dilluns, 10 de agost de 2020

Rajoy i el govern mundial

Antonio-Carlos Pereira Menaut

Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Santtiago de Compostela

Rajoy europa


En el debat parlamentari del 27 d'octubre, el candidat Mariano Rajoy, "espanyolista" i centralista, objectava al nacionalista català Tardà que anava contra els temps, doncs -deia- estem molt avançats en la integració europea i fins i tot es comença a albirar un estat mundial (això sonava més angloamericà que europeu: el "one world", en germen ja en els Catorze Punts de Wilson, el 1918; però deixem-ho aquí).


Però, després de pair això treballosament, un es pregunta en quina posició suposa Mariano que quedarà Espanya, i fins i tot la UE, en aquest govern mundial. Ell, que desborda "sentidiño" ( "common sense", versió galaica), no ignorarà que en aquest "one world", la llei de ferro de les oligarquies es complirà, igual que es compleix a la UE oa Espanya, i el poder no sempre mirarà per l'interès general (si és que pot definir-se tal cosa per a tothom) , com no mira a Espanya ni a Europa.


La tranquil·litat amb què Rajoy diu això ens porta a qüestionar-nos: ¿està ja sent la UE superada per la globalització? ¿Ho saben i accepten els governants europeus i espanyols? Des dels Pactes de Família del s. XVIII, les elits governants espanyoles, des de Godoy fins F. González i Rajoy, més d'una vegada van mostrar acceptar la subordinació d'Espanya a l'exterior, simultàniament amb el foment del nacionalisme espanyol i del centralisme "ad intra".


Però anem a pams. Primer, la superació de l'estat està clara: després d'aproximadament tres segles de regnat conceptual, cap 1914-1918 l'estat va començar a ser superat en diversos fronts, començant per la defensa. Les coses de la nostra vida quotidiana que avui no depenen de l'estat sinó de la UE (o depèn de la UE la decisió i de l'estat només l'execució) són moltíssimes i importants; ja ho sabem.


Segon, la superació de la UE de moment no és clara, però potser no menys real. Simplement, quantes coses hi ha en el nostre supermercat no produïdes a la UE? Quantes activitats i tasques no depenen ja de la UE sinó dels USA, de l'ONU, FMI, OTAN, OMC, o del CEDH? Moltes menys que en el cas de la superació de l'estat, però de pes, i creixent: comerç, immigració, "lex mercatoria" i contractes internacionals, nou terrorisme, defensa, medi ambient, tribunals internacionals, "soft law", nous drets de l'ONU, ideologia "de gènere" ... ¿Que la UE accepta això perquè ho creu correcte? Pot ser, però tot i així, l'argument subsisteix. Per això la UE ha deixat de ser tan atractiva com era en el passat. Anats són els temps en què fins Franco sol·licitava l'ingrés al Mercat Comú. Una moderada però creixent quantitat de les tradicionals avantatges de la UE (desenvolupament, lliure comerç, lliure circulació ...) es poden aconseguir també des de fora. Quins avantatges decisives ofereix la UE a un noruec, islandès o suís, avui? ¿I a un grec?


Des de la seva creació, l'estat va suposar una clara diferència política, jurídica i econòmica. Van defensar a les seves poblacions tant "ad intra" com "ad extra" -amb els seus efectes secundaris, és clar-, i ho van fer fins amb un bel·licisme innecessari (segles XVI-XIX). I la Unió, si pretén ser la "polity" europea, ha de diferenciar-se, ha d'oferir alguna cosa diferent al que oferien els estats (això ja ho fa) i al que ofereix la globalització; i en particular ha de defensar-nos. Ens defensa de la globalització? No, perquè convé a les grans empreses, sobretot germàniques, obrir plantes a la Xina encara que això impliqui, de retruc, la mort del petit comerç aquí, i encara que els xinesos tinguin mans lliures per comprar les conserves de peix o els clubs de futbol. Però no és un procés sol fàctic: la UE legalment accepta i impulsa la globalització; en comptes de controlar-la, aprofundeix en ella. Prenguem, per exemple, l'autopista que passa a les portes de casa meva, l'AP 9: pel principi de subisidiariedad, hauria de ser propietat de la gent que la trepitja, o el més proper a això, però pot acabar en mans d'americans , malaisis o xinesos; i no ens defensarà el govern autonòmic, ni l'espanyol ni Brussel·les.


Si la UE no ens protegeix dels terribles vents de la globalització, que arrasen el Planeta, incrementen la desigualtat i concentren la riquesa encara més, incomplirà un deure de tota "polis" o "civitas": la protecció de la seva població; "Salus populi, suprema lex". Però mirant les coses com les veuria un observador marcià, amb l'estil de govern d'aquests gairebé dos lustres de crisi, sembla com si per la UE el primer ja no siguem les persones (les persones gregues, per descomptat, no).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH