Perdó maternal

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Des de les mares virtuoses i bondadoses, passant per les víctimes que sofreixen -perquè així ho van decretar o perquè manquen de l'autoestima suficient per alliberar-se del domini de l'altre- fins a les mares els negatius de les quals o defectes causen danys devastadors entre les relacions d'amor [1] la majoria van ser festejades ahir -a Mèxic- i el dissabte en altres latituds. No obstant això la maternitat no ha escapat als canvis imposats per "la civilització", la modernitat i el comerç.

Des de les mares virtuoses i bondadoses, passant per les víctimes que sofreixen -perquè així ho van decretar o perquè manquen de l'autoestima suficient per alliberar-se del domini de l'altre- fins a les mares els negatius de les quals o defectes causen danys devastadors entre les relacions d'amor [1] la majoria van ser festejades ahir - a Mèxic- i el dissabte en altres latituds. No obstant això la maternitat no ha escapat als canvis imposats per "la civilització", la modernitat i el comerç.

En honor del "profit" -guany en diners- a les dones amb o sense parella, se li ofereixen primer anticonceptius, per evitar l'embaràs precoç; en cas d'alguna cosa inesperat, s'ha pressionat per promulgar lleis que evitin sancions per interrupció de la gestació i finalment tota sort de procediments de fertilitat. A costos inimaginables s'han obert bancs d'esperma, òvuls o embrions; els especialistes injecten a les dones ansioses de ser mares quantitats impressionants d'hormones, després els advocades assessoren sobre els diferents camins per congelar o disposar en summa "protegir" aquests elements biològics [2] i fins a lleis internacionals es promulguen perquè parelles del mateix sexe puguin portar a feliç terme, un procediment basat en fertilització in vitro i la "renda" de ventres femenins [3]. Si a això agreguem el tradicional camí de l'adopció, la maternitat és al cap i a l'últim una vivència pròpia de les dones considerada com un regal únic per a la majoria d'elles malgrat les variables derivades de l'època, la tecnologia, el nivell cultural o soci-econòmic d'aquestes i fins a la maduresa o traumes de la gent que va estar al costat d'elles.

Tradicionalment -i segueix ocorrent en societats rurals o molt simples- la mare de la gestant i després parturenta sempre està present; als hospitals i amb aquesta tendència al fet que l'home assumeixi de manera més activa la seva paternitat, aquest costum natural és cada vegada més estranya i en proporció directa als embarassos de dones a edat tardana -30 anys o més- les mares de vegades inicien un camí solitari recolzades en la fredor dels textos la teoria dels quals mai suplirà la calidesa que pot oferir qui ja va tenir aquesta experiència i a més té algun particular afecte per qui s'està estrenant en aquesta fase de la vida. Amb tot i els avantatges o desavantatges de la vida moderna, dones en les seves 30 anys esperant fills o criant a els qui van tenir en aquesta dècada, coincideixen que la seva vida va canviar, dormen menys, planegen més, han après a observar, ser pacients i fins a cuinar. La majoria d'aquestes mares, -amb alguna professió o ofici- treballen encara que coincideixen en la seva disposició de canviar d'activitat per passar més temps amb els seus plançons. Moltes confessen haver disminuït els seus impulsos consumistes, augmentat la seva capacitat d'estalvi i après a gaudir més de la vida familiar que de la social.

Els qui en la seva tercera dècada, ja tenen fills adolescents reconeixen els temors i angoixes derivats del desconeixement complet de l'estructura familiar dels seus amics i pitjor àdhuc si no saben els qui són els seus amics. Es comencen a preguntar si els nois tenen la capacitat de distingir entre el bé el dolent, el sa o el nociu. I si bé entenen que els "nens han de començar a decidir i afrontar els seus encerts i els seus errors, també s'enfronten al descobriment que el 100% del seu temps ja no és per a elles.

Aquest procés de desenganxo és més dramàtic quan la mare ha de deixar que els fills ?en possibilitat de fer-la àvia- s'allunyin. Aquesta fase del ser mare està canviant de manera dràstica. En societats on àdhuc la família nuclear és important, les mares que superen els seixanta anys, segueixen gaudint del privilegi de retribució amorosa per haver-hi procreado, situació que no ocorre en països on l'única opció d'afecte és el tractament d'una treballadora social, una infermera o cuidadora d'ancians i la rutina d'un asil o una elegant "casa de repòs".

Hi ha dones de mes de 80 anys, ja amb besnéts, que reviuen molt de la seva vida en veure felices a els qui d'ella descendeixen. Són plenes si aquests la procuren més enllà de l'interès d'una herència o qualsevol altre benefici que puguin obtenir d'aquesta mare, si observen una realitat de persones que van aprendre a valorar l'experiència de la maternitat i, sobretot, si entenen l'amor que els van prodigar a ells les seves pròpies mares i per descomptat les mares que a aquestes van parir.

Però àdhuc amb els clar foscos el Consell Nacional de Població (Conapo), considera que més del 70% de les dones majors de 15 anys ahir van celebrar el dia de les mares. Dins d'aquests gairebé 28 milions de dones mexicanes que han tingut si més no un fill, estan incloses, les que han sofert la desaparició -per crim o per decisió unilateral d'un dels cònjuges- o mort -violenta, per temes de salut etc.- d'un plançó. També estan les que anhelant ser mares, van substituir aquesta vocació pel servei en favor de la infància en general o específicament envers nebots i parents més llunyans, que sense ser part de les estadístiques de maternitat, ahir 10 de maig van ser festejades i papachadas.

Per igual les que van estar envoltades de fills o néts biològics, com els qui aquest buit va ser omplert per amics o veïns, totes tenen en comú pel goig de la maternitat, una vocació natural per al perdó i la fe en el retorn del seu fill perdut.

[1] "La mare estrall" Cristina Jarque i Lola Burgos Editorial Ledoria Toledo Espanya.

[2] Dos artistes renombrados als Estats Units, sostenen un litigi milionari doncs en divorciar-se ell pretén retirar a la seva ex-parella la custòdia dels embrions resultat d'un procés d'inseminació de tots dos anterior a la seva separació.

[3] Els espanyols vénen a Mèxic i diversos països d'Amèrica llatina per que allà aquesta prohibit. La maternitat subrogada és un mètode que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), implica que una dona porti avanci un embaràs acordant lliurar al bebè a les persones que paguen. Aquest tipus de maternitat té dues variants la tradicional, si la mare gestant és inseminada artificialment, usant el seu propi òvul la fa també mare biològica; i la gestacional, quan la parella que es quedarà amb el bebè proveeix l'òvul ja fertilitzat in vitro per implantar en la mare substituta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH