GUATEMALA: PER QUI I PER A QUÈ SONEN LES CORNETAS INDIGNADES A les CIUTATS?

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Ollantay Itzamná

Per quants tenim l'aquesta de conèixer i observar la "quietud" de la Guatemala post Acords de Paz (1996), les manifestacions multitudinàries-simultànies-espontànies urbanes que es van realitzar en prop de 10 ciutats principals del país, el dissabte 16  de maig (16M), ens exigeix reflexionar sobre aquest "despertar encara citadino" amb les següents preguntes:Per què i qui es mobilitzen?

Per quants tenim l'aquesta de conèixer i observar la "quietud" de la Guatemala post Acords de Paz (1996), les manifestacions multitudinàries-simultànies-espontànies urbanes que es van realitzar en prop de 10 ciutats principals del país, el dissabte 16 de maig (16M), ens exigeix reflexionar sobre aquest "despertar encara citadino" amb les següents preguntes: Per què i qui es mobilitzen?


No és el "desvelamiento" de les màfies criminals que operen en el cor econòmic de l'Estat el que va activar aquesta indignació urbana creixent. El "desmantellament" de la màfia La Línia (que operava des de l'Executiu, desviant fons tributaris), va ser una gota que va satisfer la brega acumulada i continguda.


És el sistema neoliberal, implantat al país des de la dècada dels 80, del passat segle, qui va conrear aquest bumerang ciutadà. Aquest sistema, que va prometre la instauració d'un paradís terrenal al país, va acabar instaurant un infern criminal. Va transferir gairebé totes les riqueses públiques del país a corporacions privades. Va corrompre, per complet, a la "classe" política fins a col·lapsar el sistema de la democràcia representativa, ara, deslegitimada.


Enfront d'això, ara, la classe mitjana (estudiants i professionals o no) expressa ja no només la seva desconfiança, sinó el seu repudi generalitzat i creixent en contra del sistema polític actual (dreta i esquerra).


No existeixen organitzacions o articulacions prèvies, fora de les universitats (pública i algunes privades). Veïnes/us, que tenen accés a la informació, sense cap representació, i en persona, surten a les places a protestar contra el sistema polític corrupte (governants, diputats, partits i candidats polítics, etc.).


La primera protesta multitudinària citadina va ser el 25 d'abril, i va estar integrada gairebé exclusivament per la classe mitjana. En aquesta última, del 16M, sectors populars urbans van corejar a l'unísono: "Renúncia ja" (referint a l'actual President), "No et toca" (referint-se al candidat polític que tenia gairebé assegurat el seu triomf electoral, al setembre proper).


En aquestes, com en les anteriors manifestacions de protesta, no va haver-hi oradors, ni discursos, ni escenaris, ni imponents equips de so. Només consignes a capela, abundants cornetas i pancartes creatives. Això ocorre perquè no es mouen al voltant de dirigents, organitzacions o discursos prefabricats.


Quina demanda els aglutina?


La brega i la indignació els aglutina. El sistema neoliberal els va prometre el paradís i els va heretar un infern polític. Això, en l'imaginari col·lectiu citadino, es materialitza en el saqueig criminal dels fons públics i l'enriquiment il·legal de polítics de torn. Per això demanen la "renúncia ja" de l'actual govern, la Vicepresidència del qual ja va renunciar (en descobrir-se la seva vinculació amb la màfia La Línia), i per qui exigeixen presó.


És important indicar que en les consignes i pancartes de les multituds la repulsió social no és només contra l'ex militar Otto Pérez Molina, govern actual, sinó també en contra de totes/us els diputats (de dreta i d'esquerra). En contra de tots els partits polítics tradicionals. I en contra de l'empresari candidat a la presidència, Manuel Baldizón (qui, amb el lema de "Li toca", tenia assegurat el seu triomf electoral).


L'acte convocatòria digital indicava: "Sortir a protestar pacíficament, exigint la renúncia del govern i el sanejament de les institucions públiques". Ni les universitats, ni els veïns urbans encara no parlen de "refundar l'Estat" o de la convocatòria a un procés d'una "Assemblea Constituent Popular". És més, des de la Universitat pública existeixen convocatòries per reformar l'Estat.


Alguns plantegen, després de la renúncia del govern actual, la conformació d'un transitori govern multisectorial perquè reformi la Llei Electoral.


És a dir: saben el que no volen, però encara no saben el que volen, ni com aconseguir el que volen.


Per què indígenes i camperols encara no es mouen en aquest escenari?


En la moguda del 16M van estar presents alguns/as indígenes citadinas. En la manifestació de Guatemala ciutat, van fer acte de presència algunes ONGs i coneguts dirigents indígenes (amb alguna aspiració protagónica o política), però la multitud rural encara es manté absent.


L'explicació immediata per a aquesta absència és la coexistència paral·lela de les dues guatemalas (l'oficial i la profunda) "naturalitzada" pel racisme, clasismo i l'exclusió. En algunes ciutats, a l'interior del país, es van moure indígenes rurals "exigint la renúncia dels corruptes", però no amb força.


Sistemàticament, en aquestes tres dècades neoliberals, indígenes i camperols organitzats van ser i són criminalitzats, empresonats i massacrats, però les ciutats no es van moure. Potser sigui aquesta altra raó, sota el principi de reciprocitat.
Mentre la classe mitjana citadina i a les universitats (especialment la pública que subsisteix dels impostos) s'indigna pel robatori dels seus impostos, a indígenes i camperols de l'interior, que subsisteixen sense Estat (i fins i tot en contra de la voluntat de l'Estat mestís), l'assumpte d'impost robats no els interessa molt en l'immediat. Les lluites d'aquests últims són: la defensa dels rius, territoris, serveis públics, etc. Aquestes lluites són més en contra del sistema econòmic, en alguns casos en contra de l'Estat. Mentre la dels urbans en contra del sistema polític que els roba els impostos.


Estètica i metodològicament, les protestes de la Guatemala profunda i de la Guatemala oficial són diferents.Amb seguretat que en el transcurs, en la mesura que es vagin afinant/consensuant més les demandes s'acabaran unint. Però, les demandes hauran de ser sistémicas i estructurals.

De prosseguir la indignació, quins camins queden per recórrer?


Les experiències de les multituds d'indignats de Quito (2006), Tegucigalpa (2009), Madrid (2011), etc., en contra del sistema polític corroït, ens indiquen que si ben inicialment la indignació mobilitzada és apartidista-"apolític", en el camí, producte de la reflexió, s'acaba articulant un instrument (estructura) polític "propi" per convertir la majoria demogràfica d'indignats en una majoria política amb capacitat de presa de decisions, i realitzar els canvis.
Així va néixer Aliança País (organització política de ciutadans/as indignats que governa a Equador), així va néixer Lliberta i Refundació, Lliure (segona força electoral, que va derrotar al bipartidisme neoliberal a Hondures), i així va néixer Podem (que aposta ser govern i derrotar el bipartidisme a Espanya en 2015).


Les adverses circumstàncies sociopolítiques obliguen a la multitud d'indignats a pensar-se i pensar política i electoralment. Passar de la protesta a la proposta.


Per a això, abans de muntar l'organització política "pròpia" que sublim (canalitzi) la multitudinària brega emotiva aglutinant en raó política, és necessari construir horitzontal i assembleàriament les demandes o agendes estructurals i representatives d'indignats i exclosos del país. En aquest transcurs s'identifiquen o afermen els possibles "representants" (portaveus del poble) per exercir funció de govern obeint al poble.


No va ser Rafael Corretja, Miguel Iglesias o Evo Morales els qui van construir l'instrument polític popular (organització política) que els va portar al poder, sinó a l'inrevés. És el poble mobilitzat qui engendra instrument polític i potencials portaveus ("capdavanters/as").


Els majors reptes de la multitud d'indignats de Guatemala és l'articulació/consolidació del subjecte sociopolític (empalmar camp i ciutat, classe mitjana i popular, estudiants i professionals, homes i dones, mestissos i indígenes, etc.).


Un altre repte és la construcció/concertació de les demandes sectorials o de classe en una demanda general aglutinadora que mobilitzi voluntats fins i tot d'els qui encara no es van mobilitzar. Per a això és important la pregunta: Es busca fer que funcioni l'Estat que no va poder funcionar en dos segles o es busca crear un nou Estat d'acord amb la realitat sociocultural de Guatemala? Es busca fer de Guatemala un país on tots siguin de la classe mitjana o es busca un altre sistema de vida menys ecocida i més responsable amb el sistema Terra?


Finalment, pensar i construir l'instrument polític popular per impulsar els enyorats canvis estructurals (agendes), amb noves lleis, noves institucions públiques i nous projectes de vida. A això es denomina en les epistemologies del Sud processos de reconstitució transcendental.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH