dijous, 24 de setembre de 2020

​Reflexions des de la primera línia contra el COVID-19

Genís Carrasco
Metge i escriptor

Per un metge intensivista, acostumat a treballar a la UCI, l’esglaó final de la línia assistencial, la pandèmia per SARS-COV-2 constitueix un canvi d’escenari colossal.


Fins ara érem relativament desconeguts per l’opinió pública i ara estem a totes les portades dels diaris. Fins ara teníem una feina continua i ordenada i ara hem d’afrontar un allau creixent i desordenat de pacients crítics.


Coronavirusconvid19
Qui som?


La Medicina Intensiva del nostre país és una especialitat mèdica relativament jove (creada oficialment el 1978) amb una intensa activitat assistencial i de recerca  que li ha permès guanyar-se un gran prestigi en el món hospitalari internacional. En quatre dècades hem arribat a disposar de més de 250 serveis de Medicina intensiva públics i privats que ofereixen 4.500 llits per pacients crítics.


Serem suficients per atendre el pic màxim de la pandèmia?


Tot i que en les circumstàncies actuals no és possible fer previsions si que podem fer aproximacions raonables. Disposem d’un model matemàtic -el FluSurge 2.0- que ha estat específicament validat per valorar el possible efecte d'una pandèmia de grip.


La seva aplicació per a una pandèmia per virus COVID-19 s'ha de valorar amb cautela però en qualsevol cas, en la situació d'emergència actual, permet una estimació raonable de les necessitats previsibles hospitalàries i de cures crítiques a nivell nacional.


Atenent a que el COVID-19 ha assolit quasi 20.000 contagiats, a que el 85% dels pacients contagiats romanen asimptomàtics i a que sols un 5% dels pateixen una pneumònia que requereix ingrés a UCI, el model ens mostra que serà durant la setena setmana quan patirem el pic de demanda assistencial. Haurem d’atendre 9.257 pacients que requeriran ingrés en Medicina Intensiva, dels quals 5.454 estaran en ventilació mecànica i la resta en altres modalitats de suport respiratori (ventilació no invasiva, cànules nasals d’alt flux...). Aquestes xifres es traduiran en un requeriment del 257% de la capacitat total de les nostres UCIs, i del 165% de tots els ventiladors.


Podrem assumir-ho?


Rotundament sí. Perque als nostres 4.500 llits d’UCI propis hem d’afegir-li un nombre encara superior (>5.000) de llits convertibles en llits de crítics. La solidaritat entre professionals sanitaris ens està oferint llits de reanimació, d’urgències i fins i tot de quiròfans, que no s’utilitzen, per afrontar les necessitats actuals i futures. Estem fent front  a un augment exponencial de les necessitats d’atenció als pacients crítics. I no ho fem sols. Han aparegut respiradors, infermeres, auxiliars i companys d’altres especialitats, de tots els serveis de l’hospital. Tots ens estan donant un cop de ma. Ens estan ajudant a adaptar màscares facials, a intubar, a ventilar mecànicament i a optimitzar el tractament dels pacients més greus. Des de la Medicina Intensiva els hi donem les gràcies per la seva generositat i entrega.


Cal l’ajut de tots els ciutadans


Els lectors no poden fer-se a la idea de la duresa de la pandèmia tal com es viu a les UCIs i a la resta dels dispositius sanitaris. És molt dur però és la nostra feina i la fem i la farem amb orgull. Tot i això, si els polítics ens deixen autoorganitzar-nos i ens doten del que ens fa falta, afrontarem el pic màxim de la pandèmia pagant el mínim preu en vides possible.

Afortunadament tot està funcionant raonablement bé donades les circumstàncies.

Bé, potser tot no.


Quan torno a casa després de 10 hores de feina vestit com un astronauta i amb les mans vermelles de tant rentar-me-les em dol molt veure grups de joves eixelebrats que deambulen pel carrer sense cap necessitat o persones inconscients que entren a les botigues sense mantenir la distancia i les normes de seguretat.


És una ofensa directa per a tots els que lluitem contra la epidèmia: sanitaris, policies, bombers i personal dels altres serveis essencials. El nostre esforç és imprescindible però amb això no hi ha prou.


Fa falta la conscienciació de tothom.


Confinament total


Cal conscienciar-nos de que només el confinament total disminuirà el contagi i la pressió sobre el sistema sanitari.


El confinament total salvarà vides.


Evitem entre tots la mortalitat evitable i el col·lapse d’hospitals i centres de salut amb el confinament total.

Us ho preguem des de la primera línia de foc contra el COVID-19.

2 Comentaris

1

Tota la nostra admiració i agraïment al món sanitari per la seva dedicació. Totalment d’acord amb les afirmacions i realment costa comprendre als insolidaris que no prenden consciencia encara de la gravetat de la situació. Ánim i endavant. Tot psssarà i tornarem a la normalitat esperand que amb aquesta experiència tan tremenda tinguem una nova més compromesa i millor. Ànims y gràcies de tot cor.

escrit per Nuri 21/mar/20    02:26 h.
2

Tens tota la raó. Deurien de tindre un confinament tancar tot el país!!. La primera raó tallar el contagi, salvar vidas, vosaltres treballarien millor. No som conscients molta gent del que hi ha . Molt agraïda a Tothom que es juga la vida per nosaltres!!. Sou uns metges que no esteu prou valorats!!. Ens hem sortirem d'aquesta , sobre tot gràcies metges, infermers i tot el personal sanitari!!. Mil gràcies!!. Una forta abraçada virtual.

escrit per Montserrat 20/mar/20    18:53 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH