Qui i quins són els teus símbols?

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

En els anys seixanta la humanitat, immersa en l'anomenada guerra freda, estava dividida en almenys dos blocs. D'una banda el comunisme amb Trotsky, Mao, Stalin, Lenin; enfront d'ells el capitalisme amb els líders de les nacions que es consideren històricament els vencedors en la segona guerra mundial, exclosos, per cert, la unió soviètica i aquelles que no estaven llavors disposades a aplanar-se al capital.

En els anys seixanta la humanitat, immersa en l'anomenada guerra freda, estava dividida en almenys dos blocs. D'una banda el comunisme amb Trotsky, Mao, Stalin, Lenin; enfront d'ells el capitalisme amb els líders de les nacions que es consideren històricament els vencedors en la segona guerra mundial, exclosos, per cert, la unió soviètica i aquelles que no estaven llavors disposades a aplanar-se al capital.

Fa ja setanta anys, es va signar en Reims, el tractat que donava fi a aquesta conflagración. La pau no va ser un fet immediat. Previ a tal esdeveniment reconegut oficialment en el mes de maig; durant abril de 1945, es van subscriure rendicions i capitulacions en diverses zones d'Europa i les picabaralles entre caps, nacions i pobles es van perllongar fins a 1990, amb la caiguda del mur de Berlín.

Vint anys després va morir un dels protagonistes convertit en símbol d'aquests fets. Qui fos primer ministre anglès va ser testimoni de la politització extrema de les església -entre elles la catòlica-romana- va viure en el marc de la guerra freda com un dels artífexs per vèncer al comunisme, elevar gairebé a llindes de glòria el capitalisme i callar davant el declivi de l'espiritualitat que ara com ara té sumida a la humanitat en una recerca de molt diversa intensitat, on corrents ancestrals -hinduisme, budisme, xamanisme, egiptología etc.- s'han constituït en copiosos negocis d'ensenyament, turisme i comercialització de qualsevol quantitat d'objectes "simbòlics".

La meta màxima és l'èxit, tot i que aquest es converteixi en una capacitat constant d'anar de fracàs en fracàs sense perdre l'entusiasme i així PIMES, estalviadores populars, "religions" emergents van i vénen sense aconseguir ser res més que empreses financeres, millors o pitjors per uns quants enriquits i molts altres explotats, enganyats, sotmesos a partir de la seva necessitat poc il·lustrada de creure.

Winston Churchill, la mort del qual es recorda aquest 2015, va parlar de ser optimista doncs no li semblava útil ser una altra cosa, i igual va considerar que en la humanitat "existeixen tres tipus de persones: aquelles que es preocupen fins a la mort, les que treballen fins a morir i les que s'avorreixen fins a la mort".

Per els qui vam néixer amb aquest marc històric i més encara si els nostres pares van ser protagonistes d'algun d'aquests fets, el fanatisme produeix persones "que no poden canviar d'opinió i no volen canviar de tema"[1] i hem vist com "El problema de la nostra època consisteix que els homes no volen ser útils sinó importants". Els líders reunits en Davos o qualsevol dels cims -per al desenvolupament, el clima, l'agricultura etc. a Amèrica llatina- han estat o són útils per a milions de persones cada vegada més miserables i malaltes? Quant gastarà el Regne Unit aquest any -en exposicions, conferències, homenatges- par a recordar a l'home que "va salvar la llibertat"?

Mentre això ocorre en la trucada pèrfida Albió, aquest mateix any el negoci de la democràcia realitzarà 72 eleccions[2] en 64 països[3]. Pel que d'aquí resulti s'afectarà la destinació del 20% de la població mundial, poc més de mil milions i mitjà de persones. I és que com va dir el senyor anglès mort fa 50 anys "La política és gairebé tan emocionant com la guerra i no menys perillosa. En la guerra ens poden matar una vegada; en política, moltes vegades". Saben això els ex alcaldes -assenyalats, capturats o pròfugs- mexicans immersos en la corrupció? O canten les rancheras de manera lírica?

Així les coses, davant la falta de símbols d'arrelam, els dirigents actuals -ja no reis ni cortesans "refinats" sinó presidents governadors i legisladors- veuen en cada calamitat una oportunitat per fer-se de més poder i diners, ignorant que al final del dia tots, més ells amb les seves grans ambicions, tindran igual destí que el dels freturosos de tot el material, encara que en el fons temin immensament a la mort, ignorant-la, minimitzant-la o ridiculitzant-la.

Winston Churchill, va morir fa 50 anys. La meva mare, que saludava diàriament en Reims a Eisenhower, va a complir 3 d'haver-se anat d'aquest món i, la meva adorada filla el proper 5 de febrer, dia en què Mèxic celebra la promulgació de la constitució de 1917, tindrà un any d'haver-se reunit amb Churchill? amb la meva mare? Amb els múltiples budes als quals se'ls resa OOOmm? o amb Jesucrist, a qui ella va rebre com el seu salvador, demanant-li en diverses etapes de la seva vida -com a nena, adolescent i després moribunda mare de només 42 anys- "augmenta la meva fe". Qui pot saber-ho? Qui ha tornat? Les respostes són variades, els cristians asseguren que Crist sí ho va fer; únicament la conjunció del saber racional -humà en diverses ciències històriques, filosòfiques etc.- la fe espiritual -assumint el coneixement teològic no solament de les pròpies creences sinó de les altres- l'exercici físic sa i la conducta emocional sense tares i sí amb un suport ètic, ens podrà donar la pau de saber que en algun temps haurem de trobar-nos amb aquells que estimem, tot i que no siguin símbols cívics, religiosos o polítics. Avui, sense importar com sigui la teva edat i sense saber quan deixaràs aquest planeta, t'assabentes que l'asteroide BL86 passarà molt prop de la terra i "ho tornarem a veure en 200 anys". Igual és notícia el rescat d'uns altres més dels morts en l'últim accident de l'aviació mundial o que els familiars d'uns japonesos clamen per la vida dels segrestats per Jihadistas; i a tu, quins símbols et mouen? Qui és aquell capaç de guiar de la teva vida perquè aquesta transcendeixi més enllà de la fi de la mateixa?

[1] És una de les 10 famoses frases de Churchill

[2] Aquest diumenge 25 li va tocar a Grècia

[3] A Nigèria serà la més gran doncs té una població que de 178 milions, després Rússia amb 141 milions i Mèxic amb 123 milions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH