Arc Miner i Consulta Prèvia

Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Anya


James Anaya, relator especial de l'ONU sobre els drets dels pobles indígenes, ha reiterat l'absència de consulta adequada als pobles indígenes per part de molts dels governs quan es tracta de l'exploració i explotació de recursos naturals en els seus territoris. Aquestes han de tenir les defensories del poble (ombudsman). A nivell d'organismes internacionals s'ha treballat en protocols que formen part dels fonaments del dret internacional que obliga a la consulta prèvia.


Afirma Anaya, que és deure dels estats, consultar els pobles originaris. Són diversos els instruments internacionals que tracten sobre els drets d'aquestes comunitats: el Conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball sobre pobles indígenes i tribale s, i la Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles indígenes. Altres tractats fonamenten la norma de consulta. A això es refereix la Cort Interamericana de Drets Humans en relació a la Convenció Americana de Drets Humans i altres òrgans del tractat de l'ONU en relació al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i la Convenció Internacional en Contra de Totes les Formes de Discriminació racial.


D'altra banda, la nostra constitució en reconèixer als pobles indígenes, com cultures d'arrels ancestrals, és molt diàfana en afirmar en el art.120 que el benefici dels recursos naturals en els hàbitats indígenes es farà sense lesionar la seva integritat cultural, social i econòmica. Igualment, l'estat està obligat a informar i consultar a les comunitats indígenes respectives.


La pregunta obligatòria: a qui va consultar el govern per tan gran gesta com és creure que sacrificant la nostra biodiversitat i els drets indígenes recuperaria la riquesa mal gastada en aquests últims anys?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH