Guatemala: Indígenes i camperols indignats exigeixen la renúncia del Govern i plantegen un procés d'assemblea constituent popular 

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

"L'Estat ha col·lapsat. Totes les seves institucions més importants estan corrompudes. Així no podem viure. Necessitem una nova casa per a tots. Anem a construir una nova Guatemala a través d'un procés constituent popular plurinacional", va plantejar Telma Cabrera, indígena mam, Presidenta del Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA), davant una multitud d'indignats mobilitzats del camp a la ciutat exigint la renúncia del Govern i la refundació de l'Estat.

"L'Estat ha col·lapsat. Totes les seves institucions més importants estan corrompudes. Així no podem viure. Necessitem una nova casa per a tots. Anem a construir una nova Guatemala a través d'un procés constituent popular plurinacional", va plantejar Telma Cabrera, indígena mam, Presidenta del Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA), davant una multitud d'indignats mobilitzats del camp a la ciutat exigint la renúncia del Govern i la refundació de l'Estat.

Mariano Caal, jove indígena q'echí, mentre ens comparteix una truita groga de blat de moro nou, al Parc Central, ens diu: "Venim com 200 persones del nostre Municipi Sant Luis, Petén. Sortim ahir a les 8 de la nit, i arribem avui a les 4 de la matinada. Entre tots, incloent els qui no van venir, vam haver d'ajustar Q. 125.00 per persona per al bus. I aquí estem. Ens anem feliços. És la primera vegada que sentim acceptació a la ciutat i en les ràdios,(...)".

I efectivament, aquesta altra Guatemala (que viu indignada i exclosa des de fa molt temps enrere), provinent de 20 departaments, va irrompre, el 20 de maig, a la ciutat cabdal, i per quatre columnes diferents, van ingressar serpenteantes directe cap al cor polític de Guatemala, (Parc Central), sota la consigna de: "Fora polítics, empresaris i militars corruptes. Anem per un procés d'Assemblea Constituent Popular i Plurinacional".

Aquesta multitud de "no ciutadans", estigmatitzats i criminalitzats (com a lladres d'energia elèctrica) pel govern actual, no portaven la bandera nacional, ni cornetas. Van ingressar a peu, no en automòbils.

Portaven mantes i rústics equips de so per cridar-li a la ciutat: "Capilatinos, despertin-se!. O estan d'acord amb seguir tenint de governant als lladres com Otto Pérez Molina?, deia un altre maya gairebé analfabet en la seva intervenció.

Rostres adobats per l'empobriment i l'exclusió, amb mirades fixes en l'esperança d'un nou clarejar, per prop de dues hores, van ocupar amb els seus cossos, estètiques i aromes diferents, l'històric i "castís" Parc Central de la capital (lloc prohibit per als seus avantpassats). Des d'una estrada mòbil improvisada, i en diferents idiomes, van exigir la renúncia del Govern de "Mà Dura" (ara, tambaleante per pestilentes actes de corrupció) i la creació d'un nou Estat.

Mentre, la multitud del camp i de la ciutat, corejava enèrgica en repudi al sistema polític: "No som de la dreta, ni de l'esquerra neoliberal. Som els de a baix i venim pels d'a dalt".

Els van acollir a la ciutat, però el racisme és evident

En un context de creixent indignació citadina davant la putrefacció del sistema polític, la presència de "aquesta multitud d'anònims indesitjats" a la capital va caure com a pluja fresca per a la nova primavera que s'anuncia al país.

De fet, l'acte més sublim que observadors externs celebrem en aquesta protesta indígena camperola va ser la rebuda/recolzo presencial de veïns i estudiants de les universitats a les i els indignats ninguneados. Un veritable acte simbòlic performativo del "assemblatge" urgent de la indignació del camp i de la ciutat per dinamitzar el nou que encara està per néixer en aquest país d'escapolissis primaveres eternes.

Com no podia ser d'una altra manera (en una societat configurada pel ranci racisme i en l'estigmatització irracional), alguns mitjans de comunicació van estigmatitzar aquesta mobilització/protesta indígena camperola com un acte "incòmode" que "complicaria" el quotidià fluir de la ciutat [1]. Fins i tot amb imatges falses van anunciar bloqueig nacional de camins que no va ocórrer [2].

El que indiscutiblement confirma el racisme mediàtic és que cap mitjà de comunicació li va parar esment a la proposta indígena camperola en aquesta conjuntura de protesta i incertesa nacional. Ells/as van cridar les seves propostes a veu en coll. Fins i tot ho van difondre mitjançant un butlletí imprès. Platearon canvis estructurals puntuals per al sistema polític, econòmic, jurídic, cultural, terra-aigua, etc.

Però, Guatemala és encara un país colonitzat on el que es diu val per qui ho diu, no pel missatge en si. A l'indígena camperol es tolera la seva presència incòmoda, però parar-li esment a les seves propostes (molt menys si planteja canvis estructurals), això mai. Això seria anar en contra del dogma oficial: Indígena no és subjecte. És objecte de la caritat. No té drets. Només obligacions.

Però, després de tot, com bé ho va resumir un altre dels oradors mayas, ara se sap qui és qui: "Vostès saben el que nosaltres ja sabíem. Ells són els lladres, els delinqüents, que ara s'amaguen. A nosaltres, quan defensem drets ens acusen de lladres, ens empresonen i ens maten", va concloure l'indígena indignat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH