dijous, 27 de febrer de 2020

Espanya, punt clau per al comerç amb la Mediterrània, Àsia i Amèrica

Blanca Sorigué
Directora General del SIL

El sector de la logística va ser un dels primers a mostrar indicis de recuperació econòmica. En les dues últimes edicions del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció (SIL) ja observem una recuperació del sector logístic que s'ha confirmat de forma definitiva aquest any . Segons l'Idescat les activitats derivades de la logística (transport i emmagatzematge) i les del turisme són les que presenten major creació de llocs de treball. Entre els primers trimestres de 2015 i 2016, entre les dues han copat gairebé tres quartes parts dels nous llocs de treball, amb avantatge per a la logística. Són moltes les dades que indiquen que el sector de la logística és fonamental per a l'economia espanyola.

  • El sector del transport i l'emmagatzematge tancar l'any passat amb un creixement del 3,9%, vuit punts més que el PIB espanyol, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La facturació agregada dels operadors logístics a Espanya va arribar el 2015 els 3.875.000 d'euros, segons la consultora DBK. La contractació d'espai logístic a Barcelona ia Madrid es va duplicar l'any passat respecte a l'any anterior, segons la consultora Cushman & Wakefield. El mercat dels carretons també va créixer un 34%, segons un estudi publicat per Quaderns de Logística. I podria citar més dades però tots apunten cap a una consolidació de la bonança del sector de la logística.
  • Espanya sempre ha estat un país molt logístic, ja que és un punt geoestratègic per al comerç amb les zones de la Mediterrània, Àsia i Amèrica. Espanya sempre ha apostat pel transport i la logística com a sectors estratègics, constituint un dels eixos claus per al seu desenvolupament econòmic i social. Els nostres ports es troben entre els més competitius de tot Europa, tenim una àmplia xarxa d'aeroports, bones carreteres, unes zones logístiques de primer ordre, etc. Espanya és també una potència mundial pel que fa a empreses dedicades a la realització de grans infraestructures i moltes d'elles, en l'actualitat, estan escometent grans projectes a Amèrica del Sud. I com tota potència logística Espanya també compta amb la fira líder del sector al sud d'Europa, el Saló Internacional de la Logística i de la Mantuención (SIL 2016), que enguany se celebrarà del 7 al 9 de juny a Barcelona.

Un dels sectors que més ha animat a la logística en els els últims anys ha estat el ecommerce, ja que la logística s'ha convertit en l'element clau del comerç electrònic. Els grans operadors busquen com oferir més alternatives de lliurament i reduir els temps d'enviament sense disparar els costos. Quan algú compra per internet i la seva experiència resulta insatisfactòria sol ser per fallades en la cadena de subministrament: la comanda va arribar amb retard, es va rebre en males condicions, hi va haver problemes per a la devolució ... La logística és l'element clau per a guanyar-se la confiança de l'usuari que compra per internet. La facturació del comerç electrònic a Espanya en el segon trimestre del 2015 va assolir la xifra dels 4.946.000 d'euros, un 27% més que un any abans, segons dades de la CNMC. Avui en dia tothom és conscient que perquè una empresa sigui competitiva ha de tenir una bona logística, per això actualment la figura del director de logística o Supply Chain Manager està al mateix nivell que la del director comercial o la del director financer en la cadena de comandament de qualsevol empresa.


Al SIL som conscients que s'està produint un canvi important en les cadenes de subministrament tradicional a causa del major dinamisme i complexitat dels mercats i de les seves xarxes logístiques, per aquest motiu aquest any vam realitzar una clara aposta per la innovació tecnològica aplicada a la logística . El SIL 2016 acollirà el SIL Smart & Innovation, una zona d'exposició on encontrarproductos, serveis i solucions innovadores, sostenibles, eficients i eficaços per donar resposta als reptes actuals que plantegen les cadenes de subministrament.


El SIL és el veritable termòmetre del sector, sent el punt de trobada on es debaten i es discuteixen els temes de màxima actualitat i que més preocupen al sector. Aquest any també celebrarem la XXXIII edició del Congrés ALACAT 2016, el major congrés d'agents de càrrega i operadors logístics d'Amèrica Llatina i el Carib. El Congrés ALACAT tindrà una durada de 3 dies, del 7 al 9 de juny, i comptarà amb la participació de més de 45 speakers internacionals en 8 sessions de gran interès. Coincidint amb el SIL 2016 i el Congrés ALACAT també se celebraran els Consells Directivosde FIATA, la Federació Internacional d'Associacions de Transitaris (dilluns 6 de juny); de ASAPRA, l'Associació Internacional d'Agents Professionals de Duanes (dijous 9 de juny a la tarda); i del Càrrec Executive Council de IATA, l'Associació de Transport Aeri Internacional (divendres 10 de juny). El SIL 2016 situarà, del 7 al 9 de juny, a Espanya com a epicentre mundial de la logística. Us espero a tots!


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH