Vam perdre el primer lloc

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana


enquesta


Una de les modes que pretenen nostre aviat arribo a la humanitat "Matrix", són les enquestes. Per descomptat que com a instrument de mesura realitzades amb mètodes provats, són més que vàlides; però quan es converteixen en una mena de predicció de futur o alguna cosa semblant que algú paga com per saber si guanyarà una contesa -sobretot electoral- o si vendrà cert producte per sobre de la seva competència, el bumerang torna i dóna al cap a els futuròlegs. Casos que abonen a aquesta tesi s'han donat en les últimes eleccions i sense ocupar-nos ara dels 9 o 10 punts per sobre de Trump de la candidata demòcrata als Estats Units, torna a cridar l'atenció i fins es pateix perquè Mèxic va perdre el primer lloc en "felicitat" [1].


Després d'escoltar els comentaris d'una vintena de persones, informades i preocupades per la nostra nació ara que es van augmentar els preus de les gasolines, l'electricitat i el gas, a més de procurar dilucidar el perquè les possibilitats de governar el nostre Mèxic valent i estimat depenen de com es de el resultat d'una trobada quasi boxístico entre els mestres dissidents contra els empresaris i comerciants afectats pels bloquejos; vaig començar a fer una llista de preguntes que potser algun enquestador decideixi incloure-les en el seu pròxim sondeig.


Són els secretaris de governació i d'hisenda, els patrocinadors d'aquesta justa pugilística? Si aquest combat que és un dels més antics de la humanitat suposa una lluita entre dos d'igual categoria i pes, es compleixen aquestes condicions en la trobada entre mestres dissidents i membres de càmeres de "homes de presa"? Existeix la possibilitat de respecte a l'altre en aquest esport de contacte com ho va fer en diverses ocasions el recentment mort Cassius Clay? Què guants especials s'han aprovat per aquesta justa en la qual sembla que un dels contendents qüestiona el tipus de quadrilàter -ring- que s'ha fet servir fins ara?


Sorprenentment el senyor del SAT, després d'haver clavat un perillós cop verbal, advertint el que no es val, va anunciar que al setembre s'iniciaran les auditories digitals. Va ser només per recodar que no es valen cops baixos? [2] D'antuvi el públic està molest, el cost dels bitllets ha pujat sorpresivamente tot i que la promesa era que es mantindrien com a resultat de les reformes. Aquest escenari, diuen els endevins, produeix una baixa en el "índex de confiança", per les relliscades de la macroeconomia, el deteriorament del poder adquisitiu i la segura caiguda del producte intern brut. Per què es va esborrar del cartell "olímpic" el jove tirat per endavant, que assegurava poder vèncer a la CNTE?


I com tot bon i segur negoci, el box és replicat en altres quadrilàters -alguns plens de lodo- i aquí estan Duarte i Iunis intercanviant cops en un intent, si més no, d'empatar.


Cansada del puntual reporti de fets delictius que ens recepten insistentment els noticiaris, vaig sortir a recórrer alguns llocs del que va deixar de ser el districte federal per corroborar si apareix algun somriure en els meus conciutadans, trobant que en l'àngel de la independència rostres adustos i gairebé amenaçadors sostenien mantes en contra de l'aeroport planejat sobre el llac de Texcoco. Per descomptat diversos conductors em van mostrar la seva pitjor ganyota acompanyada de estridents claxonazos cada vegada que em vaig aturar per fer el pas a un vianant o respectar la vida dels ciclistes i motociclistes prepotents gaudint de la seva superioritat normativa exercida fins en els carrers que no els toquen.


En caminar pel mercat de Coyoacán em va sobresaltar l'abstracció dels meus "marxants" de sempre, disposats a tornar la meva somrient salutació per després explicar-me les seves penúries pels alts preus de les entrades; i així en la plática amb el "s'ho cuido", la venedora del magatzem per a rics i fins a la jove que no encertava a decidir si comprava els rebaixats sabates vermelles o els negres amb blanc, vaig trobar certa explicació de com és que vam perdre l'honrós primer lloc en els sondejos mundials sobre la felicitat.


Ignoro si es pot ser feliç, quan l'egoisme s'eleva a llindes no imaginats i veiem que molt pocs pensen en el país com una cosa pròpia, concentrant-se en els interessos de grup, sigui PRD, MORENA, PRI, PAN, empresaris o mestres. La insatisfacció sembla estar en relació directa amb un sentiment d'incomprensió, manifestant-se en expressions grolleres. Gairebé tots es queixen de no ser atesos i exigeixen el compliment de la llei, tot i que cadascú estigui disposat a saltar-la si el beneficia. Es queixen de les marxes però concedeixen raó als manifestants; sembla haver-hi consens en el judici de deshonestedat en contra de l'altre i s'evita explicar com és que sent venedor ambulant de formatges d'Oaxaca o flors de la central d'abastament seu acte és de millor model que el meu.


En una realitat de pèrdua gairebé total d'autoestima, on els drets humans són retòrica, la venjança s'imposa per sobre la justícia i els privilegis de la amigocracia són més importants que els coneixements acadèmics i de vida, semblés que ser vençuts en alguna cosa més que un partit de futbol, si pot afectar no només per haver perdut davant nostre plançons el respecte que nosaltres vam tenir pels majors [3] sinó perquè ens colpeja a la cara la profunditat de les conseqüències d'haver cedit en els "pocs" quotidians a grau d'haver perdut el control de tot. Fins i tot amb el que ens aclapara l'ésser considerats el poble més feliç del planeta era una mena d'esperança per vèncer la mediocritat i la corrupció, avui, ni això ens queda.
[1] Diverses universitats en el món -Palermo, Espanya, Xile- s'han realitzat investigacions sobre la matèria i semblen coincidir en que la felicitat individual està molt vinculada amb l'augment del ingressos.


[2] Es coincideix que va ser el 1743, quan sorgeixen les primeres normes per a regular aquest "esport" dels cops, sent en 1889, quan es van establir regles universals -suposadament pel marquès i Queensberry- entre elles l'ús dels guants.


[3] Em va tocar veure un noi de 9 anys a crear tot un caos, corrent enmig de riallades pel restaurant de Liverpool, reptant al pare, les meseras i tothom fins que va descompondre una de les portes automàtiques, amb la qual es va estavellar una dona d'edat recolzada en el seu bastó.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH