Estat o poders fàctics

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

L'estat social de dret o l'anomenat estat de benestar a l'aparició del qual van contribuir personatges com Herman Heller, Keynes, fins i tot Roosvelt ?en promulgar les primeres lleis socials dels EUA- va ser guanyant terrè en la ment humana, satisfeta amb una visió cuasi hedonista, que en la recerca equívoca del plaure al com considera sinònim de felicitat, va caminar cap a la seva pròpia destrucció; doncs si bé la providència estatal en la pràctica substitueix la incertesa religiosa, també el mercat troba en individus depenents i no organitzats el seu millor escenari comercial.

L'estat social de dret o l'anomenat estat de benestar a l'aparició del qual van contribuir personatges com Herman Heller, Keynes, fins i tot Roosvelt -en promulgar les primeres lleis socials dels EUA- va ser guanyant terrè en la ment humana, satisfeta amb una visió cuasi hedonista, que en la recerca equívoca del plaure al com considera sinònim de felicitat, va caminar cap a la seva pròpia destrucció; doncs si bé la providència estatal en la pràctica substitueix la incertesa religiosa, també el mercat troba en individus depenents i no organitzats el seu millor escenari comercial.


Temps va haver-hi en què la majoria de les funcions que finalment va reclamar l'Estat modern per a si, estaven dipositades en grups de poder com: L'església, el noble, el propietari de terres, el cavaller de nissaga tots ells minvant fins i tot el poder sobirà del monarca que apesara de tant en tant intervenia sobretot si la pau estava amenaçada. Estarem a Mèxic involucionando a aquest escenari ara que tenim a varis dels homes mes rics del món, a una església cuasi oficial que predica en mitjans massius i a uns mitjans electrònics que fins as reuneixen públicament per definir a l'agenda de la "setmana vinent"?


Probablement la nostra resposta seria afirmativa a la llum de la violència en Jalisco, Colima i Guanajuato, on ni el Cougar FC725 de fabricació francesa, ni els comandaments únics, ni les armes, vehicles o pertrechos amb costos inimaginables de milions de dòlars i euros, poden garantir un pau autèntica i permanent a la població. Qui ven un lanzacohetes rus als delinqüents? Aquests delinqüents el són per estar involucrats en qüestions de droga o és un altre el tipus de delictes que estan cometent? L'últim polític assassinat ?del PRI- més tots els que han estat mates d'homicidis -imprudenciales o dolosos segons ho qualifiqui el MP- estava involucrat amb el narco, o així ens la estem gastant en la "democràcia"


Però l'ajustar "comptes a foc viu", no és un fenomen només de Mèxic o els països emergents, és cert segueix ocorrent a Iemen, Líbia, i diversos llocs d'Àfrica encara que també en ciutats dels Estats Units -bàsicament pel tema d'ús excessiu de la força per part de la policia- a França, Israel i moltes més que no sempre coneixem o que se'ns presenta distorsionada.


L'actor Michael Douglas, Missatger de la Pau de Nacions Unides, adverteix sobre la tornada de l'amenaça nuclear i la conseqüent extinció del planeta si algun decideix usar armes que avui són més mortíferas i sofisticades que antany, tal qual ho ha confirmat recentment el director general de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), en donar detalls d'infern si aquestes armes cauen en mans del terrorisme.


Què hi ha de comú entre els qui demanden la sortida de Peña i la d'Obama? Qui li dóna recursos a uns i a uns altres per viatjar pel món acusant, intimidant i aprofitant qualsevol desliz -fins a dislálico- per atacar la institució que representen? Com s'explica que després de reelegir-la, demanen la destitució de la presidenta de Brasil? És possible que els desestabilizadores mundials hagin après la lliçó després de l'anomenada primavera àrab? A qui convé un imperi de les galàxies? Tenen ja previst als relleus en cas que els pobles massificats aconsegueixin l'objectiu d'entrar ja a la fase de substitució?


Mentre que aquí escoltem la incredulitat manifesta de tot aquell que expressa: "no se per qui votar tots són dolentíssims, ni tan sols hi ha un menys dolent" "Quan arriben en poder no importa que grandària sigui el càrrec el sistema els obliga" "Els honests tenen por perquè si entren o els corrompen o els maten" "Els ciutadans no volen comprometre's o són apàtics o covards" " Jo prefereixo buscar-li sense que em notin, perquè després vénen les venjances" etc. en l'ONU Ban Ki-moon, organitza una reunió amb líders religiosos per convèncer-los de promoure accions empàtiques enfront de la indiferència de la gent tot i que són òbvies les injustícies i atrocitats.


Maldats com l'abús i uns altres, a nens d'entre 9 i 15 anys a les mans de soldats francesos en camps de refugiats en la República Centreafricana (Minusca); l'assassinat de joves d'ascendència africana o llatinoamericana a Califòrnia, Texas, Baltimore, Arizona, ?..Uf; violació dels drets fonamentals a la infància aprovats per tots els països per pares que allunyen als nois de la família de l'un altre cònjuge; rentat cerebral d'infants als quals se'ls inculquen valors com a simpatia per la guerra, odi al que és diferent, indiferència al dolor del vell, amor desmesurat als diners, falta de respecte al credo de l'altre, potser per això el secretari general de l'ONU va insistir: "Em preocupa que cert entumecimiento i impotència s'estigui apoderant de nosaltres conformi les persones som testimonis d'una atrocitat després d'una altra", per després rematar "La religió no causa violència, però les persones sí".


No resulta fàcil en un ambient com el qual estem vivint conduir-se en respecte de "la dignitat i el valor de la persona humana, la igualtat de drets dels homes i les dones, la tolerància i la vida en harmonia?" principis tots ells que van sustentar la creació després de la segona guerra mundial de l'ONU; ojala que actuem abans que l'amenaça d'extremistes violents o subtils ens aniquilin.


La religió cristiana postula que tots som pecadores, és a dir som imperfectes capaces de la major brutalitat segons es va dir en la reunió de líders religiosos, però també podem ser compassius, tolerants i conciliadors, segons apunto Ban Ki-moon, recomanant analitzar les causes de l'extremisme, mitjançant l'expressió moral que contraresti el discurs terrorista.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH