Donar-li seguiment a un vot raonat

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Lilia Cisneros Luján

Malgrat els esforços que els governants en torn estan realitzant per corregir rumbs i treure'ns del sot en el qual ens hem atorado en si més no les últimes dues dècades, alguna cosa sembla no funcionar. Des que es va legislar per reclutar[1][1] en els comandaments mitjans i tècnics de la burocràcia, personal que si més no fos acreditant l'elevació del seu grau de competència, l'expectativa era un millor servei per al ciutadà, major seguretat en tots els àmbits i per descomptat la consolidació de la transparència i per tant l'abatiment de la corrupció i la impunitat.

Malgrat els esforços que els governants en torn estan realitzant per corregir rumbs i treure'ns del sot en el qual ens hem atorado en si més no les últimes dues dècades, alguna cosa sembla no funcionar. Des que es va legislar per reclutar[1][1] en els comandaments mitjans i tècnics de la burocràcia, personal que si més no fos acreditant l'elevació del seu grau de competència, l'expectativa era un millor servei per al ciutadà, major seguretat en tots els àmbits i per descomptat la consolidació de la transparència i per tant l'abatiment de la corrupció i la impunitat.


Com en el cas del trascabo la corriola del qual i peces per herrumbrosas no poden treure del barranc les enormes pedres que impedeixen construir; lamentablement per a Mèxic, el resultat de tal sistema va resultar en sobrecàrrega de l'aparell governamental, per persones que tot i que és obvi que han aconseguit el seu nivell mínim d'incompetència[2][2] romanen aquí com a roques inamovibles, al·legant drets laborals derivats d'un "servei professional de carrera" on al final del dia, amb el canvi d'estafeta, ocorre que -solament en una dependència- gairebé dues centenes de persones, són enviades a l'arxiu per negar-se a subscriure la protocol·lària renúncia a l'arribada d'un nou cap[3][3] Quants milers de milions es gasten en tals personatges -els novells de l'equip vigent i els desplaçats a l'arxiu- que davant l'absència d'expectatives simplement compleixen amb estar i veure com "els nous" intenten aprendre i damunt es tracten mútuament amb menyspreu?


Amb aquest escenari, els amos dels mitjans ens recepten telenovel·les pesades com les quals resulten de l'espionatge telefònic dels juniors que encapçalen organismes tan importants com l'INE o els marginats atrapats en la incongruència d'haver estat classificats en els marges més baixos de misèria per després viatjar pel món sol per exercir funcions acusatorias[4][4] com les dones violades en Atenco o els pares de fills desapareguts -no tots, solament els escollits- i temps enrere els zapatistes pel que sembla avui passats de moda. Què és possible aconseguir en una època de violència mundial, on el comuna és que els arbres creixin torts, els nens siguin reclutats pel crim -tant el real com el mediàtic que promouen sobretot les televisoras- i els àvids de poder es burlin de la gent en processos electorals amañados, on el trampós té mes possibilitats que l'honest?


A menys de dues setmanes de la data establerta per a un exercici electoral nacional, el llot d'acusacions, desqualificacions, accidents, renúncies per por, repetició de teatres de l'absurd -les juanitas o la recerca d'opcions en altres partits per violentar la llei que abans els mateixos actors van legislar- i fins a morts de gent ben o malament intencionada, és el que priva en l'ambient. Ens queixem, el nostre ànim està com els jarritos de Tlaquepaque "en temptar", el veí, contertulio o company de treball ens insulta per ser d'un partit diferent; qui maneja un acte ens "l'esmenta" quan desitgem sortir del nostre garatge o donar la volta segons ho anunciem amb els intermitents; el "altre" es defensa amb l'ofensa si vostè tracta d'explicar-li que la seva percepció sobre un candidat és errònia[5][5] i molt pocs tenen l'oportunitat de presentar propostes en aquesta orgia de recerca del poder pel poder mateix.


Després d'una manipuladora campanya es dóna a la ciutadania la identitat de "rebels amb causa", si per ventura opten per anul·lar el seu vot, de "enemics del poble" si estan amb el partit en el poder ?-RI, PA o PRD segons el territori- d'amnésicos si no se sumen als voceros de la tragèdia i de ximples si no engrosseixen les files dels trànsfugues. Podem crear sinergies solidàries perquè en comptes de les almoines -per edat, solteria, qualitat de víctimes del delicte, beques proselitistes etc.- la població accedeixi a sistemes de pensions, salut, educació i reparació de dany concordes a la justícia i l'equitat social? Quants dels quals "volen arribar", poden garantir treball coordinat amb la gent per assegurar ocupacions dignes i compliment de pagaments a empreses subrogades, pels grans monstres ?OHL, Higa, ICA etc.- que ja van acabar el seu treball? Si per ventura resulten culpables de corrupció tals empreses, serà això pretext per no pagar als mitjos empresaris mexicans? La informalidad persisteix perquè surt menys cara que la formalitat burocràtica. Pregunti al seu candidat a delegat, xifres de la informalidad, exigeixi-li a l'aspirant a president municipal que li informi de l'exercici presupuestal del que es va anar i ell pretén substituir! Entrevisti's amb tots, quan molt són 10 per a cada lloc. Si no ho inclou, més que en el sistema de telèfon on sense haver autoritzat l'ús de la seva línia privada li posen una veu gravada per dir-li que voti per l'amo d'aquesta "producció", el més segur és que serà mal funcionari. Igual regla segueixi amb els aspirants a diputat o governador. Una vegada que hagi votat, prepari la seva estratègia de seguiment. No s'acovardeixi, qui arribi ho va fer pel vot; tot i que Vostè no hagi votat per aquesta persona o partit, com a ciutadà té el dret al fet que li governin amb eficàcia i amb ètica. Prepari des d'avui la funció més important que té per viure a Mèxic: la de ser una persona responsable a fi d'obligar a els qui treballen de servidors públics al fet que serveixin, no siguin corruptes i que se'ls castigui en cas no complir.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH