dimecres, 14 de abril de 2021

El secret que podria haver salvat vides

Meritxell Codina
Consultora sector aeronáutico y CEO de Eurania

Germanwings


Els fiscals alemanys han determinat que ningú més que el pilot Andreas Lubitz, de llavors 27 anys, pot ser considerat responsable de que un avió de l'aerolínia Germanwings s'estavellés als Alps francesos el març de 2015. Ni familiars, ni metges ni companyia.


Les investigacions dutes a terme per la fiscalia van demostrar que els metges sabien que Lubitz patia trastorns psíquics, però mai el van diagnosticar com a "clínicament depressiu". El copilot mai va compartir amb els metges les seves tendències suïcides, i això va fer que mai alertessin a la companyia. És cert que els metges tampoc tenien l'obligació de fer-ho ja que, a més, la legislació alemanya protegeix estrictament el secret professional. Podria un secret així haver salvat tantes vides? És evident que en aquest cas se'ns presenta un problema de col·lisió entre el dret fonamental a la intimitat, protegit pel secret professional, i el dret de tercers a la seguretat i integritat física.


Andreaslubitz

D'aquesta manera, ens trobem a hores d'ara davant de l'oportunitat de poder iniciar una reflexió comuna sobre la possible necessitat de reformar el secret professional. Resulta obvi que en determinades professions que impliquen riscos col·lectius, el dret a la intimitat hauria d'estar limitat. Tant és així, que no només jo defenso aquesta teoria, sinó que la mateixa Agència Europea de Seguretat Aèria i la BEA (Oficina d'Investigació i Anàlisi per a la Seguretat de l'Aviació Civil) el subscriuen. Amb la maduresa que el temps passat ens dóna a tots, potser és ara el moment de posar en un debat seriós la qüestió sobre què és el millor per a passatgers i tripulants en matèria de seguretat aèria.


Qualsevol decisió que es prengui ha de passar per l'anàlisi exhaustiva de totes les possibilitats. El més important és calibrar el dret d'uns i el dret d'altres, fruit del qual el resultat ha de buscar el benestar general de la societat. Pot ser qüestionable que la família, en cas de saber o sospitar que Lubitz estava mentalment malalt no expliqués res a la companyia, però; quin paper han d'assumir els metges i la companyia? La seva posició, totalment desapassionada -al contrari que la família-, es dota d’un matís diferent. A partir d'ara, no és estrany que esperem que els metges facin de metges, sinó que també serà convenient que els metges siguin capaços de detectar qualsevol tipus de comportament disfuncional que pugui posar en perill qualsevol vida humana, encara que això pugui posar en perill el secret professional. De què serveix protegir una vida suïcida sinó es poden protegir totes les vides innocents a què el suïcida pot endur-se per davant?Convé destacar que, en una hipotètica modificació legal, el professional que decidís vulnerar el secret del seu client darrere de l'interès general hauria de gaudir de garanties jurídiques que protegissin la seva posició. Altrament, les víctimes col·laterals del secret serien més de les esperades.


En relació a la companyia, resulta comprensible que qualsevol malalt pugui voler ocultar la seva indisposició a la feina per por de perdre-la o de ser rebutjat. No només hem d'observar aquest cas des del punt de vista mèdic, sinó des del de les garanties laborals. Una de les recomanacions que contenia l'informe de la BEA sobre l'accident, demanava un compromís més ferm no només amb la seguretat sinó també envers els treballadors de l'empresa, mitjançant la creació de programes efectius de suport a pilots dins de l'estructura de la pròpia companyia. Programes que no tan sols haurien de servir per a la rehabilitació sinó que a través d'una assistència especialitzada es pogués afavorir la creació d'entorns de confiança i per tant, de prevenció.


En el cas del copilot alemany, es van produir diversos atenuants que van fer que Lubitz no compartís aquesta informació. Sens dubte, unes empreses amb intel·ligència emocional i empatia pels seus treballadors facilitarien que els empleats comuniquessin per iniciativa pròpia qualsevol problema sanitari que es presentés, sense por a l'ostracisme.


No només es tracta de fer una reflexió sobre el secret professional, sinó que aquest accident també fa imperiosa la reflexió sobre les conseqüències que la transformació del sector de l'aviació està generant en els seus professionals. Un context laboral cada vegada més exigent però cada vegada també més inestable i estressant, especialment fruit dels nous models de contractació aplicats per les companyies i permesos per les autoritats.Germanwigs pot ser una oportunitat per millorar moltes coses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH