Eradicar la pobresa

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

pobresa 8


Des de la comunitat pacifica, amb propietat comuna de béns -en contra posició a la propietat privada- els habitants es regeixin per ideals filosòfics i polítics diferents a les pobles sobretot europeus del segle XVI; el plantejament d'un país on les diferències econòmiques, de classe i socials no existeixin o es redueixin al mínim, ha estat un somni irreal tan o més idealitzat que la república platònica.


Amb un destí similar al de Tomas Moro[1], Víctor Hugo[2] qui per assenyalar el tràgic de la desigualtat, sobretot en la famosa obra Els miserables, acaba extradit i rebutjant l'amnistia que li oferia Napoleó III. Aquest poeta i dramaturg, igual que molts altres polítics del seu temps provocava coïssor, pels discursos sobre la misèria i les ambicions dictatorials de molts que van ser els seus coreligionaris en l'última fase de la seva vida, en la qual es va interessar per intentar canvis a través de la política.


Passar del diagnòstic de calamitats derivades de societats diverses, on uns s'imposen als altres per esclavitzar, vendre'ls, sojuzgarlos, usar-los, o matar-los; a la preocupació per eradicar la pobresa -propòsit de l'ONU que aquest dilluns s'espera una coincidència mundial- segueix sent des de temps immemorial, un ideal no complert. Acabar amb la pobresa és el primer dels 17 objectius per al mil·lenni en el marc del desenvolupament sostenible, tenint en compte que "la pobresa no es mesura només per la insuficiència d'ingressos, es manifesta en l'accés restringit a la salut, l'educació i altres serveis essencials i, massa sovint, en la denegació o l'abús d'altres drets humans fonamentals ", va dir Ban Ki-moon[3] qui acaba el seu lideratge en uns mesos, no sense abans deixar-nos una llista important sobre el que significa 836 milions de persones vivint en la pobresa extrema. Com faria Vostè si fos una de cada 5 persones que viuen amb un dòlar -19 pesos- diari? Per descomptat vostè pot consolar-se si sap que en aquesta condició sobreviuen amb prou feines en les regions: Àsia meridional i Àfrica Subsahariana i en països petits i aclaparats per les confrontacions bèl·liques; però Pot assegurar que al nostre país no hi ha nens que per nutrició deficient són més baixets que la mitjana establert per l'OMS? I tornat als conflictes bèl·lics, si només el 2014 van abandonar les seves llars milers de famílies i en aquest 2016, són milions els que deixen enrere tot buscat salvar la vida i una millor vida. Quants d'ells sense ser originalment pobres, s'arribarà a aquesta condició sobretot si avui estan en etapa d'infància?


Afegiu a això les prediccions del Banc Mundial sobre les conseqüències del canvi climàtic -cal pensar a Haití només com un exemple- la reducció de l'aigua potable, l'augment de "negocis transnacionals" com la tracta de persones, la venda d'armes o drogues; el limitat accés a la justícia, la desigualtat en l'accés a l'educació i milers de etcèteres que han convertit la humanitat en una massa de depredadors, allunyats de la felicitat que podria aconseguir-se amb els mínim satisfactors.


"Escoltem i prestem atenció a les veus de les persones que viuen en la pobresa. Comprometem-nos a respectar i defensar els drets humans de totes les persones ia posar fi a la humiliació i l'exclusió social que les persones que viuen en la pobresa s'enfronten cada dia promovent la seva participació en les iniciatives mundials dirigides a posar fi a la pobresa extrema d'una vegada per totes "és el discurs de l'ONU pronunciat pel seu secretari general; però, que fas la teva per ser més solidari? Quant aliment botes a les escombraries? En quants projectes de desenvolupament estàs involucrat? Aixeques la veu per assenyalar a les teves autoritats el poc funcional dels seus actes?


Sense caure en l'espai comú que també cal explicar el bo, destaco el discurs del rector de la UNAM, quan ressalta "la desigualtat no és una mera situació desafortunada, sinó un problema estructural arrelat que, de manera inajornable, s'ha d'eradicar . la manca d 'oportunitats es tradueix en una alarmant bretxa educativa, ja que els pobles originaris tenen, de mitjana, 3.7 anys menys d'escolaritat que la resta de la població i, en conseqüència, genera baixos ingressos, majors taxes de natalitat, més pobresa i menor esperança de vida". L'educació llavors és un camí, sobretot si aquesta es concep en la dualitat de privilegi i obligació, és a dir, una beca ¡benvinguda! encara que també el compromís de tornar a la comunitat si es tracta d'estudiants d cultures autòctones o la colònia o en general a un lloc on el que va tenir el privilegi d'aprendre, provi la satisfacció de servir, abans que imaginar-milionari. Crear polítiques públiques, en l'assignació del pressupost i en tots els àmbits de l'educació sobretot la pública no és només qüestió de pesos i centaus, és la possibilitat de entendre'ns entre nosaltres i fer-ho respecte del nostre entorn. És el compromís comú de tractar l'altre com ho han fet amb mi al donar-me una beca o una transmissió de l'experiència; és en definitiva emprendre un camí de solidaritat, amb els meus congèneres i de cura amb la casa que ens acull i que sense ser el centre de l'univers si segueix sent el planteja més idoni per a la nostra vida.
[1] Thomas More, conegut i venerat pels catòlics com St.. Thomas More -1478-1535- teòleg, polític, humanista, poeta, traductor, advocat, lord, canceller de la cort de Enroc VIII i important detractor de la reforma protestant de William Tyndale i Martí Luter, va establir en la seva obra, coneguda com Utopia , una elecció d'autoritats mitjançant vot popular -tot i que aquest era diferent del que promouen les democràcies actuals-acabant executat pel rei al qual havia servit i aconsellat.


[2] Escriptor francès la vocació literària es va manifestar des dels seus estudis de primària. Ens va deixar poesia, obres de teatre -les orientals. Hernani, La nostra senyora de París, Ruy Blas, els burgmestres, entre moltes destacant els miserables.


[3] Ban Ki-moon, Secretari General de l'ONU

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH