Quan es fa normal

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

En plática amb una nena preadolescent de nacionalitat belga-mexicana, a la qual li vaig expressar la meva preocupació sobre els seus sentiments pels últims atemptats terroristes, la seva resposta em va causar més inquietuds que els atemptats mateixos: "Bé senyora, és normal, han ocorregut explosions , a Espanya, a França, a Turquia i molts altres països; és com a Mèxic, aquí segresten, violen i assassinen, el que cal fer és anar amb compte, no anar a llocs on viuen els terroristes, no viatjar de nit al metro, en fi, tenir cura ".


No vaig saber, si congratular per una ment "tan madura" o entristir-me per un indici de com és que la violència s'han convertit en "una cosa normal", per a una generació completa de la humanitat. Molt s'ha escrit del perquè els nens de les faveles brasileres o els de comunitats marginades a Mèxic, s'enrolen en el crim organitzat -gairebé sempre per la il·lusió de comptar amb poder i satisfactors dels quals carecen- i fins i tot hi ha llibres i pel·lícules de "casos de la vida real", de joves que al final del dia amb ple convenciment es col·loquen un cinturó d'explosius i donen la seva vida -llevándose amb ells moltes altres existències- per una causa suposadament superior, com seria la continguda en alguna religió extremista [1].


En l'àmbit de la biologia, podem trobar com a base de molt diverses patologies les percepcions -aumentadas o disminuidas- que en el cas de coexistir més d'una donen lloc a casos d'histèria o hipocondries. A més de les percepcions quantitatives, hi ha qui no és capaç de reconèixer-se en el seu entorn, té temors a les distàncies que mira com insòlites, assumeix que això que va passar ja l'havia vist, o distorsiona -en forma o mida- els objectes dels quals s'envolta [2].


El que sembla ser una veritat irrebatible -des Abraham Lincoln fins als publicistes del pa- és que la guerra pot eradicar-se perquè a final de comptes "som més les persones bones que les dolentes"; però més enllà de si la violència és una patologia social inherent a l'ésser humà com "descendent de primats bel·licosos i extremadament territorials" o de si aquesta passa per la influència de lideratges les variables psicològiques poden ser qualificats com patològics, el fet és que diàriament el tema cabdal que impacta a les generacions en desenvolupament, es vincula amb les diverses formes de matar -per explosius, elements químics o biològics, tortura -física o emocional- i ús de tota mena d'armament. Caben pràctiques de socialització positiva en un camp de batalla? ¿Només els que fan accions bèl·liques com les descrites són homicides i assassins o hi ha empleats d'organismes internacionals i de diverses ONG que són igual o més violents?


Com evitar que el seu fill estudiant de secundària, sucumbeixi a la violència? ¿N'hi haurà prou les fórmules estructurals dictades pels responsables de la política per eradicar el buling o la influència de yijadistas companys de classe? Milions d'infants al planeta expressen frases com: "és millor que els meus pares estiguin separats, perquè no és una bona influència per a mi veure'ls lluitant" ¡¿?! Acceptar aquesta premissa dictada per un dels cònjuges és potser el millor preàmbul perquè aquest mateix nen asseguri que les guerres d'extermini i fins i tot l'autoimmolació, són normals o si més no no tan dolentes com les justificades per raons d'expansió econòmica o espiritual.


Que hagin passat de ser excepcions individuals a generalització justificativa de diverses accions bel·licoses, ens permet albirar com és que la valoració subjectiva ha sucumbit a percepcions intuïtives en grups socials amplis. Com és que milions de persones que deixen el seu origen per les conseqüències violentes que els assolen, arriben a fronteres i barricades disposades a exercir més violència que la que els va forçar a fugir? Avui mateix més enllà de la proliferació de polèmiques a favor o en contra del multiculturalisme europeu, els infants i adolescents del món reacciona a partir d'inferències inconscients ja que són ells els més susceptibles de sotmetre la seva valoració subjectiva com a resultat de percepcions successives d'un fet que acaba per semblar normal.


La conseqüència és l'abúlia total -per continuar estudiant, buscant una ocupació en suma desarrollándose- o la decisió de donar suport a qualsevol de les parts en conflicte. La llavor de la violència, sembla doncs estar en la genètica -biològica o social- de l'ésser humà. Individus decidits a pugnar per la no violència [3] són gairebé sempre agredits pels bèl·lics siguin aquests molts o pocs. L'empresonament, l'aïllament social -a escriptors, actors, líders comunitaris -pro boscos, defensa de drets, etc.- i fins a la desaparició forçada o l'homicidi, són algunes de les guerres soterrades potser amb més eficàcia que els míssils o els virus escampats contra poblacions senceres.


Sigui quina sigui la justificació d'una guerra -de extermini per motius de raça, credo, comerç i venjança; o preventiva per "reacomodament" de poblacions senceres basats en qüestions ecològiques o ambientals- el arribar al punt de qualificar a aquesta com a normal és potser la bomba més letal per a la humanitat.[1] El tema no és només del present segle o de la religió musulmana, antecedents hi ha entre els cristians i fins i tot anteriors com els relatats en la Torà, pel poble jueu.


[2] Qualitatives: desrealització, despersonalització; acrofòbia, déjà vu i jamais vu, metamorfopsias: dismegalopsias, macropsias, micropsias, heautometamorfopsia, trastorn dismòrfic corporal; heautoscopia, etc.


[3] Cassius Clay, va canviar de la seva herència cristiana i adoptar la religió musulmana a partir la seva percepció subjectiva que aquest era un credo pacifista. El poder bel·licista del seu país, va reaccionar agredint-se de manera brutal però finalment va aconseguir transcendir la seva visió en contra de la guerra, tot i que aquesta no s'hagi acabat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH