GUATEMALA: LA UTOPIA DEL "MOVIMENT" MAYA SENSE ELS MOVIMENTS REVOLUCIONARIS

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

Ollantay Itzamná

Quan la nit ja anunciava el seu triomf sobre ocàs, en el centre de la ciutat de Guatemala, em vaig trobar, per casualitat, amb dues compas els noms de la qual no record. Però sí, els vaig veure en altres oportunitats enmig d'indígenes i camperols, a l'interior del país. Tots dos venien després de tapar (bloquejar) camins en l'Orient del país, al costat dels milers d'indígenes i camperols que van protestar tapant camins en 22 punts diferents en tot el territori nacional.

Quan la nit ja anunciava el seu triomf sobre ocàs, en el centre de la ciutat de Guatemala, em vaig trobar, per casualitat, amb dues compas els noms de la qual no record. Però sí, els vaig veure en altres oportunitats enmig d'indígenes i camperols, a l'interior del país. Tots dos venien després de tapar (bloquejar) camins en l'Orient del país, al costat dels milers d'indígenes i camperols que van protestar tapant camins en 22 punts diferents en tot el territori nacional.


A un d'ells el seu vestit ho delatava com un excombatent guerriller. Pantalons comando verda olivera, gorra revolucionària i motxilla de camp en l'esquena. I efectivament, en el cafè, amb tota naturalitat, va fer referència al seu passat guerriller entre els indígenes q'echís.


Vaig sentir satisfacció especial d'encaixar-los la mà, i beure un cafè, amb ells dos. Dels pocs excombatents que senten orgull de la seva vocació guerrillera passada, i, ara, amb la mateixa passió i mística li aposten a les accions col·lectives dels moviments socials. Amb una perspectiva política ideològica mitjanament clara i realista.


Em va impactar la trobada perquè jo venia sortint d'una reunió amb "representants" indígenes del Cauca, Colòmbia, i alguns dirigents indígenes mayas de Guatemala, i en els meus timpans encara ressonava els slogans reiterats per alguns dels participants: "Les guerrilles ens van utilitzar". "Les guerrilles no ens van aportar gens en els nostres processos organitzatius". "Els indígenes mayas som insurgents des de fa més de 500 anys enrere". "Els mayas anem a fer la veritable revolució". "Els mestissos són traïdors"? Chauvinismo innecessari que lluny de construir, destrueix.


Amb seguretat que la gran majoria dels comandants guerrillers van ser masclistes, racistes, classistes i especistas. Eren marxistes. Els indígenes, sense necessitat d'haver estat configurats en el marxisme, som masclistes i classistes, molt més si ascendim socioeconòmicament. Ni parlar si comptem amb algun títol universitari.


Els actuals moviments indígenes i camperols més bel·ligerants de Guatemala, ens agradi o no, en bona mesura, són el llegat de les organitzacions guerrilleres. No només perquè van néixer com a extensió ideològica i social d'alguns grups guerrillers, sinó perquè molts de les i els activistes/dirigents actuals d'aquests moviments són excombatientes guerrillers. Per exemple, el Comitè de Desenvolupament Camperol (CODECA) té entre els seus activistes/integrants a diversos excombatents de diversos grups guerrillers (escampats amb la signatura dels Acords de Paz), al costat d'indígenes i camperols. Fins i tot alguns ex integrants de les Patrulles d'Autodefensa Civil (PAC) i exsoldats de l'Exèrcit.


No és veritat que els pobles mayas tinguem una trajectòria guerrillera de més llarga data que els marxistes mestissos al país. Si això fos cert, els indígenes fa estona haguéssim construït hegemonia política, i seríem govern al país. Els nostres avis mayas, durant la Colònia, mai es van aixecar contra el poder central, molt menys contra la Metròpoli. Els motins "indis" van ser sempre en contra de patrons locals. Per això manquem tant d'una acumulació històrica de força sociopolítica indígena d'abast nacional. En Els Andes, les històries indígenes van ser diferents.

Si les organitzacions indígenes seguim revictimizándonos com traïts o utilitzats fins i tot per les mateixes esquerres, metall i espiritualment mai ens decolonizaremos. Seguirem sent objectes de caritat de l'ajuda externa. Per tant, mai transitarem del folklorisme cultural a l'autoconciencia política. Seguirem tolits, sense possibilitat de fer florir i compartir els llegats culturals, espirituals i polítics que els nostres ancestres/as ens van heretar. No som millors, ni pitjors només pel fet de ser genèticament indígenes.


Els processos revolucionaris, guerrillers o no, van aportar el necessari per a l'actual despertar creatiu dels nostres pobles. Que les circumstàncies històriques, i les nostres configuracions mentals, no ens van permetre convertir la nostra majoria demogràfica en hegemonia polític militar fins i tot dins dels mateixos grups guerrillers, és un altre assumpte. Jo no puc imaginar l'actual procés de canvi bolivià sense l'aportació de l'esquerra classe mediera, fins i tot exguerrillera, que corporiza el Vicepresident, Álvaro García Linera i uns altres.


Els qui de bona fe impulsem processos de canvis transcendentals des de les comunitats i les regions amb perspectiva nacional, hem de reconèixer la nostra condició de subalternidad compartida amb els qui no són indígenes, i apostar entre tots/as a construir processos d'alliberament integral per a la humanitat i per a la Mare Terra. Si creiem que només per tenir faccions indígenes som més genuïns o millors que els altres, no som més que ingenus agents reproductors del sistema contra el qual suposadament lluitem.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH