Una línia prima

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Si assumim, que civilitzar és treure de l'estat salvatge a un poble o persona, tindríem molt problema a assignar el qualificatiu "civilitzat" a l'incapaç de respectar el dret aliè pitjor àdhuc si el risc de la seva conducta fora vulnerar la pau. Llibertat no significa fer tot el que se m'ocorri i menys si en l'àmbit de l'expressió les meves ocurrències se centren a injuriar, desqualificar sense arguments, la ridiculización, anem! l'atac disfressat de cultura.

Si assumim, que civilitzar és treure de l'estat salvatge a un poble o persona, tindríem molt problema a assignar el qualificatiu "civilitzat" a l'incapaç de respectar el dret aliè pitjor àdhuc si el risc de la seva conducta fora vulnerar la pau. Llibertat no significa fer tot el que se m'ocorri i menys si en l'àmbit de l'expressió les meves ocurrències se centren a injuriar, desqualificar sense arguments, la ridiculización, anem! l'atac disfressat de cultura.


Després d'una campanya permanent que privilegia la por, l'horror al terror, la confrontació assassina -d'idees, religions, postures polítiques, generacions etc.- el que va ocórrer a París, igual que el d'Ayotzinapa o el de les centenes de nenes assistents a una escola segrestades per obligar-les a practicar l'Islam; el que esperaríem és justícia i no les reaccions més primitives de la defensa El ser parella d'un presumpte terrorista converteix a una dona en terrorista? Per què es dóna tan poca difusió al fet que el jove que es va lliurar ha demostrat que no pertany a cèl·lula alguna de la Yihad? El conclave de primeres figures en una manifestació multitudinària de suport a França és realment per defensar la llibertat d'expressió?


No hi ha justificació per a l'assassinat a mansalva d'un grup de comunicadors, el mateix en una revista francesa que les desenes de periodistes morts o desapareguts a Mèxic; però àdhuc el felino nascut en una gàbia i criat entre persones que li respecten i ho alimenten acabarà menjant-se al veterinari si enfronta el desequilibri derivat de qualsevol acció que vulneri la seva essència Com van reaccionar els guadalupanos quan "artistes pictòrics" van decidir exposar llenços percebuts com ridiculización a l'emperadriu d'Amèrica? Es val jugar amb els sentiments i la dignitat de les persones i fins i tot d'un poble només perquè sóc ateu? Quina seria la història si els atacants de la publicació francesa haguessin estat catòlics?


En l'eufòria de "Liberté" expressada per multituds vulnerades en els seus drets fonamentals -accés al treball, alimentació adequada, recursos suficients per a un sostre, alimentació, salut i educació- les masses semblen passar per alt altres prerrogatives que la civilització ha creat, com l'afectació en el desenvolupament integral d'infants que sense poder-ho expressar tenen por d'anar a escola igual per l'entorn militaritzat que pel possible atac a qui és immigrant, professa un credo divers, o simplement diu no tenir credo religiós algun. Quin tipus d'adults seran els nens d'origen musulmà nascuts avui a França? Quin és la visió de milers de nens -a França, els països del mig orient fins i tot els fills de mexicans als Estats Units o el de sud americans a Espanya- que desitjarien la protecció que va obtenir Malala i que es veuen sotmesos a conductes veritablement salvatges? Solament els musulmans violen a dones i menors d'edat?


Per descomptat que m'adhereixo a els qui expressen la seva preocupació per l'ocorregut a França, que en el meu cas es torna personal doncs allà estan persones a les quals amo; però la meva adhesió té a veure amb la condemna que per molts anys he expressat contra la violència en qualsevol de la seva expressions des del bulling escolar passant per la conducta que acaba sotmetent a la parella i la corrupció que desvia recursos socials a les butxaques de funcionaris corruptes. Esperaria no una cacera de bruixes, no mentides fabricades a manera, no manipulació de la conducta col·lectiva amb el suport dels mitjans electrònics, molt menys morts sense judici ni exercici del dret a la defensa.


La història ens ha deixat múltiples exemples del que ocorre quan s'actua de manera salvatge. Burlar-se de la fe de l'altre, és una forma covarda d'iniciar l'extinció de la raça humana Sabia que dissabte passat per primera vegada des que va acabar la segona guerra mundial la principal sinagoga de París va romandre tancada? Com afecta això a famílies -i sobretot nens- jueves, en la memòria dels quals àdhuc estan vives les imatges dels camps de concentració? Per què impedeixen a aquests grups reunir-se en harmonia com resa algun dels salms?


Afortunadament ja hi ha veus que ens fem aquestes preguntes. Es critica -diuen que són ultra conservadors- als líders francesos que desqualifiquen el llenguatge groller dels dibuixants avui matats. Es passa per alt el contingut conductual de joves suïcides convençuts que matar a l'un altre els donarà una passada directa al cel d'Al·là. I aquí en el nostre dolgut i per segles colonitzat Mèxic ens enfrontem en contra d'els qui defensen als anomenats anarquistes, dedicats a insultar governants, destruir propietat privada i en summa vulnerar l'Estat de Dret Ens manarà al cel la Verge de Guadalupe si matem als responsables directes i indirectes del crebant financer als estalviadors de FICREA? Els francesos habitants d'altres països -que té legisladors fos del territori gal- respondran amb salvatgisme o amb raonament civilitzat a l'ocorregut a Europa? Ningú tenim una bola de cristall ni facultats per endevinar el futur, però molts si comptem amb les habilitats necessàries per tractar de definir la línia que divideix aquests dos extrems de conducta per molt prima que sigui la ratlla que els divideix.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH