Droga-mata terra

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

En un París, que amb prou feines sortia de l'estupor del terror, els assistents a la COP21, van acordar, disminuir les emissions de gasos que produeixen el canvi climàtic en un document més aviat lax el bon propòsit se centra en un objectiu global de 2 graus màxim de augment en la temperatura. Com aconseguir-ho? Quant ha de reduir cada país? La indefinició sobre les quotes de responsabilitat nacionals fa de l'acord de París, un propòsit més feble fins i tot que el protocol de Kyoto.


Complint amb les fases diplomàtiques protocol·làries, es va escollir el dia mundial de la terra -22 d'abril per a la signatura formal -dins de l'any de termini establert- dels acords aprovats al desembre passat al país gal i 175 països van signar la ratificació; però fer això realitat va més enllà ja que el que segueix és la presentació de protocols d'almenys 55 països que en el seu conjunt emetin el 55% de les emissions verinoses. Què passa amb el 85% de països que no van presentar els seus documents de ratificació? Si bé Kyoto ens va ensenyar que el procés entre signatura i ratificació és una veritable guerra d'interessos [1] i despietades negociacions de les que USA va acabar sortint i Rússia va aconseguir que li dupliquessin les absorcions justificables en els seus boscos -la qual cosa al final de dia va compensar la insuficiència de reduccions del bloc de països desenvolupats- la realitat és que el planeta mor per les afeccions de climes extremosos.


Amb tot i això, en les polítiques d'essència crematística dels mitjans, dues notes de tall polític van semblar més importants que la vida de la terra, una la de la pressent brasilera, que en un excés d'ingenuïtat va imaginar que el seu poder li donava per sortir sense rapes d'un procés d'assenyalament dels corruptes incrustats en el seu mandat i també va aplaudir el discurs del president mexicà que el dia abans de la festa per a la mare terra es va convertir en portaveu del canvi de rumb respecte a l'ús de drogues. ¿Virar del que prohibicionista al sanitarista en nom de la salut de la humanitat és mea culpa dels autors de la guerra? Què va pesar més, la perversitat dels enverinadors de generacions completes o la disminució de les utilitats d'aquest negoci davant del trànsit de persones i armes? Com sigui, el nostre president es va veure bé, tot i que els enemics de Mèxic, i alhora del seu discurs, difonien vídeos sobre tortura de les diverses instàncies encarregades de l'ordre. A qui li interessa que Mèxic fracassi? ¿Quines seran les instàncies responsables de complir el signat a New York el passat 22 d'abril en matèria de contaminació del globus terraqüi?


Deixant de banda els enemics externs, van saltar a la palestra els oportunistes interns per dir que "bo ja és un pas però falta" Qui va a tenir la marihuana? Quins serien els arranjaments amb la indústria farmacèutica? Ens contestarà Mancera qüestions sobre el narco menuda en la ciutat en la seva campanya de preguntes i respostes en grup ràdio centre? Quant costa aquesta campanya i qui la paga? Ens donaran rotllos mediàtics en comptes de fesol amb corc com ha dit el clàssic?


No he escoltat que l'aspirant a president per al 2018, declari alguna cosa sobre l'impacte en els nivells de contaminació, de les violacions a l'ús de sòl a la ciutat. Tampoc ha sortit algú a explicar les accions preventiva o de remediació, quan els constructors autoritzats perforen ulls d'aigua o rius subterranis [2] A més del bombo i platerets amb què es va dir que hauria recuperació i arranjaments al bord de Xochiaca, no es veu que s'iniciïn treballs en aquesta ruta ni de bon tros ens expliquen de qui serà el negoci de la venda d'arbres -de a 20 mil pesos cadascun- per reforestar àrees on s'ha substituït el verd per concret i asfalt.


El tema de l'aigua és vital i ofèn la nostra intel·ligència quan s'afirma "l'aigua no es privatitzarà" ja que sabem que empreses privades -embotelladoras, indústries diverses etc.- tenen prioritat en la seva adquisició i ús. Se'ns aclareix després que no es privatitzarà l'administració ¿serà llavors que els funcionaris als quals se'ls paga amb els nostres impostos han passat a ser gerents d'algú? Què fa CONAGUA en termes de la NOM-011-CNA-2000? En què l'afecta a vostè i la seva propietat que el nivell del sòl de la ciutat estigui 10 metres més avall del llac de Texcoco, tot i que en 1910 ens trobàvem a gairebé 2 metres per sobre d'aquest límit? Què mou la ment perversa dels que davant la futura desocupació a l'orient la de la ciutat del que avui és l'aeroport, rebutgin la idea de fer aquí una zona verda de recàrrega?


Ja n'hi ha prou! És l'exclamació gairebé unànime dels defeños, la capital, chilangos o com sigui que se'ns vagi sobrenomenar als que hi vivim des que érem un espai de privilegi en termes d'harmonia amb la terra. Si a nosaltres ha de correspondre col·lectar l'aigua de pluja, generar energia amb panells solars, podar els arbres que algú indegudament va plantar a la riba de la nostra barda o al costat de coladeras; si nosaltres serem els responsables de la disposició final de fem per disminuir els lixiviats, llavors no paguem impostos amb els quals es compraran drogues medicinals, ni siguem còmplices d'una "constitució" que només servirà per esclavitzar-nos més.[1] Entre 1997 (signatura del Protocol de Kyoto) i 2001 (aprovació dels Acords de Marràqueix) hi va haver quatre COPs i diverses entre una sessió. Els òrgans subsidiaris es van reunir per afinar els mecanismes i mitjans d'implementació del Protocol en discussions extenses i complexes com la inclosa en la COP6 de novembre de l'any 2000 la segona part es va donar fins a juliol de 2001.


[2] En Coyoacán això passa amb mes freqüència del que se suposa -avui al carrer asteques i des de fa 4 any a un costat de l'església de la Conchita- la qual cosa unit a l'absència de polítiques amb relació als arbres, ha accelerat la desertificació d'una ciutat que un dia tenia llacs i afluents hídrics en abundància.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH