dimecres, 20 de gener de 2021

A Internet tots som cibervulnerables

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista


Internet 2


Ningú dubta dels avantatges que porta amb si la societat digital. Des realitzar compres en línia a resoldre tràmits administratius, de trobar qualsevol tipus d'informació a mantenir un contacte permanent amb familiars desplaçats; són elements que contribueixen a fer-nos la vida més fàcil. Habitem un món basat en la informació que cada vegada en major mesura resideix en les xarxes. Però per accedir als serveis que ofereix Internet sovint hem de compartir informació personal de la nostra identitat, dels nostres dades bancàries i fins i tot dels nostres gustos, costums o preferències. Aquesta exposició oberta en els entorns virtuals ens fa vulnerables davant hackers i ciberdelinqüents. En aquest escenari cobra especial importància el concepte de ciberseguretat, la seguretat en el món digital, un concepte objecte de reflexió d'una recent publicació de Fundación Telefónica: Ciberseguretat, la protecció de la informació en un món digital.


Una de les aportacions de l'estudi és que ofereix una panoràmica de la percepció que té l'usuari individual davant la seva seguretat i les amenaces d'Internet. Al capdavall, l'internauta és la baula més feble de la cadena, ja que les empreses tenen més mitjans per protegir-se. D'aquesta manera, l'enquesta duta a terme destaca que més del 80% dels usuaris reconeixen la privacitat com un tema de gran importància i més de la meitat ho conceben com de la màxima importància. Igualment, més del 65% considera una prioritat el poder identificar i esborrar les seves dades d'Internet si així ho desitja. A més, més del 60% concedeix molta importància a poder moure les seves dades personals a una xarxa o plataforma diferent si ho desitja.


En analitzar la preocupació per la privacitat en funció del tipus d'informació, es posa en evidència que es concedeix la màxima importància, en primer lloc, a perdre el control a la xarxa de les dades personals, i després, pel que fa a les fotos o vídeos. Resulta destacable que les dones expressen un major zel per la seva privacitat que els homes.


Un altre tema que s'ha consultat és la voluntat de cedir dades personals a canvi de diners o ofertes personalitzades, és a dir, a canvi de rebre part dels beneficis que les empreses aconsegueixen per l'ús d'aquestes dades. Aquesta fórmula genera un rebuig majoritari per part dels internautes, atès que un 82% no cediria informació personal per diners i més del 65% no ho faria per rebre ofertes personalitzades de les empreses.


El problema és que encara que l'usuari presenta preocupació per la seva ciberseguretat, sovint no és capaç d'identificar quins són els perills i per tant no sap com enfrontar-se a ells. Per exemple, gran part dels internautes pensa que la major amenaça a la xarxa és que et robin dades personals i les claus, però el cibercrim evoluciona constantment, de manera que un atacant pot voler accedir als recursos de l'usuari per a aprofitar-se del poder de processament per tal de realitzar tasques que requereixen gran poder de computació, o bé pot robar-li el seu ample de banda perquè el seu sistema actuï com un zombi dins d'una botnet i poder realitzar atacs massius.


L'informe conclou que és desitjable que els usuaris coneguin les noves normes de joc que imposen Internet i les noves tecnologies i que estiguin familiaritzats, tant amb els mecanismes que utilitzen els atacants, com amb quines de les nostres identitats poden ser interessants per a ells.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH