Sanció

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

multa


Cometre qualsevol acte que infringeixi una norma i més encara la llei, té certa possibilitat de correcció, si aquesta norma conté una sanció. En el futbol les sancions van des de la simple amonestació fins a l'expulsió passant per una mena de targetes de diversos colors. Els enrabiades infantils, disminueixen davant la tramesa a "la teva habitació mentre se't passa" fins cintarazos o natges, segons el nivell educatiu dels adults que envolten al berrinchudo; els excessos conductuals -no estudiar, agredir a companys, retobar als adults que envolten el jove etc.- de l'adolescència troben via de correcció, enfront de la confiscació de l'Iphone, l'absència de permís per assistir durant un temps a reunions socials, la no compra d'alguna cosa "important" o la cancel·lació de les vacances.


Llevat de casos realment patològics, la majoria de les sancions socials són part de la formació d'una estructura familiar amb moral i ètica que variarà segons els costums i tradicions, l'entorn i la pròpia maduresa dels adults encarregats d'aplicar el correctiu.


La pena que pot rebre algú responsable d'una conducta delictiva, és potser l'element més important de la norma a grau tal que aquelles mancades de tal component s'anomenen imperfectes. L'homicidi en una societat les sancions s'eludeixen de manera permanent augmenta? Qui respecta menys a l'autoritat facultada d'aplicar les penes, davant la seva omissió? L'infractor o la víctima?


L'incompliment en tots els àmbits és un procés gairebé sempre progressiu. Si una norma estableix sancions per llençar escombraries a la via pública i l'autoritat es fa "de la vista grossa" a partir del reconeixement d'un deficient servei de recol·lecció que potser l'afecta en el seu propi ambient, no és difícil que amb el temps aquesta situació escali a baralles inter-veïnals, tragèdies derivades del taponament de drenatges, danys a la propietat i inclús lesions per les quals ningú respondrà, com no es fa per la ignorància de la conducta cívica esmentada. Estarien els centres urbans amb millor imatge si de veritat, les patrulles detinguessin en flagrància als grafiters, els presentessin davant l'autoritat competent, perquè un jutge apliqués la sanció corresponent a robatori o dany en propietat aliena? Perquè la campanya antigrafiti [1], va posar a repintar bardes a policies auxiliars en comptes de que els mateixos responsables ho facin com a càstig?


A Mèxic comptem amb un sistema legal bastant convenient, llavors perquè van en augment els segrestos, les agressions a l'autoritat -ja vam escalar fins al exèrcit- i la pràctica de sancions que en si mateixes suposen la proliferació del delicte com en el cas de els linxaments? Què passa en la ment de víctimes -comerciantes, treballadors, propietaris de vehicles robats i incendiados- o de persones que marxen, bloquegen i roben justificant que ho fan perquè les autoritats no els resolen les seves demandes?


A tot el món sembla estar-se enfortint l'antiga llei del més fort. Aquest pot ser un govern autoritari, un grup de facinerosos -mercaders de droga, d'armes, de persones etc.- un consorci d'explotadors i fins subjectes que justifiquen les seves agressions en temes com la pobresa o la marginació social. L'únic que pot posar ordre, és la llei i per descomptat el seu compliment. Evitar arribar a les venjances privades, grupals o socials, és tan simple com complir aplicant les sancions que la llei ha establert per als infractors. Si d'una banda tenim governs temorosos a ser qualificades de "repressores" i l'altre a personatges gairebé en l'àmbit de la sociopatia, el resultat és com hem vist la proliferació del delicte.


Un altre factor que inhibeix a l'aplicació de la sanció és la pròpia conducta il·legal; tan antic com "el que estigui lliure de culpa que llanci la primera pedra, és el lamentable resultat d'autoritats que per la inèrcia" del costum "tornen la mirada a un altre costat quan el ambulantaje es deslliga, la insubordinació es tolera, la corrupció no es rebutja, el do s'accepta i fins i tot s'imposa. Que passaria si de sobte la ciutat de dia, amb un exèrcit de graffiters repintant les bardes que van danyar i no els pertanyen? De debò el cap de govern creu que per sortir en fotos de diaris amb una brotxa realitzant aquesta tasca es farà més acceptable per als electors? El que no ha pagat un deute ¿ho farà per les amenaçadores trucades d'un despatx de cobrança? Per què alguns advocats prefereixen aquesta via violenta de fustigació en comptes d'un judici? Algú ha sancionat alguna vegada a un treballador de jutjat pel maltractament, la dilació i el donar la volta al deure jurídic de propiciar la justícia? Els que ostenten un títol relacionat amb el dret, entenen la diferència entre coacció i sanció? Quants joves o cosí-delinqüents retrobarien el bon camí amb la simple aplicació d'una sanció de rescabalament? [2]


Arribar al punt d'assumir que totes les sancions han de ser repressives [3] que només jo tinc la raó, que la justícia és la que jo imagino i no la delineada en les lleis, és el preàmbul segur de la destrucció de l'anomenat Estat de Dret. Les sancions han d'assolir per igual a l'infractor -sigui aquest delinqüent de coll blanc, lladre de ferrocarrils, estudiant, suposat defensor dels drets humans, mitjans de comunicació i fins autoritats omisas- que als qui suposen que prenent la justícia a les seves mans les coses poden millorar.


[1] Es va anunciar al DF que s'iniciaria una campanya contra aquest problema durant el 2014-15. però més enllà d'algunes fotos i declaracions la ciutat segueix semblant un barri en mans de bandes.


[2] Reparació de dany, que ha provocat l'arbre que vaig plantar i per la barda que he de aixecar destruïda per un acte, o el que he de pagar parell atendre les meves lesions etc.


[3] Vull que destitueixin a què no fa la meva voluntat, que fiquin a la presó a qui no em torna vius als quals no és possible que tinguin aquesta condició, que pateixi molt el que m'ha danyat etc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH