Al pa: pa i al vi: vi

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Conforme anem sumant anys, hem de reconèixer la saviesa dels vells que ens va tocar en sort conèixer quan érem nens, joves o principiants d'adults.

Conforme anem sumant anys, hem de reconèixer la saviesa dels vells que ens va tocar en sort conèixer quan érem nens, joves o principiants d'adults.

Dir a cada cosa pel seu nom, tenia no solament els avantatges del domini d'un ampli vocabulari sinó evitar equivocacions com les quals resulten quan a tots els companys de classe, de treball, familiars i fins i tot amics, els identifiquem com "Güey". Així com no és el mateix Antonio que antònim; tampoc ho és blasfèmia que herejía, ateu o laic.


De la lectura del diccionari francès del laïcisme i a propòsit de l'opinió d'alguns escriptors partidaris de l'existència del dret a la blasfèmia en la república Gal·la, és possible deduir -a partir de l'anàlisi històrica i jurídic- que la blasfèmia en aquest país no existeix. En si mateixa una actitud -verbal, pictòrica o de qualsevol altra forma- insultante a qualsevol essència espiritual -déu, sants, credos- considerada sagrada per els qui professen la religió a la qual es qualifica negativament va ser considerada causal de mort però àdhuc al segle XVII, Pierre Bayle va destacar que els abastos de la blasfèmia no van més enllà dels sentiments i la percepció en general d'aquells que veneren la realitat "blasfemada"; portant això al moment actual de París Poguéssim jutjar exagerades les reaccions multitudinàries que al món considera blasfemes les caricatures que apel·len al profeta de l'Islam?


Per als fonamentalistes -judaics, cristians i islàmics- la interpretació literal de textos sentenciant a mort per blasfemar en contra de Déu -Jehová, el Pare trinat, Al·là- o els seus profetes- els porta a una generalització que considera punible amb tot allò que faci olor de judici sense un àpex d'amor com és l'essència de les religions avui en la carpeta del joc polític. Conseqüentment qualsevol defensor de tals excessos se sent amb el dret de lapidar, balacear, bombardejar als autors de tal "pecat" als quals a més de blasfems criden heretges i si de perseguir es tracta, tot i que l'Europa posterior a la revolució francesa ha estat d'acord a separar les qüestions religioses de les de l'Estat -com allò de donar en Cessar el que és de César i a Déu el que és Déu- podem tallar molta tela amb casos com el de les dones que en el que va anar la Unió Soviètica o la part oriental d'aquest continent van acabar empresonades, per mostrar els seus cossos nus ?del tors o exhibint els seus rostres en un marc de religiositat per destacar la seva protesta.


Tot i que la majoria de les religions en els seus textos històrics admeten la mort com a càstig de la blasfèmia; a França, després que en 1765 li Chevalier de la Barrem fos acusat de tals pecats -per cantar lletres i tonades considerades irrespectuoses i tenir en el seu llibreter textos prohibits que es van jutjar eròtics- i per tant condemnat a morir, tal concepte va ser esborrat, feliçment, de la vida política de la nació. És en 1789, quan els articles 10 i 11 de l'original Declaració dels Drets d'Home i els Ciutadans, suprimeixen la noció de la blasfèmia del dret francès, i si bé aquesta barbaritat és represa en la restauració, novament s'abroga en 1830.


Els diversos sistemes legals del món han pugnat per evitar les nefastes conseqüències d'aquestes interpretacions fora de context, amb la sàvia separació d'Església i estat. Avui dia no obstant això hi ha qui considera que un sistema educatiu laic és sinònim d'una societat sense Déu. Hi ha molts "ateus", que confonen l'ésser aliè a tota influència religiosa en assumptes d'estat, amb el negar de forma contundent -racional o fanàticament- l'existència de Déu. No és el mateix, ateu que agnòstic o laic; fins i tot existeixen algunes congregacions, sobretot cristianes, amb membres laics molt actius, és a dir, creients actuantes i de granfe que no estan involucrats de manera directa en el ritual religiós, un exemple és l'Opus Dei de l'església catòlica.

De la dita al fet ...., el tros de vegades és molt ampli, l'ex-comunió que l'església ortodoxa grega va decretar en contra dels participants en la pel·lícula "la ultima temptació", va anar l'origen de grans pressions mundials ?entre elles de pastors protestants- que van posar en problemes a la Paramount, fins que, justament un cardenal francès es va preguntar com poden condemnar un film que ni tan sols han vist. El veritable problema ?que per a desgràcia de la societat acaba convertint-se en dogma- és posar sempre per sobre de la necessitat ancestral de l'ésser humà de religarse amb el seu Déu; la neciesa -sigui com anàs l'expressió d'aquesta conforme a la cultura i el temps de cada grup- de ponderar els interessos personals o col·lectius que conclouen en desunió com l'exemplificada amb la torre de Babel o en morts violentes i manipulació de masses com el recentment viscut a París.


La fi o si més no la disminució d'aquests absurds, comença per ús il·lustrat del diví do de la PARAULA, coneixent concienzudamente el significat origen i context de cada grup de lletres, frases o llibres.


Si maldem per aquesta tasca potser per a la següent generació deixem tots de ser güeyes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH