Rebre educació

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Rebre educació és un dret de tot individu. En termes de la constitució mexicana la vigència de la qual va iniciar en 1917 i més enllà de les múltiples modificacions, aquest privilegi té diverses característiques com: el ser laica, democràtica, nacional, de qualitat, contribuent a la millor convivència humana. Per la seva banda, l'Estat té certes obligacions com: que hi hagi gratuïtat en els nivells públics de preescolar, primària secundària i últimament en el mitjà superior deixant oberta la possibilitat que empreses privades eduquin.

Rebre educació és un dret de tot individu. En termes de la constitució mexicana la vigència de la qual va iniciar en 1917 i més enllà de les múltiples modificacions, aquest privilegi té diverses característiques com: el ser laica, democràtica, nacional, de qualitat, contribuent a la millor convivència humana. Per la seva banda, l'Estat té certes obligacions com: que hi hagi gratuïtat en els nivells públics de preescolar, primària secundària i últimament en el mitjà superior deixant oberta la possibilitat que empreses privades eduquin.

Poques responsabilitats governamentals han estat tan descurades com la de proveir educació. El sindicat, de ser un ens que d'origen hauria de vetllar pels interessos dels seus agremiados es va convertir en força política que es negocia amb els partits i altres poders de facto. Les complicitats han arribat a extrems tipificats en el dret penal. Els funcionaris del ministeri de la matèria poc saben del tema i per tant són part d'un engranatge pervers, que a final de comptes lastima a la nació, la societat, els pares de família i sobretot als educandos.

Què han fet els responsables de garantir el dret a l'educació per evitar que en comptes d'anar a escola els nens romanguin en camellones, mercats i llocs d'ambulants? Com es disciplina a pseudo mestres que aprofiten l'aula per imbuir "mètodes de lluita" com ho faria qualsevol milicià amb els nens segrestats a Àfrica o Àsia? Amb empresonar a una anciana es paguen les culpes de tots els qui van cometre el crim de modelar gairebé tres generacions de mediocres?

En qualsevol tertúlia on el tema és tocat la queixa de l'empresari és : "El problema és la formació de la gent amb tot i títols no assimilen cap procés de capacitació" "Els joves d'avui no saben pensar" "Em vaig trobar amb un grup on tots van passar matemàtiques, doncs la mestra ?d'una preparatòria aneguet- els va donar la lliga per a un programa de còmput on fiquen els factors i treuen els resultats però sense entendre la lògica de la matèria" Així les coses els reclutadores, busquen gent que sàpiga sumar i restar per a llocs de caixers; rebutgen als egressats d'algunes especialitats de ciències que se suposa els habiliten per a l'estadístiques i prefereixen entrenar enquestadors recentment sortits de la mitjana superior en activitats senzilles i específiques; es resignen a bregar laboralment amb persones que per res tenen "l'amor a la pàtria, el respecte als drets humans i la consciència de la solidaritat internacional, en la independència i en la justícia"[1]. Té més d'una dècada que es va incloure en la constitució l'anhel que l'educació serà orientada sobre la base dels resultats del progrés científic, lluitant contra la ignorància i els seus efectes, les servituds, els fanatismes i els prejudicis?.. Aplaudiments! , però el fet és que més enllà dels negocis atorgats a alguns afavorits per regalar tabletas, computadores i altres linduras els avanços de les quals no s'usen per falta de subministrament elèctric o de capacitació del professor, això no ha passat de ser un bon propòsit també incomplit.

Avui, han d'haver tornat a les aules milions de nens a Mèxic, per descomptat el tema de la mobilitat és un factor de tensió, tot i que els dissidents de la CENTE hagin dit que ara la seva lluita serà des de les aules. Solament el divendres, sense més mestres que els encarregats de cuidar el campament del monument a la revolució en el DF, es van reportar cinc plantones i concentracions de protesta; si a això li agreguem els sots, les ocurrències manceristas, el monstre de l'ambulantaje, els franeleros, els taxis en lluita interna i la mil vegades negada i minimitzada delinqüència a la ciutat el que s'albira és una setmana difícil.

Per a cada cas concret de mobilitat, els ciutadans han proposat solucions de sentit comú ?aquest tan escàs entre els delegats i la seva legió d'achichincles- però, a més de limitats acadèmicament parlant, veuen als governats com a enemics i se'ls dificulta concebre una proposta que no porti aparellada algun guany tangencial al pressupost auditable.

El titular de la SEP refà, pel que sembla en un procés que no serà menor a dos mesos i fins que se de el canvi de rector en la UNAM tot el que pugui ocórrer, es decidirà com abans "en l'oscurito" o més modern "en les cúpules" o menys agressiu "políticament". Els ens qualificadors ?de professors, alumnes i proveïdors- seguiran amb el seu chamba; mentre no hi hagi una altra línia els mestres de primària s'abstindran de reprovar a nens que han d'obtenir el teu certificat per millorar les estadístiques. Els nens més frustrats trobaran la manera de seguir fent bulling als "febles", el poble tractarà de resoldre el gran qüestionament ara que li han llevat el poder econòmic a la secció 22 Qui es quedarà amb aquest recurs gairebé en la vespra del canvi de governador a Oaxaca? I fins a les escoles privades hauran de revisar els seus plans de negoci, doncs amb la crisis molts dels pares optaran per l'escola gratuïta. I així les coses, la maquinària burocràtica seguirà funcionant àdhuc amb les retallades presupuestales perquè el delme a proveïdors de pizarrones, mobiliari, útils i fins a programes encaminats a obtenir la renovació de RVOES es triplicarà i es faran efectives algunes de les multes a funcionaris i proveïdors corruptes[2].

[1] Reformat a l'articulo 3o mitjançant decret publicat en el diari oficial de la federació el 10 de juny de 2011

[2] Més de 24 milions dels aplicats a 122 funcionaris i proveïdors per la secretaria de la Funció Pública (SFP), caminen ballant i solament tres dels 73 funcionaris de la SEP, han pagat la seva pena que s'apropa als nou milions en el seu conjunt (font Unomasuno Televisió)

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH