GUATEMALA: PER QUÈ L'ESQUERRA POLÍTICA NO CAPTIVA A les MAJORIES SOCIALS D'INDIGNATS/AS?

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Ollantay Itzamná

L'esquerra política nacional actual, els orígens de la qual es funden en els manuals mal copiats del marxisme soviètic i cubà, reprodueix i dinamitza els añejos engranatges de dominació capitalista d'una elit de privilegiats sobre les majories d'empobrits i exclosos. Al límit d'institucionalitzar internament la perversa interrelació hegeliana d'amo i esclau, o de colonitzador i colonitzat de Mignolo i Quijano.

L'esquerra política nacional actual, els orígens de la qual es funden en els manuals mal copiats del marxisme soviètic i cubà, reprodueix i dinamitza els añejos engranatges de dominació capitalista d'una elit de privilegiats sobre les majories d'empobrits i exclosos. Al límit d'institucionalitzar internament la perversa interrelació hegeliana d'amo i esclau, o de colonitzador i colonitzat de Mignolo i Quijano.


De sentides i llegides sabíem que el partit polític Unitat Revolucionària Nacional Guatemalenca (URNG) era una organització electoralista, classista, racista i masclista. En moltes ocasions vam llegir (amb reserves) denúncies que els "unigénitos" de la fallida revolució armada no només s'autoproclamaban com "els únics predestinados" per representar a la massa d'indis i camperols ignorants, sinó que "es menjaven" la plata de la cooperació política internacional, davant de defensors/as indígenes i camperols assedegats de justícia i de participació política, sense adonar a ningú.


Diumenge passat, 03 de maig, presenciem la realització de la VII Assemblea Nacional de la URNG, a la ciutat de Guatemala. Aquest esdeveniment tenia tres objectius: proclamar el binomi de candidats per a la Presidència i Vicepresidència (per a les eleccions presidencials de setembre, 2015), renovar el Comitè Executiu Nacional (CEN) i definir la coalició electoral amb el partit polític WINAQ.


Mentre desenes de milers de guatemalencs/as es mobilitzen als carrers denunciant els impactes negatius del sistema neoliberal i a repudiant als seus operadors corruptes, mentre centenars de comunitats indígenes i camperoles es troben en resistència contra la invasió neoliberal a l'interior del país, la URNG-Blat de moro va realitzar la seva VII Assemblea Nacional, gairebé clandestinament, en un allunyat saló, als afores de la ciutat. Amb doble porta, i ingrés restringit.


Va haver-hi presència de representants de cèl·lules de la URGN de 16 dels 22 departaments del país. Per la manera de com manipulaven els activistes dels dos diputats (ara, novament autoproclamados candidats) a indígenes i camperols vestits amb samarretes del partit, era evident que l'Assemblea era una pantomima.


Però, també van estar presents els "expulsats" (per exigir, la democratització i la transparència del partit) i els delegats "indesitjables" d'indígenes i camperols organitzats en el Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA). Única força social que manté a flotació electoral al partit.


La qüestionada dirigencia nacional, juntament amb els dos diputats en exercici (que van recolzar diverses lleis i polítiques antipopulares del govern actual) no van permetre el debat per a la definició de candidats per al binomi presidencial.


El Comitè Executiu Nacional, en contra de les conclusions de l'III Congrés Nacional que exigia la renovació de la dirigencia i la democratització interna del partit, i sense permetre un debat necessari, va quedar novament sota el control de ex i actuals diputats en exercici. Gregorio Chay, excombatent, exdiputat nacional, gens proper amb moviments socials, és el nou Secretari General que pel que sembla s'encarregarà d'escriure l'epitafi d'ho queda de la URNG.


Indígenes i camperols organitzats, i altres sectors urbans de la URNG, després de processos valoratius, exigien acostaments i aliances, amb els moviments socials, sindicals i altres organitzacions vives del país, abans de "pactar" amb organitzacions polítiques còmplices del sistema neoliberal. Però, també sense permetre major debat en la pantomima d'Assemblea, la dirigencia i els diputats van imposar la "coalició electoral" amb el partit WINAQ (que el seu actual únic diputat també, al costat dels d'URNG, va recolzar l'aprovació de la Llei Monsanto, Llei de Telecomunicació i major endeutament públic del país per finançar al govern actual). "Si anem en coalició, tindrem més diputats", va argumentar un dels diputats esbroncats, rechiflado com a "corrupte", però "premiat" amb un lloc en la taula principal.


La disminuïda Assemblea Nacional, que portava com a lema "la unitat", va acabar més escampada que mai. Un professor universitari, afiliat al partit, que va assistir com a observador a aquest esdeveniment, davant la pregunta de quin panorama s'albira en la URNG d'aquí d'ara endavant?, va respondre: "Jo ja no treballaré més amb el partit. Ara, veurem para on agarrem". Un altre visitant, perplex per ho ocorria comenta: "Això succeeix quan hi ha ànsies desmesurades de poder. Els dirigents actuals tenen manipulat a tots els delegats perquè el partit pràcticament es va convertir en un negoci lucratiu". Indígenes i camperols de CODECA, orgànicament avaluen la seva permanència o no dins de la URNG.


Dirigents i diputats van suportar amb el rostre constreñido els insults i acusacions de "corruptes" que provenien des dels presents. "Aquí estan, aquests són els que venen el nostre país, juntament amb el govern de la dreta" assenyalava una dona a veu en coll. Patèticament, les dones demanaven la paraula, però a cap se li va concedir el micròfon en aquests instants.


No hi ha dubte que aquestes actituds gairebé atàviques, que habiten a la vella guàrdia de l'esquerra política, no només posterguen la possibilitat d'alliberament del poble, sinó que abonen el recarregat sistema neoliberal vigent al país. Els governs progressistes d'Amèrica Llatina i el món que política i financerament sostenen a les estructures dels partits d'esquerra de Guatemala, hauran de valorar a què li aposten en realitat. Alguns presents en l'Assemblea exigien rendició de comptes financers, però tampoc es va realitzar.


Un vell adagi bíblic indica: vi nou en odres nous. I és veritat. Els diferents moviments socials actuals de Guatemala necessiten construir un nou instrument polític propi per construir i disputar el poder al règim neoliberal. Pel que sembla, ara, està més clar que mai aquest repte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH