ATUR : LES COSES CLARES

Antonia Gil Carrasco

ANTONIA GIL 5

Les dades de l'evolució de l'atur del passat mes de setembre indiquen que la "teòrica" millora en la creació d'ocupació era un miratge fruit de l'estacionalitat de sectors productius com el turisme o els serveis.

Les dades de l'evolució de l'atur del passat mes de setembre indiquen que la "teòrica" millora en la creació d'ocupació era un miratge fruit de l'estacionalitat de sectors productius com el turisme o els serveis. Lamentablement, les dades de l'atur de setembre ens retornen a la crua realitat de la destrucció d'ocupació que és la política que impera en el mercat laboral català i espanyol.

Deixem les coses clares; l'ocupació en el mercat de treball es destrueix, l'atur no para de créixer i les estadístiques que, cal recordar parlen de persones concretes, són prou demolidores; 620.911 aturats registrats a Catalunya al setembre als quals s'haurien d'afegir aquelles persones que s'han donat de baixa del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) fartes de cercar feina sense resultat. També podríem parlar de la gent, majoritàriament jove, que marxa del nostre país en la recerca d'un futur d'estabilitat. I restem a l'espera de l'Enquesta de Població Activa que es publicarà en breu.

Calen més dades? Encara ens haurem d'escoltar que tenim indicis de recuperació econòmica per una reducció l'agost de 31 aturats en tot l'Estat? Lamentem constatar que la millor cara del mercat laboral continua en mans de l'ocupació estacional gràcies al sector turistic i els serveis. La pitjor cara ?la real- és la de la precarització que destrueix ocupació sense aturador per una incapacitat manifesta de les administracions de generar polítiques d'estímul econòmic per a recuperar la creació neta d'ocupació.

I tenim més ingredients per aquest còctel socialment explosiu, la proposta de pressupostos Generals de l'Estat del govern central són l'últim exemple d'una manera de gestionar la crisi econòmica nefasta pels interessos de la classe treballadora i el conjunt de la societat. Si ja teníem el desafiament de la reforma laboral, i el seu desenvolupament que ha facilitat pràcticament l'acomiadament lliure a baix cost, ara les xifres de l'executiu central pel 2014 s'acompanyen d'una manca alarmant de propostes per a la recuperació econòmica més enllà del dogma de l'austeritat. A més, en el cas català, amb la cirereta d'una molt escassa inversió en infraestructures claus per a sectors fonamentals per superar la crisi com són els transports i la logística lligades a l'exportació, per citar un exemple.

Què més ha de passar per que els nostres representants entenguin que la situació social és d'una gravetat extrema? Hem de sentir veus parlant de millores de la situació econòmica amb aquestes xifres d'atur? Demanem seriositat i polítiques clares amb recursos econòmics per estimular la creació neta d'ocupació la única sortida possible de la crisi.

Antònia Gil Carrasco

Secretària general USOC

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH