Perú, un país que va esdevenir una marca de publicitat

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

BanderaPer


Des de finals del passat segle, es va afermar progressivament en els imaginaris col·lectius dels pobles i sectors del Perú la idea: "Anem camí a convertir-nos en un país desenvolupat, no hi ha altra alternativa millor".


Llavors, era la promesa paradisíaca del sistema neoliberal que militar i políticament havia derrotat als dos únics grups insurgents armats que proposaven alternatives al neoliberalisme.


En les tres últimes dècades recents, el neoliberalisme es va afermar com l'únic sistema hegemònic en el Perú, al grau, no només d'esborrar les fronteres ideològiques entre esquerra i dreta, sinó d'anul·lar qualsevol intent d'idees de canvi i / o els seus agents, sota la consigna de: "Tot dins del sistema. Res fora d'ell".


No hi ha dubte. A les corporacions estrangeres, públiques o privades, els va ser i els va molt bé en aquesta fase del "Perú de portes obertes". El país té signat 21 tractats de lliure comerç (TLC) amb altres països.

La població urbana, il·lusionada pel miratge dels centres comercials, targetes de crèdit i immobiliàries efervescents, sobreviu estupefacta per pagar els seus telemotivadas deutes perennes que possiblement els sobreviuran.


Gairebé tot els béns i serveis són i van ser privatitzats / concessionats al Perú. No hi ha cosa o bé comú sota el domini dels peruans. Per tant, no hi ha República (cosa pública) peruana.


El crioll orgull peruà d'antany va estar basat en la mil·lenària riquesa material del país. D'allí era la dita de: "Val un Perú", per referir-se a les qualitats extraordinàries de les persones. Ara, tota aquesta riquesa és de les corporacions estrangeres. I el Perú lamentablement s'ha convertit en una marca comercial, sense projecte, ni identitat.


La "marca Perú" va substituir a la idea i consciència primigènia de nació peruana que no va poder ser. Gairebé ningú se sent identificat amb un projecte d'un "nosaltres" compartit. No hi ha cap projecte d'una comunitat política peruana imaginada.


Els pobles i sectors del Perú pateixen una anomia i apatia política col·lectiva creixent. En aquest context, i afermat pel centralisme i el mal desenvolupament de Lima, les i els exclosos encara somien amb acumular indefinidament en els deserts de Lima. Però, aquesta ciutat tampoc té identitat, ni personalitat alguna. En bona mesura, perquè el Lima crioll va ser i és una ficció cultural.


El bicentenari Estat peruà que va aspirar a ser, en els fets, s'ha convertit en una gendarmeria privada que garanteix la "seguretat i benestar" de les reeixides corporacions privades.


L'Estat aparent no té iniciativa, ni en l'activitat econòmica, ni política, ni cultural del país. Les corporacions corruptes financen i posen governs (cas Ollanta Humala), decideixen on, quan i quant "invertir". I, el més trist, defineixen quins continguts curriculars s'ha d'impartir en els centres educatius. Ai d'aquell que s'atreveixi a sospitar o dubtar de la benignitat del sistema hegemònic. És i serà catalogat/anul·lat com "enemic intern del Perú reeixit".


D'aquesta manera, el Perú poble de pobles, d'arrels i inconcluses històries mil·lenàries, ara, s'ha convertit pràcticament en una marca comercial. Un logotip que ven, i atreu visitants de diferents racons del món, fins convertir els peruans en estrangers al seu poble. Sense importar el cost socioeconòmic i ambiental que això impliqui per a les presents i futures generacions dels cohabitants d'aquest territori.


Perú és una marca comercial que fa del país un territori de portes obertes per a les corporacions econòmiques (els excedents econòmics no es queden al Perú), però una presó sense portes per a la gran majoria de peruanes / es que ni ombres veu del "promès desenvolupament".


La marca Perú no només va sepultar la possibilitat d'una comunitat política imaginada (nació) entre tots els pobles i sectors, sinó inseminar en l'esperit dels pobles 1 desgana cultural i polític que, mitjançant la idealització de l'individualisme, irremeiablement s'encamina a una confrontació/desintegració social violenta interna quan es desinfli la bombolla de l'exitosa economia especulativa vigent. I, llavors, esperem que no sigui massa tard.


José Carlos Mariátegui, a inicis del segle passat, va clamar: "Peruanicemos al Perú!". Aquest imperatiu categòric performatiu gairebé existencial cobra total vigència en aquests temps de "marca Perú". Una marca que sacrifica no només les riqueses naturals i culturals mil·lenàries, sinó a la seva pròpia joventut.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH