Explotar l'enuig

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Librecomercio


Van passar poc més de dues dècades del furor per a la signatura dels tractats de lliure comerç i la implantació mundial d'aquesta activitat -mercantil i financera- en tot el globus. En el cas particular del que inclou a Mèxic, Estats Units i Canadà, d'ambdós costats de la frontera, hi va haver veus crítiques que vaticinaven moltes de les coses que ens han passat: augment de la desocupació, empobriment del camp, destrucció de boscos i terres que alguna vegada van ser cultivables, dependència financera, endeutament etc. Per descomptat els més rics, els consocios- que avui són autèntiques transnacionals- els que estan certs que el capital no té pàtria, van ponderar els avantatges que han estat també certes encara que per a un grup molt reduït de persones.


A poc més de tres mesos del canvi d'estafeta a la presidència dels Estats Units, l'esquema capitalista que avui regeix al món ha estat, encara que sigui de manera indirecta, desqualificat. Un individu amb carisma i tot un intricat equip publicitari, va portar els arguments en contra d'aquest sistema global al present immediat. El candidat republicà -partit afí al negoci de la guerra, les armes i amb molts membres descendents d'una genètica orgullosa del perfil ario- ha aconseguit aglutinar una massa enutjada per la impossibilitat de pagar els seus deutes, la sensació de marginació i d'inseguretat a causa de seva condició de pobre, no blanc i sense reconeixement malgrat el seu esforç laboral. Li ha tocat un oficial de duanes o migració d'origen llatí que li tracta malament quan arriba com a turista als Estats Units?


A Europa, les coses no són molt diferents. La primera gran sacsejada es va originar a Grècia i la sortida de la Gran Bretanya, els va prendre gairebé de sorpresa. Els motius dels molestos van des de la immigració "que els desplaça", la inseguretat, una altra vegada el tema laboral i com en tots els llocs d'intranquil·litat una crítica ferotge en contra de qui sigui el governant en torn. Per descomptat Mèxic no podia tocar malament les ranxeres i com el món s'ha globalitzat, des de l'Argentina fins a Canadà centenes de connacionals marxen, critiquen, denuncien al nostre president a més de ficar-lo al costal dels homicides, els autoritaris, els corruptes. Sabia Vostè que des de l'segueixo VI abans de Crist, la corrupció era una cosa inherent als governs? A qui considera més corruptes als sàtrapes de l'imperi persa o als recaptadors fiscals del segle XXI? A aquesta burocràcia que cobrava impostos i cap a complir les lleis en 20 províncies els "penjar" un exèrcit de confidents denominats "les oïdes del rei", amb funcions com el que avui dia pretenen les lleis anticorrupció.


Excepte la immediatesa de la informació resultat dels avenços tecnològics, no hi ha gaire diferència entre l'ahir i l'ara. Hi secrets d'estat, informació que es maneja ad libitum per a consum dels pobles, traïcions, enveges, venjances -de vegades inesperades- i sobretot una cíclica actitud humana de destrucció col·lectiva. Les dues guerres del segle passat, la fam soviètica o de països d'Àfrica, els col·lapses dels imperis romà, otomà, mongol o rus, l'holocaust jueu, la inquisició espanyola, l'esclavitud i mort d'humans de color negre, les guerres civils a USA i Amèrica Llatina, Àfrica etc., són tot just alguns exemples de com "l'home és el llop de l'home" quan d'esdeveniments de destrucció massiva es tracta. No obstant això; malgrat els milions que van morir per aquestes accions i pitjor encara els morts per malalties -com la verola a Mèxic o la pesta a Europa- o l'ús desproporcionat de l'entorn, com pel que sembla va ocórrer amb els maies; aquí seguim, heretant el mateix el gen homicida de Caín, que els principis filosòfics grecs, la recerca de justícia divina del judaisme ortodox o l'amor pregonat per Jesucrist.


Dos esdeveniments mundials semblen dir-nos que l'agenda està per canviar: l'un és la celebració de misses catòliques, amb assistència de fidels musulmans tant a Europa, com en les altres regions del planeta, inclosa la euro-asiàtica i la crida del mig orient. Avui el discurs de la candidata demòcrata a la presidència d'USA -amb energia i amb un somriure que els seus detractors diuen que no mostraba- insisteix que el poble americà no està en crisi, no aquesta desunit, si té herois, si ha tingut moments rescatables en la història i si sap a estimar al seu congèneres sense distingeixo de raça, color, credo o gènere. Potser això es degui al fet que ments brillants han aconseguit l'atenció d'un grup "invisible", que des que el món és món mou als que prenen les decisions. Des del savi experimentat de les tribus primitives passant pel consell d'ancians que envoltava a Salomó i tots els consellers que ha registrat la història fins als grups mundials -de 7, 20, o els reunits en ciutats alemanyes o en universitats americanes- semblen començar a entendre que si no es dóna un cop de timó el risc d'arribar a la vora l'extinció és imminent. Reconeguem a la ments brillants per no haver deixat d'analitzar i publicar les seves percepcions; donem suport en el necessari perquè tot els més irritats es convencin del que inconvenient d'una confrontació que no tingui retorn, assumim que això és el món i no el paradís; ni Obama, ni Peña, ni Holland, ni Dilma ni cap dels actuals líders nacionals són perfectes; però a final del dia són els que van arribar per un procés democràtic a la responsabilitat que compleixen i al democràcia se sap no és l'òptim, tot i que fins que no trobem un millor sistema el que a tots ens convé és donar-li suport; i atenció donar-los suport no vol dir dir-los que sí a tot, sinó implica estar disposat a pensar -tot i que sigui en dissidència- de manera respectuosa, tant a la investidura com a dret dels altres.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH