Nepotisme o el poder dels amics

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

nepotisme


Quan el titular de l'executiu d'una nació, enfronta una caiguda espectacular a les preferències populars -la de Xile ha arribat a tenir només 13% - és menester, analitzar el major nombre de possibles causes, des del maneig incorrecte de la imatge, passant per errors conductuals, no tenir la capacitat de complir les expectatives derivades de promeses de campanya fins a l'extrem de no poder identificar els seus detractors. A Mèxic el tema de l'absència de legitimitat es va instal·lar frenèticament a la llista del impopular des de 1988, va perseguir a Felipe Calderón durant tot el seu mandat i va afectar indirectament -per l'actuació de la seva esposa- al senyor Fox.


Un altre dels assenyalaments que porten a perdre popularitat és la corrupció, condició que igual de l'amistat o la lleialtat suposa un camí d'anada tornada, on delinqueix qui rep, gairebé sempre del poder públic, però també el que dóna -generalment de l'àmbit privat- alguna prebenda.


Aquest tipus de reaccions populars, són tan antigues com la humanitat mateixa i no tindrien importància si no és que tot l'actuar social sigui afectat el grau d'impedir la convivència sana. Avui dia, és gairebé un ritual reunir a assenyalar els defectes, omissions, accions equívoques etc. dels executiu de la república -en els tres nivells de govern- igual que ho fan els alumnes d'un grup en contra del representant que van triar o els rotaris i en general clubs de servei, respecte d'aquell a qui han nomenat el seu president. El canvi de l'emoció des de l'elecció, fins a l'extrem del rebuig rabiós té a veure amb l'enveja? La base d'aquesta conducta fonamentada en l'assenyalament i el desdeny pel reconeixement, és la incapacitat de moure'ns sense la tutela d'un padrí, cap o còmplice d'activitats?


Premissa descrita per filòsofs de l'antiguitat i polítics destacats és la de comptar amb més possibilitats de vèncer al contrari si aconseguim dividir i confrontar, la qual cosa es converteix en diabòlica maledicció en el context de la partitocràcia polvoritzada amb resultats com el que estan patint els ciutadans espanyols o brasilers. Si la força per a la producció, el resultat eficaç i el benestar generalitzat requereix d'equips de treball consolidats i la realitat en l'extrem individualista que priva al segle XXI sembla impedir-; llavors, els directors d'empresa o els funcionaris de diversos nivells, s'han d'envoltar de persones, que segons la seva pròpia visió, els garanteixin certa seguretat de lleialtat, reconeixement d'autoritat, fins i tot gratitud i, en tals "col·laboradors" gairebé sempre hi ha un vincle familiar o d'amistat com ho va fer Pisístrat no només per protegir el seu poder a Atenes sinó per a dur a terme els seus plans de govern. Escipió, sogre de Pompeu, no va poder escapar de la denúncia de Marc Antonio -tribuno de la plebs favorable a Cèsar- causa de la seva ineptitud en qüestions militars, per la qual cosa no era lògic que comandés dues legions i l'única justificació de Josep Bonaparte per ser rei d'Espanya va ser la seva filiació amb Napoleó. Cardenals i papes, van afavorir a nebots -anomenats nepotes- que en realitat en molts casos eren fills naturals- tot i que no tinguessin qualsevol mèrit que justifiqués la funció o el privilegi atorgat [1].


El nepotisme de consorcis empresarials -Grup Carso seria el nostre millor exemple- no és tan criticat doncs se suposa que és el patrimoni privat l'afectat amb el seu pagament; però si els càrrecs públics es donen a personatges sense mèrits encara que amb parentiu sanguini o civil, el tema es converteix en delicte i cau en l'àmbit de la corrupció, amb extrems com el de la tija de José López Portillo qui sense embuts va reconèixer que el seu fill nomenat representant davant la FAO era justament "l'orgull de la seva nepotisme".


Afavorir a certs amics -dándoles llocs o concessions de negoci- es qualifica entre la plebs com "amigocracia" tot i que la imprudència o ineptitud d'aquests subjectes lluny d'ajudar perjudiquen a qui li ha nomenat. Quants dels membres del gabinet actual del govern de Mèxic poden caure en aquesta categoria? S'ha de als seus actes -fallidos, de bona fe o imprudentes- el declivi de l'acceptació del senyor Enrique Peña Nieto?


Fins dissabte, quan tristos dues medalles eren el pobre resultat de l'olimpíada, el punching bag de l'opinió pública era un senyor que vol viure en un Castell i té al llarg del seu actuar una sèrie d'històries de veritat "notables" però pujarà la popularitat del seu amic si ho corre? Hi haurà menys risc si ho desocupades o si el deriva a un altre àmbit que també pugui malmetre? Quants dels oficiosos crítics del govern són membres de federacions esportistes que tenen anys, usufructuant corruptament recursos de l'erari? Quan demano als meus interlocutors que nomenin si més no un personatge digne de substituir al senyor Peña sense rebre una resposta seriosa, he d'assenyalar que potser ell no sigui perfecte i tingui massa amics que el traeixen, però seguir llançant-li boles assassines en realitat atempta contra la institució presidencial. Tant de bo tots poséssim la nostra expectativa de satisfacció en la vida, en el nostre treball, capacitat de incloure'ns i decència per no fallar-nos a nosaltres mateixos quan vam aconseguir una oportunitat, en comptes d'estar esperant que un amic o un parent ens adopti, sota la "esperança" que si arriba una opció diferent ens indulti com ofereixen els que saben mirar a una altra banda per tal de ser afavorits pel "vot mediàtic" si la majoria de convidats a formar un equip de treball gaudeixen de capacitat per servir en comptes de servir-deixarà de ser important el vincle que els uneix amb el líder; lamentablement això és el món i no el paradís. El senyor Fox, va seleccionar els seus quadres segons el consell dels Head Hunters, molts d'aquests funcionaris van resultar un fiasco i no va poder excloure el país de la conseqüència del favoritisme dels germans, amics, i en general prole incomoda afavorida. Tant de bo que més enllà del curt-placismo, l'amiguisme que potser ens exclou i la tolerància imposada, siguem capaços de treballar a favor de Mèxic que ens ha donat el que som i que es mereix la nostra descendència.[1] Els nepotes molt comunament eren els instruments per continuar una dinastia papal, com la de Calixt III de la família Borja. Dos d'aquests nebots van ser nomenats cardenals, sent Rodrigo qui després es va convertir en Alexandre VI. Aquest va promoure al germà d'una amant com a cardenal, i va tenir descendents que van arribar a tal posició sent néts menors d'edat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH