70 anys

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Com si es tractés d'una peça orquestrada -amb l'escenari de l'oposició Israeliana i aliats- contra l'acord que permetria l'ús d'energia nuclear a la zona a països considerats enemics d'aquest jove país, pràcticament tots els mitjans massius del món van difondre i "es van condoldre" per la massacre de centenars de milers de japonesos que fa 70 anys habitaven Hiroshima i Nagasaki.

Com si es tractés d'una peça orquestrada -amb l'escenari de l'oposició Israeliana i aliats- contra l'acord que permetria l'ús d'energia nuclear a la zona a països considerats enemics d'aquest jove país, pràcticament tots els mitjans massius del món van difondre i "es van condoldre" per la massacre de centenars de milers de japonesos que fa 70 anys habitaven Hiroshima i Nagasaki.

Per res la intensitat propagandística, es pot comparar, amb la tènue referència a l'indicible calvari de més d'un milió d'éssers humans dels quals amb prou feines van sobreviure menys de vuit mil a Polònia. Tampoc recordem que el febrer passat es fes referència als mil tres-cents avions aliats -anglesos i nord-americà bàsicament- que en sol tres dies van llançar gairebé quatre tones de bombes sobre Dresden, matant a un nombre similar de persones a les mortes a les illes japoneses.

Cridar l'atenció del que va ocórrer i el que van veure els qui van alliberar camps com el de Bergen-Belsen proper a Hannover o Dachau[1] sembla ser menys important que les xifres d'immigrants sud-americans amuntegats en caixes de camions rumb a la terra del somni americà. Els redactors de notícies i analistes de la violència han tret el cap als horrors ocorreguts des de 1939 a 1945? Es minimitza la rendició incondicional d'Alemanya per fi de la II guerra mundial en Reims, perquè no hem estat capaços de mantenir la pau? Després de l'acte similar a Japó el 14 d'agost de 1945, tots els exèrcits es van imbuir d'un esperit pacífic?

Cinquanta estats del món de la postguerra van signar els 111 articles de la carta fundacional de les Nacions Unides, que a l'octubre d'aquest mateix any, van iniciar formalment els seus treballs per "salvaguardar la pau mundial, defensar els drets humans, igualtat de drets per a tots els pobles, augment del nivell de vida a tot el món". El furor i ànsies per la pau, sembla suspendre els horrors de la guerra i al novembre es va fundar la UNESCO -Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura- per "construir la pau en la ment dels homes mitjançant l'educació, la cultura, les ciències naturals i socials i la comunicació".

Si el coneixement de la història no fos inquietud de solament uns quants, ens preguntaríem per què el Tribunal Militar Internacional en Nuremberg, no li va donar la importància que devia als casos de violació de nens -sense distinció de sexe perquè es diu que els alemanys violaven homes mentre que l'exèrcit aliat el cap a amb nenes- i dones? Quines pautes guien una propaganda que ressalta les atrocitats en contra de dones coreanes per part de l'exèrcit japonès i no és capaç d'apropar-se a xifres més o menys creïbles en feminicidis de Ciutat Juárez o l'estat de Mèxic?

Fa 70 anys, van morir -per suïcidi triat o induït o per altres causes: Hitler, Mussolini, Goebbels, Patton i diverses centenes de dones alemanyes i franceses víctimes de violacions realitzades de manera tumultuària, a punta de pistola o amb l'oferta d'un quilo de papes, amb el que la família podia mitigar la gana.

Dels nens de la postguerra, s'ha escrit tant i s'ha aconseguit tan poc. La xifra negra és molt pitjor que els delictes no denunciats davant el MP -avui fiscal- del sistema penal mexicà. Una aproximació l'han obtinguda valentes historiadores a partir de contar avortaments i naixements d'entre 1945 i 1946. A més dels orfes -per pares que van morir en combat o que van ser presos presoners sobretot per l'exèrcit vermell- estaven els fills de soldats alemanys amb dones dels països ocupats. Per a efectes de cobrament de pensions i beneficis socials, adoptaven la nacionalitat del pare; però en ser derrotats eren odiats per la família de la mare i els habitants dels països alliberats. El rebuig de la població en la qual vivien mares solteres arribava a límits de major violència sobretot en les poblacions petites. Les dones d'Holanda, França i fins i tot Alemanya, que després d'abril de 1945, sortien als carrers a rebre al triomfant exèrcit aliat victoriós, van tornar el seu entusiasme per rebuig total després que la pràctica de la violació continu àdhuc en aquesta etapa "de pau".

A 70 anys de distància, sembla que és molt poc el que la humanitat ha assimilat sobre aquests temes. Avui estan aquí els milers de desapareguts, assassinats, violats, robats i, en general, entabanats per personatges completament compromesos amb el mal. Se segueixen venent car els faedors d'imatge, els "experts en propaganda" i una legió de sàdics incapaços d'immutar-se pel dolor infringit a l'altre.

Els fills i néts d'aquell horror ocorregut fa 70 anys, s'avergonyeixen dels seus orígens o refunden grups tractant d'emular als seus pares i avis. Caminen, com si es tractés de morts sense ànima, milions d'éssers amorals, perversos, venjatius tot esperant que el seu privilegi de germans, esposos, pares s'investeixi del poder suficient per treure a flotació tot el seu odi i ressentiment psicosocial. L'amor se circumscriu al genital, la democràcia és un dels grans negocis globals, l'espiritual o s'inscriu en el comercial o cau en absurds que se suposaven superats amb l'avanç de la civilització. Déu no existeix -si és catòlic, musulmà, o jueu- però se li permet "viure" entre la mitologia fantasiosa dels pobles més antics. Serà que ens falten altres 7 dècades per assimilar el que hem fallat?

[1]Cinc setmanes després que Hitler es convertís en Canceller alemany. -1933- en Dachau es va començar a usar persones com conejillos d'índies per a proves mèdiques i científiques en experiments freturosos de límit ètic. Es creu que 32.000 humans van morir entre els seus murs i davant el dantesco panorama observat pels nord-americans, aquests van executar de manera sumaria a tres desenes d'alemanys. Els pobladors de la zona van ser obligats a enterrar més de nou mil cadàvers, després de l'alliberament

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH