GUATEMALA. INDÍGENES I CAMPEROLS MOBILITZATS IRROMPEN A LES CIUTATS SOTA LA CONSIGNA: NO A LA CORRUPCIÓ! SÍ A LA REFUNDACIÓ DE LA NACIÓ!

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

En moments quan la indignació mobilitzada a les ciutats semblava decréixer, i l'encara President de la República, Otto Pérez Molina (infestat amb la corrupció i el repudi públic), celebrava anunciant: "Cada vegada són menys els que exigeixen la meva renúncia", indígenes i camperols, al costat d'universitaris i alguns sindicalistes, van inundar novament les ciutats principals del país exigint la renúncia i presó per a l'actual Govern "corrupte i assassí", expressant el suport a la Comissió Internacional Contra la Impunitat de Guatemala (CICIG), demanant la postergació de les properes eleccions nacionals, i pregonant l'inici del procés constituent popular plurinacional des de l'interior del país.

Avui, vam despertar a cinc quilòmetres de la històrica ciutat kaqchikel de Sololá, a les proximitats del sagrat i màgic llac maya Atitlán. Allà, es van congregar homes, dones i joves indígenes quichés, organitzats en CODECA-CNOC, per iniciar la seva caminada pacífica, i ingressar al centre de la ciutat maya kaqchikel.

En temps prehispànics (segle XV), aquesta acció no hagués estat possible posat que tots dos pobles mayas, segons dades de cronistes de l'època, estaven enemistats militarment.

La veritat és que, ara, a aquests dos pobles maies, igual que als altres 20, els uneix la fatal destinació adversa de l'empobriment, saqueig, destrucció, discriminació, etc., per part de l'Estat i dels governs de torn. Per això, enfront del permanent saqueig neoliberal als seus territoris, i el descarat balafiament i robatori de les arques estatals, avui, van sortir en multituts a protestar en 18 ciutats principals del país.

En el cas dels quichés de Sololá, la multitut va ingressar gairebé meditabunda, sentint les consignes i els missatges irradiats des de l'únic equip de so improvisat, en l'idioma quiché, i per moments en castellà. Molts d'ells/es, van sortir molt de primerenc des dels seus llogarets caminant, pagant els seus passatges per als busos.

Alguns d'ells/es van arribar sense desdejunar, i tornaran a les seves comunitats a esmorzar a la tarda, portant amb si el missatge d'haver-se oposat amb milers de manifestants que pateixen la mateixa sort, i corren després dels mateix somnis.

Pancartes i mantes, escrites en castellà, i amb estil propi, anunciaven les raons de la protesta. Sense tècnics, ni defensors, ni locutors forans, van organitzar i van realitzar la caminada i la plantada enfront de la seu de la governació departamental, protegida per agents de la Policia Nacional Civil (PNC).

Don Pascual Emilio, micròfon en mà, mirant als ulls dels agents de la PNC els va dir en quiché: "Encara que Vostès es posin colorits. Vostès, al costat dels militars van massacrar als nostres germans a Alaska (massacre indígena en Totonicapán, 2012). Ara, estem novament aquí. Déu ens ha donat un pensament a cadascun per defensar els nostres drets. Ja no tenim por. Ara, anem per un procés d'una Assemblea Constituent Popular Plurinacional per fer valer els nostres drets". I, en el rostre indígena dels agents uniformats de negre es va dibuixar un somriure que immediatament es va diluir davant la lent de les càmeres.

Sra. Catarina Tzaj, una altra indígena maia, es va dirigir a la multitut dels manifestants: "Nosaltres estem sota els ladins. Ells ens tracten com si fóssim animals. Ens porten d'un costat per a un altre. Protestem, sofrim, però no ens fan cas. Fa 500 anys ens van enganyar amb mirallets. Ara, no tenim ni terra, ni frijols, però els nostres fills exigeixen menjar. Per això exigim la renúncia i presó per al Govern corrupte i lladre". I totes les i els oradors van ser corejats des de la multitut: "No a la corrupció. Sí a la refundació de la nació"

Així va transcórrer la jornada de la caminada i la plantada pacífica maia quiché a la ciutat kaqchikel de Sololá, igual que a la resta de les 17 ciutats del país.

Des del Govern central, i en els mitjans corporatius i proempresarials de les ciutats, des de dies anteriors es va intentar desprestigiar i estigmatitzar a aquesta mobilització (igual que a qualsevol altra mobilització social) com a "perillosa", "conflictiva", "violenta", etc. Potser amb la finalitat d'evitar la complicitat emergent entre indignats citadins i rurals.

Potser perquè per la ignorància encara creuen en la mítica llegenda colonial de "indis salvatges baixant de les muntanyes per saquejar les ciutats blanques". O potser perquè encara ens creuen idiotes creients de les seves mentides vetllades. Qui sap. La veritat és que el repudi al sistema polític i econòmic neoliberal creix cada dia, i el rebuig a la realització de les properes eleccions generals també.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH