divendres, 10 de juliol de 2020

Quin tipus de persona ets?

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Benito Pablo Juárez García

Benito Juárez, advocat i polític mexicà, d'origen indígena,

president de Mèxic en diverses ocasions


La saviesa popular s'expressa en refranys antany utilitzats sobretot per les àvies com una forma d'educar. Fins a la segona meitat del segle passat, la vida transcorria fonamentalment en l'àmbit privat, els que et envoltaven a la casa, l'escola, el barri on habitaves, eren coneguts entre si i d'alguna manera mantenien certa afinitat de costums, valors, coneixements acadèmics. El referent a gent "estranya" a la nostra quotidianitat era per la lectura -llibres, revistes, diaris- el saló de classes una vegada que rebasabas el nivell secundari i els grups als quals et afiliabas per raons d'incipient ideologia.


A gairebé dues dècades del segle XXI, l'aura pública sembla ser més important que la privada. Et convences que algun funcionari és corrupte, ximple, traïdor, excel·lent o popular, pel que difonen mitjans sobretot electrònics i en general persones interessades en atacar-lo o destacar-lo. Per a l'exercici del periodisme, el que importa és el sensacional que pugui ser la nota tot i que cap disculpa pugui reparar el dany causat per algun assenyalament inexacte. Les diferències d'opinió que entre nens s'arreglaven amb una incipient lluita boxística, avui suposen la destrucció de l'altre per la difusió -des del aparell digital- de suposades o reals falles de comportament i el valor es mesura per la quantitat de subscriptors que tinguis en el teu FB, Twitter o la xarxa que estigui de moda.


"Digues-me amb qui vas i et diré qui ets", es deia en advertir el comportament de les companyies -bones o dolentes- prevalent en l'ambient freqüentat per algú que potser no encaixava en els llocs freqüentats. Avui dia si un personatge de l'espectacle tria mantenir fora del "xafarderia" la seva vida privada el que es guanya és una animadversió majúscula i, en l'ambició sense límits per augmentar el poder o els diners, els opositors d'algú es converteixen en veritables criminals que sense miraments tracten d'aniquilar al contrari, tot i gastant diners en campanyes publicitàries. Quants dels que van gaudir aquest últim "cap de setmana llarg" van dedicar una mica del seu esforç intel·lectual per conèixer qui eren Lázaro Cárdenas i Benito Juárez? Estan conscients els passejants de classe mitjana "baixa" que aquesta "oportunitat" de descans té entre altres diversos propòsits no expressats al augmentar qüestions financeres d'altres? Abans de decretar aquest temps de "vacances" els mestres entrenats en la reforma educativa, van aprofundir en l'anàlisi i importància d'aquests dos personatges en la vida nacional?


Els llibres de text, que se suposa són només una guia i no un rés per memoritzar, ensenyen que Benito Juárez, era indígena, oaxaqueny i va ser president. Quantes vegades va ocupar aquest càrrec? Què similitud hi ha entre el seu pensament liberal i el neoliberalisme avui en voga? Va estudiar en escoles privades o públiques? Coneix Vostè Guelatao i el llenguatge parlat en aquesta zona de Mèxic? A què "diplomats" de capacitació va assistir per saber de maneig de granges, cura de bestiar, enquadernació de llibres i fins a art?


No entenia en la meva llunyana infància perquè les monges encarregades de la meva instrucció primària parlaven amb tant menyspreu "Beno Juárez" i em vaig començar a preguntar si era el mateix descrit pels meus mestres de l'escola pública com "el benemèrit de les Amèriques". Per el meu avi autodidacta, vaig comprendre el gran esforç d'un personatge monolingüe fins als 12 anys, que va decidir deixar la seva "zona de confort", traslladar-se a la capital de l'estat, buscar una feina en un lloc on per descomptat era marginat, però que li permetia saber més. La seva particular manera de pensar pel que fa al clerical, no li va destorbar per buscar el seu ingrés a un seminari on va aprendre gramàtica i llatí i per descomptat teologia que segurament l'avorria i no representava els seus interessos. Quants dels líders -gubernamentales i d'empresa- avui dia estarien disposats a transitar part de la seva vida en contacte amb "l'altre" tot i que no li sigui afí només per conèixer-lo millor? Van ser aquestes experiències les que li van donar a Benito Juárez, el seu sentit de la justícia? Pel que sembla així va ocórrer, per això va deixar el seminari, estudi dret, va ser jutjador -en diversos rangos- mestre, director d'institucions educatives i funcionari públic també des de baix.


Segurament en tot aquest exercici de superació es va forjar la consciència que "el respecte al dret aliè és la pau" i la fortalesa que li va permetre amb humilitat exercir el seu càrrec des d'una carreta, enfrontar l'enemistat dels que se suposaven superiors, tot i que potser no dominessin el llatí, l'anglès, el francès, l'espanyol i per descomptat el zapoteco.


Un altre personatge de qui darrere del seu "canonització" com a heroi de la pàtria s'ha amagat el seu perfil humà, ho és Lázaro Cárdenas. Entenen els educands d'aquest segle que significava per al poble de llavors ser anomenat el "tata"? Estan conscients del que implica ser benefactor de milers de migrants espanyols, alguns centenars van ser nens en orfandat, que van salvar la vida perquè Cárdenas els va acollir en moments nefastos en la seva pàtria? Quants dels joves mexicans deïficats amb expressions culturals alienes poden sentir orgull del seu origen?


A final del dia, Lázaro Cárdenas de Jiquilpan Michoacán., Va ser molt més que un president que va exercir el mandat atorgat pel poble expropiant el petroli a empresaris estrangers explotadors dels seus treballadors i saquejadors de la nostra riquesa. Ressaltar només aquesta acció deixant de banda, el repartiment agrari, la creació d'ejidos, mandatada en la constitució de 1917, l'impuls a la formació de sindicats, la consolidació de la pau nacional mitjançant la formació del Partit de la Revolució Mexicana, des d'on va sorgir el Pla Sexenal, la instrumentació de la legislació laboral, la nacionalització dels recursos minerals i l'organització dels sectors obrer, camperol, popular i fins i tot militar. Alguna vegada ha anat amb els seus fills al Museu Nacional d'Història a l'antiga residència de governants del país? Per què s'ignora a Tata, clausurant cases de joc? Sabia que a l'una d'evitar la continuïtat de les hostilitats amb la clerecia catòlica, ell va donar facilitats als missioners de l'Institut Lingüístic d'Estiu per a treballar amb les llengües indígenes a canvi que a més de traduir el nou testament fessin el mateix amb La Constitució i l'himne nacional? Sap que a ell es deu la fundació de l'IPN, l'COLMEX i l'INAH.


Tant de bo que sense sacrificar la seva cap de setmana llarg, dissertar amb els seus fills o alumnes, els quals tenen dret a descobrir que aquests mexicans, van ser molt més que "comunistes", o "indígenes suertudos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH