'aconseguissin? Per què no difondre el que vam superar molts fills d'obrers, de migrants i persones que al temps d'estudiar treballem? ¿No són millors baluards aquests últims que els que van morir o van quedar amargats de per vida? Estem per concloure el segon decenni del segle XXI, de què estem disposats a parlar als nostres fills néts o alumnes?


Passem ja el decenni de l'ús indegut de les drogues; fa 50 anys, sense decenni, eren pocs els que es fumaven un xurro de marihuana, avui es ven tota mena de droga a l'interior de CU; en aquest mateix temps podia sortir al tall de la matinada a filmar una pel·lícula experimental en els canals de Xochimilco i tornar a casa sense ser assaltada o morta, avui m'han robat la meva cartera en un centre comercial ple d'agents privats. El lliure comerç pondera l'èxit aparellat amb els diners, avui entre desastres naturals i notícies de feminicidis, segrestos i aberracions inversemblants -com el fet que sigui més segur comprar aigua embotellada en plàstic de tenir el líquid per beure a la clau de casa teva - sembla que el destí de la societat, serà molt similar al de les aus migratòries.


Com anem a posar-hi remei? Serà amb la revenja? ¿Esperarem que els legisladors i els nous funcionaris ho facin tot? Si les lleis i qui les modifiquen o les apliquen segueixen implicant -perquè no saben o simplement no volen- actes de sabotatge a la nostra salut i plenitud de vida, en no gaire temps veurem com ens arriba l'extinció.


[1] Mèxic va realitzar un magnífic treball en el marc del decenni dels desastres naturals en la dècada dels 90, identificant 27 fenòmens, com és el cas d'explosions volcàniques, esquerdes, allaus, desforestació, desertificació, erosió, inundació, esquerdament, allaus, entre d'altres (Sinaproc).
[2] En la meva humil lluita privada i veïnal, per evitar els abusos de CFE, una part del meu domicili no té corrent i, ¿què creuen? ¡¡¡¡¡Em segueix arribant un rebut de cobrament amb un consum que no pot donar-se doncs tinc tallada la llum!!!!!

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH