dimarts, 23 de juliol de 2019

L'educació se suma a blockchain

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Blockchain estudiants


Els avantatges que pot aportar el utilitzar les cadenes de blocs en l'ensenyament han centrat la temàtica de la nova publicació de la col·lecció Transmedia XXI que edita Learning, Mitja & Social Interactions de la Universitat de Barcelona. Blockchain en Educació. Cadenas rompiendo moldes és probablement el primer llibre, publicat en espanyol, sobre les aplicacions de la tecnologia blockchain en educació, segons els seus autors. En qualsevol cas, és un llarg i profund anàlisi sobre els avantatges que podria aportar aquesta tecnologia als sistemes formatius, que a més presenta exemples concrets d'experiències en marxa referent a centres com el MIT, la britànica Open University o la Universitat de Nicòsia en Xipre.


La seguretat i la transparència són els principals actius de les cadenes de blocs davant d'altres sistemes de validació digitals, doncs:


El registre sencer és distribuït a través d'una àmplia xarxa d'ordinadors, és a dir, els de tots els participants en cada blockchain. D'aquesta manera, una caiguda del sistema no implica perdre la informació que conté.


És possible confirmar la identitat de qualsevol afegit o modificació en un registre.


Quan un bloc ha estat afegit per consens entre els participants, no pot ser eliminat o alterat ni tan sols pels autors originals.


Els esdeveniments registrats a la cadena poden ser vistos per tots, però la informació sobre les persones implicades es conserva privada.


CERTIFICATS ACADÈMICS


L'ús més immediat de blockchain en l'educació és la generació dels certificats acadèmics dels alumnes. La trajectòria formativa de cada persona podria estar albergada en una d'aquestes cadenes per a ser consultada sense intermediació quan calgui, per exemple, en sol·licitar una ocupació.


Els avantatges que ofereix enfront d'altres tipus de certificació digital són:


Que no es poden falsificar i és possible verificar que el certificat va ser originalment emès i rebut per les mateixes persones que s'indiquen en l'esmentat certificat.


Qualsevol que pugui accedir a la blockchain pot verificar el certificat mitjançant un sistema de programari d'accés lliure sense intermediaris.


En no requerir d'intermediaris que validin el certificat, aquest pot ser validat fins i tot si l'entitat emissora deixa d'existir.


Per poder destruir el registre de certificats emesos i rebuts en blockchain caldria destruir cada còpia de cada ordinador del món que allotgi el programari.


BLOCKCERTS


En aquesta línia de treball, el MIT ha creat, juntament amb l'empresa informàtica Learning Machine, un estàndard obert batejat com Blockcerts per emetre i verificar certificats en blockchain. Es tracta d'un programari lliure que la institució bostoniana ofereix de forma gratuïta a tot centre formatiu que vulgui utilitzar-lo. Gràcies a aquest sistema els estudiants poden operar sense la intermediació de la universitat, és a dir, el seu expedient acadèmic resideix en blockchain i ells tenen el control dels seus propis registres sense la intermediació de la secretaria de la facultat.


Una altra aplicació de blockchain és el facilitar el pagament de les despeses associades a la formació, per exemple, les taxes de matrícula, admissió i accés, amb la criptomonedabitcóin.


Aquest particular és especialment rellevant en el cas dels alumnes estrangers, ja que els evita les comissions bancàries associades a l'enviament de remeses, que poden arribar a suposar en alguns casos fins a un 20% més de les taxes de matrícula.


La Universitat de Nicòsia a Xipre és pionera en l'aposta per introduir blockchain en el seu funcionament. A part d'emetre certificats acadèmics a través d'aquest mitjà i d'oferir formació específica als alumnes sobre les cadenes de blocs (Master of Science in Digital Currency), accepta Bitcoin per al pagament de matrícules de tots els seus graus mitjançant Bitpay, la seva pròpia passarel·la de pagament, oferint un 5% de descompte a l'alumnat.


Les cadenes de blocs també poden transformar la forma tradicional d'ensenyament i aprenentatge, en la qual el professor és el portador del coneixement i l'alumne ha de rebre aquest coneixement del seu mestre. Concebent l'educació com un procés emprès per l'alumne, que construeix el seu propi coneixement a partir d'un aprenentatge individualitzat, els autors del llibre afirmen que "la tecnologia blockchain permet tractar el coneixement com una construcció elaborada per individus a través de fragments similars de coneixement".


D'aquesta manera, estableixen una metàfora entre els elements de l'arquitectura blockchain i l'ensenyament, que reprodueixo a continuació:


Els estudiants serien els participants o nodes de la cadena de blocs.


Els mapes conceptuals per a l'estudi són els registres.


Els processos d'aprenentatge o canvis en els mapes conceptuals equivaldrien a les transaccions en blockchain.


Finalment, la certificació acadèmica dels estudiants estaria representada pels smartcontracts o contractes intel·ligents.


APRENENTATGE


En aquest context, tot i que els alumnes reben fragments similars de coneixement, blockchain permet que cadascú construeixi el seu itinerari personal d'aprenentatge individualitzat: "la combinació/disposició/seqüenciació d'aquests blocs de coneixement no ha de ser necessàriament la mateixa per a cada estudiant, a vegades aquests itineraris són diferents per a cada persona".


L'aprenentatge dissenyat a mida de cada alumne és una vella demanda deles corrents recents de la innovació pedagògica davant l'aula tradicional, en la qual tots reben el coneixement de forma uniforme. Potser blockchain permeti algun dia portar a terme aquest gran salt endavant en els models d'ensenyament i aprenentatge.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH