De Hipòcrates als clústers mèdics

Lilia Cisneros Luján
Periodista Mexicana

Hipocrates


Assumint que la versió de l'existència de l'ésser humà, sigui la difosa per les religions monoteistes que coneixem [1] i, en bona mesura, per la majoria d'altres que coincideixen amb el fet d'una primera persona a "imatge i semblança" del creador; és possible assumir que sent d'inici immortals, la malaltia és una cosa sobreviniente com a resultat d'un nombre indeterminat de causes. Atès que aquest no és el tema d'aquesta reflexió que pretén essencialment reconèixer i felicitar en el seu dia als metges, comparteixo alguns dels meravellosos dades d'un grec, fill de metge al qual se li ha arribat a descriure com el pare de la medicina i mentor d'infinitat de persones com va ser el cas de Galè, grec romanitzat, qui va explorar diverses alternatives a les apreses del seu mestre.


A molts segles de distància, sembla prevaler aquesta dicotomia marcada per aquells personatges: mentre que Hipòcrates li donava especial importància a l'observació per arribar a un diagnòstic clínic objectiu però no per això desvinculat de l'essència general del pacient, Galeano posava més atenció al funcionament de cada òrgan en particular. Per l'anomenat pare de la medicina era fonamental anotar amb regularitat símptomes com pols, febre, mal, moviment excretors -intestinales o renales- i fins i tot estenia les possibilitats del seu diagnòstic preguntant per la història de salut dels familiars més pròxims. Aquest grec i els seus seguidors, van deixar un magnífic patrimoni descriptiu de trastorns mèdics i per tant malalties, sense descartar qüestions col·laterals de disciplina i rigor en la pràctica mèdica, que caracteritzava el professionalisme, d'una persona que havia de ser endreçada, honesta, tranquil·la, comprensiva i extremadament seriosa. Serà per això que els metges, sobretot els famosos poques vegades, somriuen als seus pacients?


Podríem dir que igual que llavors, el metge hipocràtic avui posa èmfasi en qüestions pràctiques que el mateix tenen a veure amb tècniques especifiques -Maneig d'instruments i estris del quiròfan, col·locació de pròtesis etc.- que neteja de l'espai de repòs del pacient, de treball del metge i el personal que l'assisteix, per tal de reduir al mínim recaigudes, pics, i crisi durant la convalescència. Més enllà de si el que regeix l'exercici d'un metge sigui el jurament hipocràtic o el document adoptat a Anglaterra -amb la seva correlativa declaració de Ginebra Suïssa un any abans- en octubre 1949 [2], que estableixen tant els deures d'aquests professionals amb relació a l'exercici de la seva professió, la forma de vincular-se entre ells i els que tenen envers els pacients, la veritat és que com a la vinya del Senyor hi ha de tot. Es d'un col·lega advocat, que assegura haver resolt el seu sentiment de culpa derivat de la frase "entre advocats et vegis", quan va conèixer en detall als metges. També sé i reconec a metges l'activitat que posa sempre l'interès del pacient per sobre d'altres valors -diners, fama, reconeixements rimbombantes- han permès la salut i la vida de nens afectats per cremades, que van ser una mena de columna vertebral en una obra iniciada per persones generoses que em van acompanyar en aquesta aventura altruista des de l'any 1983 [3].


Difícil és a certs metges, no caure en la temptació de la gelosia quan descobreixen que són considerats en el mateix presídium de col·legues als qui miren com a competidors o excloure de la tendència mercantilista que ofereix determinats compostos químics, tot i que tingui la sospita que causen danys col·laterals. No se de metges que alguna vegada hagin "denunciat als metges febles de caràcter o deficients en competència professional o als que incorrin en frau o engany" i cada vegada són menys el que brinden atenció d'urgència com un deure humanitari i en ocasions els sistemes polítics els converteixen en buròcrates de la medicina o en agents de vendes dels granis laboratoris.


Si bé és cert que l'àmplia cultura general pròpia en el passat de la majoria dels metges, sembla una pràctica en extinció, també ho és que al nostre país més d'una dotzena d'aquests professionals va tenir una gran influència tant el període independentista com revolucionari . Només cal esmentar a dos presidents de la República, dos vicepresidents, diversos més en hisenda, correu, biblioteques, per descomptat salut; a més de dos governadors; diversos diputats, senadors, regidors, consellers de Govern, que van ocupar càrrecs de perfil polític [4]. Avui, a més de l'interès polític que alguns metges poguessin tenir, es considera a la seva activitat com una cosa molt redituable a grau tal que s'organitzen alguna cosa així com 60 hospitals en aproximadament una vintena de clústers en nou entitats de la república, per oferir "turisme mèdic". El tema és tan atractiu -sobretot financieramente- que es d'un governador que va declarar al seu estat amb aquesta etiqueta tot i que no té les condicions per ser considerat com a tal.


Òbviament després de les ocurrències, són els juristes els que han de dictar normes per donar seguretat a milions de visitants estrangers que igual desitgen un trasplantament de pèl, una atenció dental o fins a una cirurgia de cor.


D'antuvi, felicito els metges que recentment van celebrar el seu dia i faig vots, perquè la seva meta de vida segueixi sent posar per sobre qualsevol interès, la salut dels seus pacients.
[1] Judeo-cristiana, musulmana, i fins i tot les versions similars en altres tantes al llarg de la història


[2] Revisat per la 22a Assemblea Mèdica Mundial, Sydney, Austràlia, Agost 1968 i la 35a Assemblea Mèdica Mundial, Venècia, Itàlia, octubre 1983


[3] Com no cabria l'enorme llistat de metges que han donat suport al IAINQ, esmento el senyor Fernando Ortiz Monestir, l'exemple ha estat seguit per molts dels que encara segueixen sent part d'aquesta àmplia llista de filantrops decidits a atorgar temps i talent , a favor de la salut de molts nens


[4] Metges polítics en l'etapa independent de Mèxic: Llic. Martha Celis de la Creu

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH