diumenge, 31 de maig de 2020

Castigar la terra

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Des de les concepcions religioses més simples passant per les complicades organitzacions de déus diversos, fins arribar a les expressions monoteistes actuals -judaisme, cristianisme i musulmà- la humanitat coincideix en la comprensió que el planeta va ser, ha estat, és i es mantindrà en equilibri , mentre que les regles -naturals, físiques, biològiques etc.- no siguin violentades en extrem. Són diversos els textos que en part dels 66 llibres [1] compilats per Gutemberg amb el suport d'estudiosos de l'època, assenyalen la conveniència de evitar la guerra mitjançant peticions de saviesa per als governants i actituds d'amistat, tolerància, fe i justícia dels pobles.


Ara i adés els valors vinculats amb la pau, es col·loquen en un segon pla com quan els diners, la fama i tot allò susceptible de comerç es col·loca en la cúspide de l'escala ètica. Conrear vincles d'unió entre els qui entenen el valuós d'estar units en el fonamental i ser tolerants en les diferències és el millor abonament a la Pau. Tals vincles es desgasten, quan hi ha supremacia de crítiques, atacs -des verbals fins amb armes- i vaivens en el quefer diari. Es va adonar que sense més suport que la lògica, la majoria dels comunicadors inicialment parlaven del llop solitari a referir-se al penetrador de l'horrible matança de Niça? Qui pot donar legitimitat a la tímida versió que "ISIS diu que no va ser la seva autoria però que s'alegrava amb el resultat"? En quin moment i amb què evidències la versió de la bogeria d'un home malalt, addicte, violent va ser vençuda per la certesa que "si es va tractar d'un orquestrat atac terrorista"?


Són molt pocs els que tenen accés a elements objectius per arribar a la veritat del tema i dins dels mateixos fa falta prendre en compte l'animadversió que tenen certs governants pel president de Síria o la culpa per l'entrenament d'alguns dels que avui es han tornat en contra dels que van invertir en ells per a la seva capacitació en la violència. Els joves conversos a l'Islam, ¿a més de ser entrenats en l'ús de les armes han après dels moments històrics en què musulmans, cristians i jueus, van poder conviure en pau? Quants dels capdavanters de l'honestedat, coneixen els interessos econòmics que mouen els líders d'aquests moviments on els danys col·laterals -milers d'immigrants, turistes o ciutadans morts, segrestats o desapareguts- els semblen normals?


Explosions nuclears, vessament d'agents químics i escombraries en els afluents hídrics, cacera d'animals tot i que estiguin en extinció i sense que hi hagi un motiu de supervivència per a qui mata, crema de recursos no renovables extretes de les entranyes d'una terra contaminada, esgotada, assedegada desèrtica i castigada no necessàriament pel creador amorós i savi sinó per les seves criatures. Què farà l'amo d'accions milionàries d'una empresa petroliera quan el món rebenti? Mai van llegir que val més un puny ple quan hi ha pau, que dos mans plenes enmig de l'aflicció [2]?


Molt a prop de Niça, un poble que va triar "democràticament" al seu president, va sortir als carrers per defensar d'un imminent cop d'Estat Entén Vostè perquè l'enemic natural de l'actual mandatari es refugia en els Estats Units que suposadament està del costat del president turc? Què més falta perquè la multitud que va donar suport a Recep Tayyip Erdoğan, es tornin en contra com ho feren amb tots els deposats per la primavera àrab?


Més enllà de si la neurosi de guerra és una afecció orgànica resultat d'un traumatisme i de si aquesta és causa o efecte d'afeccions vinculades amb símptomes de depressió hipocondria, angoixa o deliri; definitivament urgeix atendre congèneres que d'una banda de l'Atlàntic atropellen nens amb les seves nines o fan pomada al seu pares; i d'aquesta gairebé a les platges del pacífic, exigeixen la boja aparició dels seus fills morts. Qui està més malalt el pare que es nega a acceptar la realitat de la partida del fill o el líder terrorista que s'assumeix autor de la bogeria d'un "llop solitari"? i si és difícil assumir que la neurosi, sobretot les de guerra, són una malaltia que mereix tractament, més complicat és determinar el tractament que permeti desemmascarar els falsos malalts, llegiu, els mentiders, els desertors, els sospitosos, els traïdors a la pàtria, més enllà la terrible teoria de Freud, quan en ser consultat sobre casos específics sentenciar: "Tots els neuròtics són simuladors; simulen sense saber-ho, i aquesta és la seva malaltia".


Com sigui, amb tot i que els pocs que dilucidin la soterrada contradicció entre dignataris, russos, nord-americans o europeus creguin que poden seguir sembrant el terror al mig orient i que molts dels seus parells a Amèrica o Àfrica facin el mateix en detriment de la felicitat dels seus pobles, els qui esperem que la Pau senyoregi per sobre la violència, seguim posant el nostre esperit, ment i cos per creure que no arribarà el moment que hàgim de "entrar en les esquerdes de les roques i en les cavernes de les penyes, per la temible presència del creador, i per l'esplendor de la seva majestat, quan Ell s'aixequi per sacsejar la terra [3].[1] La Bíblia, que en les seves molt diverses versions segueix sent l'obra més llegida i estudiada a la terra

[2] Eclesiastès 6: 6. la Bíblia

[3] Isaïes 02:21


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH