Guatemala, en crisi? Actors, interessos i horitzons

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Ollantay Itzamná

Des de fa quatre mesos enrere (abril del 2015), Guatemala és motiu de titulars en noticiaris internacionals, ja no únicament per les massacres violentes, crim organitzat, narcoactividad o la corrupció, sinó, ara, també per la "rebel·lió" ciutadana que és a punt de destituir "des dels carrers" al seu governant (exmilitar) corrupte.

Des de fa quatre mesos enrere (abril del 2015), Guatemala és motiu de titulars en noticiaris internacionals, ja no únicament per les massacres violentes, crim organitzat, narcoactividad o la corrupció, sinó, ara, també per la "rebel·lió" ciutadana que és a punt de destituir "des dels carrers" al seu governant (exmilitar) corrupte.

Però, qui mouen els fils i agendes d'aquesta crisi i "rebel·lió" ciutadana? Per què els patrons (l'Ambaixador nord-americà i el Comitè Coordinador d'Associacions Agrícoles, Comercials, Industrials i Financeres-CACIF) convoquen al poble a sortir als carrers en contra del Govern que encapçalava una organització criminal de defraudació tributària, fins i tot concertant dates?

Econòmicament, no és el govern d'Otto Pérez Molina (actual President) qui més prejudicis va ocasionar al país, sinó governs com el d'Álvaro Arzú (actual alcalde gairebé sempiterno de la ciutat Cabdal). Per què els patrons no van organitzar la "rebel·lió" ciutadana també contra aquest i uns altres?

Per què dirigents camperols, com Daniel Pascual del Comitè d'Unitat Camperola (CUC), ara, també dirigent de l'assemblea de pobles, i Jorge Briz, President de la patronal CACIF, convoquen al poble a sortir als carrers i a bloquejar camins? Per ventura aquestes accions no ocasionava "pèrdues milionàries per a l'economia nacional"?

Per què just en temps de l'efervescència de les resistències comunitàries indígenes i camperoles enfront de les invasions de les empreses extractives i de "serveis" als territoris, la Comissió Internacional Contra la Corrupció a Guatemala (CICIG) "desemmascara" als actors de la corrupció (organització criminal) que ja operaven des de fa diversos anys enrere? Per què a gairebé 10 dies de les eleccions generals empresonen a la ExVicepresidenta i exigeixen la destitució de l'actual President de la República qui en els fets ja no exerceix funcions?

Fa quatre mesos enrere, quan indignats de la classe mitjana espontàniament van començar a prendre el Parc Central de la ciutat cabdal per protestar contra el robatori dels seus impostos, intuïm que aquestes accions citadinas podrien confluir en l'articulació d'una consciència sociopolítica, al costat de les històriques i creixents resistències comunitàries contra el neoliberalisme a l'interior del país. Llavors, crèiem que existia la possibilitat que podien confluir les resistències creatives contra el sistema econòmic-neoliberal i la indignació citadina contra el sistema polític. Però, no va anar així.

El despertar citadino va ser "capturat" pels patrons del CACIF i l'Ambaixada nord-americana. Aquests dos actors, inicialment van començar "sumant-se" a la indignació mobilitzada, després a promoure a "organismes oportunistes" en aquesta crisi, i finalment a convocar/dirigir/finançar les manifestacions i mobilitzacions per destituir al Govern, i "evitar" que un forà (Manuel Baldizón, vinculat a narcopolítica) arribi a ser govern.

Què busquen aquests actors?

El Govern dels EUA, davant la imparable "invasió" xinesa en Centre Amèrica i Carib, i davant la tornada "indesitjada" de Rússia (al costat de Xina) a la regió per a la construcció del Canal interoceánico a Nicaragua, s'ha proposat "mantenir" el control polític/militar a Guatemala. La CICIG, dirigida gens menys que per un ciutadà colombià, en bona mesura és finançada pel Govern dels EUA., i d'allí prové la "eficient" i "oportuna" guerra contra la corrupció. El crim organitzat en l'Estat no va començar amb aquest Govern que ja no governa?

Des de la dècada dels 70, del passat segle, la indústria del narcotràfic va florir juntament amb el sistema neoliberal. Però, els problemes pels EUA. van sorgir quan alguns agents de la droga van escapar al control i monopoli que la CIA exercia sobre la indústria del narcotràfic.

Així va ser com el discurs de la lluita contra el fantasma del comunisme va mutar cap a la "lluita contra el narcotràfic". La finalitat va ser exercir control polític militar a Guatemala, i recuperar el monopoli de la narcoindustria.

El General Genocida, Otto Pérez Molina (actual President cadavérico), al segle passat, va anar un alfil comprovat i guardonat del Govern nord-americà per espantar comunistes de Guatemala durant el conflicte armat intern.

Per això, EUA. i CACIF "ho van posar" de President, confiant en la seva lleialtat militar. Però, aquest alfil, ja "legitimat" en les urnes, creient-se "sobirà", va voler apartar-se del control sistémico. Fins i tot es va atrevir a promoure, en fòrums intergovernamentals, la legalització de la droga (oxigen del capitalisme en crisi). Més encara, es va atrevir descaradament a desviar el botí de la corrupció als seus comptes personals, sense demanar permís als seus "superiors"... D'allí prové el "ajust de comptes" que li estan aplicant els seus "bienhechores" en aquest moment.

Al CACIF no li preocupa la corrupció o el robatori al país. Si justament aquests rics a Guatemala van acumular el seu patrimoni gràcies al robatori i a la defraudació tributària. El que li preocupa és la competència fins i tot en la indústria de la corrupció. I molt més si es tracta de competència lliure en la indústria del narcotràfic. CACIF busca el monopoli absolut de la corrupció (inclosa la defraudació tributària) i de la droga.

Para qui serà pitjor el possible proper govern?

La situació se li complica al Govern nord-americà i al CACIF perquè el següent President a Guatemala, segons les enquestes i les regles formals establertes per ells, serà algú vinculat al narcotràfic.

La gent empobrida en el camp i a la ciutat vol a Manuel Baldizón de President (sigui perquè els va regalar menjar o perquè va fer campanya electoral per 8 anys consecutius). Si alguns militars demòcrates de la guerra interna ja no són submissos als ianquis, és més difícil que tots els narcos se sotmetin a la seva competència.

Tant per al Govern dels EUA., com pel CACIF, la competència "indesitjada" arribarà possiblement a ser Govern. Ocorrerà just el que van intentar evitar amb aquest teatre muntat. I, això és el que els amoïna, i els obliga a "manifestar" als carrers al costat dels seus peons jornalers.

D'allí prové, l'entabanada demanda de "reformes a la Llei Electoral i de Partits Polítics" o la proposta de la postergación de les properes eleccions generals del 6 de setembre (i govern provisional). En la mesura que es postergui aquesta "festa democràtica", CACIF i l'Ambaixada guanyarien temps per desinflar electoralment a Baldizón i el seu esquadró en el teatre d'operacions. Ocorrerà?

I, què fan indígenes, camperols, citadinos i estudiants en aquest teatre?

Està altre dir que vèncer a la corrupció mai li va importar, ni li importarà, ni als rics del país, ni a l'Ambaixada nord-americana. Ells el que no volen és competència ni en la indústria de la corrupció, ni en la indústria del narcotràfic.

Però, tampoc és novetat que autoproclamados dirigents d'indígenes i camperols "reclutin" massa d'empobrits per "massificar" la defensa dels interessos dels patrons.

Aquests dirigents saben que els històrics deutes irresueltas del país no es resolen amb reformes o pegats legals en el buit o successió de patrons corruptes en el poder. Ells ho saben. Però, com la misèria dels seus congèneres en el camp és la millor font d'ingressos per mantenir-se/subsistir a la ciutat cabdal, llavors, enganyen a les comunitats.

A aquests dirigents no els importa les transformacions estructurals del país. Per això en les seves demandes ni esmenten processos d'Assemblea Constituent per crear un nou Estat, ni revocatòria de mandat, molt menys la democratització de l'economia.

Otto Pérez Molina va massacrar (en dues oportunitats, durant el seu govern) a indígenes i camperols mobilitzats en defensa dels seus drets, va empresonar defensors/as comunitàries de drets que lluiten contra els abusos dels rics, però aquests dirigents que, ara, apareixen amb sobrero amb el mateix discurs de "indignació" que els patrons, mai van convocar, ni convocaran a mobilització o bloqueig de camí algun. Ara, que els rics es barallen pel monopoli de la corrupció i de la droga sí que ho fan. Per què serà?

En el cas de citadinos mobilitzats, cada vegada més desmobilitzats en la mesura que uns altres (oportunistes) intenten surfear sobres les ones de protestes socials, molts se senten encara identificats amb els interessos dels patrons (CACIF i Ambaixada) perquè els il·lusoris cèrcols culturals impostos els impedeix conèixer i comprendre en la seva real magnitud els problemes i interessos que s'entreteixeixen en aquest país arxipèlag de pobles estranys entre si. Encara que també existeix una porció de la quotidianitat desperta que comença a sospitar de la benignidad dels objectius d'aquest teatre d'operacions "destituyentes".

La joventut universitària, en la seva gran majoria encara són creients fidels de les mentides que els patrons imposen com a veritats científiques a les universitats corporatives. Però, també existeixen brillants excepcions, i allí està justament parteix dels centelleigs d'esperança promisoria en aquest país que vol existir.

De qualsevol manera, els sectors d'aquest país desencontrado es troben als carrers. Aquesta vegada exigint la "destitució" del Governo patró pocavergonya, i canvis perquè recobri vitalitat el sistema democràtic excloent que continuarà excloent/saquejant a les grans majories, i garantint tots els monopolis per a uns pocs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH